Zobraziť přihlasovací formulár

Ako mať zo zeleniny viac

  • Publikované:
Ako mať zo zeleniny viac

A nielen z nej. Každý sa snažíme so striedavým úspechom jesť a žiť aspoň plus mínus zdravo. Niekedy ale robíme v najlepšej možnej viere síce všetko správne, ale nie najlepšie. A je to tak aj s príjmom vitamínov. Nie všetky totiž potom, čo ich prijmeme, vieme aj dobre v tele spracovať, takže sa stáva, že nami proste len prejdú a nič poriadne v našom organizme, rozhodne žiadnu revolúciu, neurobia. Ako teda vyťažiť zo zdravého životného štýlu čo najviac?

Už tak svetom potravín a záujmu o ne znejú hlasy, že vzhľadom na extrémne vysoký dopyt vlastne po čomkoľvek sú dnes tlaky na výrobcov potravín natoľko veľké, že sa ich zámer obmedzil na to, aby potravina ako potravina vyzerala a nie tak úplne obsahovala všetko, čo má. Obsah vitamínov a minerálov a vôbec všetkých látok v zelenine a ovocí klesá, zvyšuje sa pomer prostriedkov podporujúcich rast a dlhú dobu expirácie.

A tak sa objavilo hnutie za bio potraviny, ekologické poľnohospodárstvo a prírodné produkty. Často teda počujeme názor, že rozdiel v cene hypermarketových a farmárskych produktov vlastne znamená len to, že si kupujeme väčší obsah živín, nie len jednoduchú hmotu.

Ak sme teda zástancami ekologického poľnohospodárstva, spoliehame skôr na domáce produkty než na tie kupované, pestujeme si s láskou vlastné ovocie, zeleninu, bylinky a tak ďalej, určite by sme radi, aby táto naša snaha neprišla nazmar.

Ku každému šalátu vajcia!

Vajcia sú potravina opradená mnohými mýtmi, ktorým je potrebné už raz a navždy prestať veriť. Nezvyšujú nám hladinu cholesterolu, nie sú zbytočne veľmi kalorické. Aká iná potravina nám dopraje toľko živín za prítomnosti naprostej nuly sacharidov? Koľko bielkovín a vitamínov majú vajcia samé o sebe? Odpoveď je - veľa, ale vajcia sú ozajstní superhrdinovia našej kuchyne.

Nedávna štúdia preukázala, že vďaka konzumácii natvrdo uvarených vajec spoločne so zeleninou a šalátmi zvyšujeme vstrebávanie niektorých vitamínov až o stovky percent! Jedná sa predovšetkým o vitamíny rozpustné v tukoch, teda A, D, E a K. Štúdia špeciálne hovorí o vitamínoch skupiny A a jeho prekurzora beta karoténu, a tokoferolov, teda vitamínu E. Oba dva tieto vitamíny sú silné a dôležité antioxidanty, ktoré v našom tele robia veľa dobré - napríklad bojujú proti predčasnému starnutiu, zvyšujú našu imunitu a schopnosť regenerácie a tak ďalej.

  • Ak chceme predsa len žiť bez vajec, môžeme si svoj šalát prizdobiť aj inak. Podobnú službu nám preukáže repkový alebo sójový olej, prípadne toľko propagované avokádo. Ide nám predovšetkým o obsah nenasýtených mastných kyselín, v ktorých sa spomínané vitamíny rozpúšťajú, a my ich potom lepšie vstrebávame. Takže dressingy a zálievky nie sú len na chuť!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku