Najšpinavšie v kuchyni
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikované:

Baktériami zamorená, kontaminovaná a špinavá - tak by sme asi o svojej kuchyni hovorili neradi. Lenže kuchyne sú priamo ideálnym miestom pre život a množenie baktérií všemožných druhov. Najčastejšie medzi ne patrí salmonela, E. Coli, kvasinky, listérie a rôzne plesne. Aj keď sa nám to nezdá, pretože kuchyne predsa udržiavame čisté, zdroje baktérií sú všade okolo nás. A kde ich v kuchyniach nájdeme najviac?
Je to logické. V kuchyniach pracujeme s organickým materiálom, ktorý doslova žije vlastným životom. A ten, keď nie je pod kontrolou, môže bujnieť spôsobom, ktorý nie je práve najlepší pre naše zdravie.
Hubky na riad. To by sme asi odhadli. V hubkách na riad prežíva často viac ako tristo rôznych druhov baktérií. Takže ak ich nechceme vymieňať po každom umývaní riadu alebo utretí linky, skúste ich dať na minútu do mikrovlnnej rúry alebo na jeden cyklus do umývačky. Baktérie tak celkom spoľahlivo zničíte.
Chladnička. Aj keď by sme povedali, že v takej zime baktérie neprežijú, opak je pravdou - len sa tak rýchlo nemnožia. V chladničkách je naopak tma a často aj vlhko, ktoré baktériám náramne svedčia. Kedykoľvek dáme do chladničky zabalený tovar z obchodu, dáme tam tiež potenciálne riziko zavlečenia baktérií. Lednici by sme mali aspoň raz mesačne vymývať horúcou vodou s mydlom a dezinfekciou.
Drez a odpad. Ak si myslíme, že stačí drez po umývaní riadu opláchnuť vodou, nemáme tak úplne pravdu. Drezy a odpady zbierajú baktérie z jedla viac než čokoľvek iné (okrem najšpinavšej hubky). Treba ich teda čistiť aj od inej ako viditeľné špiny, pomôže opäť dezinfekcia a horúca voda. Ale aspoň raz denne.
Otvárač na konzervy. Plesne, plesne, plesne. Predsa len, otvárač po každej konzerve asi neumývame mydlovou vodou tak poctivo, ako by si zaslúžil. A tak sa splesnivelý paradajkový pretlak spoza ostrého kolieska dostane pokojne do kompótu na obed. Zakaždým by sme otvárač mali umyť mydlovou vodou a nechať uschnúť na vzduchu (nie utrieť a zavrieť do šuplíka).
Utierky. Z rovnakého dôvodu ako hubky - prichádzajú do styku s veľkou špinou a držia vlhkosť. Utierky by sme mali nechávať voľne schnúť kedykoľvek ich nepoužívame, a ak s nimi utrieme nejaký ten väčší neporiadok, rovno do prádla.
Kávovar. A zvlášť ten na zrnkovú kávu (tie na kapsule sú na tom predsa len o niečo lepšie). Horúco, tma a vlhko, toto spĺňajú kávovary do bodky. Takže baktérie a plesne majú pré. Nenechávať v nich vodu a raz za čas nimi nechať prejsť na jeden cyklus ocot, to pomôže.
Doštička na krájanie. Doštičky na krájanie sú baktériami zamorené viac než tie toaletné. Hrôza, že áno? Ide ale o tepelné spracovanie toho, čo na nich krájame. Najviac baktérií sa na doštičkách drží zo surového mäsa, takže je vhodné na nich nekrájať to, čo potom neprejde tepelnou úpravou. Ak ste už počuli o systéme (alebo ho používate) zvláštnych dosiek na mäso a na ovocie a zeleninu, je to tá správna cesta. Rovnako ako dôkladné umývanie a presušenie.
Mixér. Odšťavovač, smoothie makier, čokoľvek má skrytý mechanizmus, do ktorého by síce nemalo zatekať, ale predsa len sa občas stane. Baktérie a plesne sú potom pekne prísadou každého nového kokteilu. Raz za čas by sme mali „rozmixovať“ tiež horúcu vodu s dezinfekčným prostriedkom, ktoré potom dôkladne vymyjeme.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia