Zobraziť přihlasovací formulár

Jedlá, kvôli ktorým sa nevyspíme

  • Publikované:
Jedlá, kvôli ktorým sa nevyspíme

Problémy so spánkom môžu byť spôsobené kdečím. Od závažnej choroby po absolútne banálne záležitosti - ako je napríklad to, že si dáme na večer niečo dobré a zdanlivo nevinné. Aj malá pochúťka môže pekne zamávať s naším spacím režimom, hĺbkou a kvalitou spánku, ale i napríklad s časom, kedy sa prebúdzame. A nemáme na mysli len kávu!

Niekedy sa ráno zobudíme plní energie ešte pred budíkom, inokedy sa z postele nie a nie dostať. A keď už sa dostaneme, celý deň stojí za starú belu. Rovnako tak si niekedy ľahneme a spíme, ako by nás do vody hodili, inokedy pozeráme do stropu a zisťujeme, že počítanie ovečiek je nefunkčný výmysel. A veľmi často si za to môžeme sami. Ktoré jedlá a nápoje sú úhlavnými nepriateľmi nášho spánku?

Paradajkové omáčky. Večere, ku ktorým si doprajeme cestoviny s omáčkami paradajkového základu, kečup alebo pretlaky v skutočnosti nie sú nič dobré, keď príde na spanie. Veľmi často spôsobujú u citlivých jedincov pálenie záhy, ktoré rozhodne nepoľaví, keď si ľahneme (naopak, ak trpíte pálením záhy, je doporučované aj spať v polosede). Obsahujú ale aj tyramín, ktorý môže spôsobovať bolesti hlavy (a ďalej ho nájdeme napríklad v syroch alebo alkohole). Tyramín ale tiež funguje ako prekurzor noradrenalínu, ktorý stimuluje mozgovú aktivitu a bráni nám v spánku.

Čokoláda. Jedna z našich najobľúbenejších pochúťok útočí na náš spánok hneď trikrát. Prvý útok je cukrom, ktorý nám dodáva energiu. Druhý kofeínom, ktorý čokoláda prirodzene obsahuje. A tretí látkou nazývanou teobromín, ktorá stimuluje srdcovú činnosť a zvyšuje náš tep. Čo sa pred spaním veľmi nehodí.

Steak. Potraviny všeobecne bohaté na nasýtené živočíšne tuky bránia nášmu telu upadnúť do hlbokého spánku. Navyše sú to potraviny, ktoré dlho trávime, a zaťažujeme tak náš tráviaci systém - ktorý tak v noci ide na plné obrátky a my si neodpočinieme.

Pálivé. Ostré, chilli, čierne korenie, ale tiež napríklad škorica, wasabi a ďalšie pikantné prísady do jedál. Opäť sa odvolávame na spustenie pálenia záhy, ktoré rozhodne neprispieva k pohodovému zaspávaniu. Ostré jedlá tiež ale stimulujú náš metabolizmus, takže sa pred spaním „naštartujeme“, čo nie je úplne to, čo potrebujeme.

Perlivé nápoje. A to predovšetkým tie, ktoré obsahujú cukor a/alebo kofeín. O oboch týchto látkach sme hovorili pri čokoláde, perlivé nápoje ale k tomu všetkému ešte mechanicky (bublinkami) stimulujú náš zažívací trakt a ovplyvňujú tak prúdenie krvi, ktoré by malo byť rovnomerné a nie prevládajúce okolo neho.

  • Ak chcete pred spaním niečo sladké na pitie, vyskúšajte višňovú šťavu alebo džús. Višne a čerešne sú jednými z mála potravín, ktoré prirodzene obsahujú melatonín!

Voda. Pitný režim je dôležitý, ale jeho dve tretiny by sme mali skonzumovať doobeda. Na popoludnie si potom nechať jeho menšiu časť, pretože, ako logika velí, nechceme sa predsa v noci neustále budiť a podnikať v polospánku cesty na toaletu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku