Zobraziť přihlasovací formulár

Poriadok v byte, poriadok v hlave

  • Publikované:
Poriadok v byte, poriadok v hlave

A poriadok v živote. Málokedy by sme tieto dve veci spájali, a keď už, tak pravdepodobne naopak. Nie je žiadnou novinkou, že dnešný život nám prináša maximálnu možnú úroveň stresu ideálne každý deň. Aj keď už si toho toľko nevšímame, stres je všade prítomný a všetko ovplyvňujúci. A my s ním viac či menej úspešne bojujeme, lenže niekedy nepoužívame správne zbrane. Kto by povedal, že upratovanie je jednou z nich?

A tým rozhodne nemyslíme upratovanie z hnevu alebo zúrivosti, ktoré poznáme asi všetci. Aj keď táto reakcia predsa len stojí za povšimnutie. Pretože prečo máme tendencie upratovať, keď sme nahnevaní? Prečo máme zrazu neodbytnú túžbu robiť poriadok? A nemusíme len umývať podlahy, ale vyhádzať skriňu s oblečením, vytriediť topánky, zorganizovať dielňu... Tiež cítite ten potenciál uspokojenia, ktoré v sebe tieto činnosti nesú?

Poriadok v hlave a poriadok v našom okolí sú spojené nádoby. Vďaka organizácii a upratovaniu získavame pocit, že máme nad niečím vládu, naša činnosť má okamžité a viditeľné výsledky. Dáva nám to pocit moci a ospravedlnenia, že svoju energiu používame správnym smerom. Neporiadok v aute, v obývačke, v spálni a ďalej na nás vyvíja neustály podvedomý tlak. Pretože vieme, že raz to budeme musieť urobiť, neorganizovanosť nám dáva pocit neistoty. Aj keď si myslíme, že veci nájdeme, nie je to isté, aj keď máme tolerantných priateľov a rodinu, nechceme ich do prostredia, ktoré sa nám samotným nepáči, priviesť.

Začarovaný kruh

Vzťah medzi našou mysľou a naším prostredím, respektíve našou ochotou mať a udržiavať ho v poriadku, je často bohužiaľ v priamej úmere. Čím viac sme vystresovaní, úzkostliví a s problémami, tým viac máme tendencie zanedbávať prostredie, v ktorom žijeme. A tento cyklus je potrebné porušiť.

Každý sme citlivejší na iné okolie. Niektorým z nás vadí neporiadok v kuchyni, ale nepostlaná posteľ alebo rozhádzané topánky akoby neexistovali. Iní zasa musia mať v úplnom poriadku interiér auta, ale rozhádzaná dielňa a uteráky v kúpeľni na podlahe nevadia.

Musíme zapátrať sami v sebe a uvedomiť si, na čom lipneme viac alebo menej. A to, čo je pre nás dôležitejšie, udržiavať v poriadku. Alebo si spomenúť, keď sa cítime v strese, že sú areály, ktoré bude treba upratať - pretože nám to prinesie významnú redukciu stresu.

  • Ako spoznáme, že je stresu moc? Stres sa prejavuje u každého rôzne. Ako ten akútny, tak ten dlhodobý. Problémy so spánkom a príjmom potravy (v oboch extrémoch) sú asi najbežnejšie problémy, ale zďaleka nie jediné. Ako inak sa môže prejavovať to, že stresu je už moc? Čítajte o tichých signáloch, ktoré nám telo dáva, a my ich často nepočujeme.

Nepodceňujte moc (ne) poriadku

„A pritom taká blbosť.“ A pritom nie. Existujú teórie vo východných filozofiách, že so spánkovými problémami môžeme zatočiť jednoduchým upratovaním spálne, špeciálne postlaním postele a nenechávaním viditeľného neporiadku na povrchu (a teraz by so mali zahanbiť všetci chronickí odhadzovači oblečenia a bielizne). V kuchyni nám zase pomôžu rôzne pudlá, zakladače, nádobky... aj keby to malo znamenať radenie korenia podľa abecedy alebo špajze a chladničky podľa dátumu expirácie uskladnených potravín. Nebojte sa zoradiť si oblečenie podľa sezóny a farieb, upratovacím prostriedkom zaobstarať nový domček v podobe úložného boxu alebo závesov na policiach, nech nám nehyzdia kúpeľňu alebo upratovaciu miestnosť. Pokojne si preukladajte uteráky, zoraďte kozmetiku v poradí, v akom ju používate, vyhádžte nepotrebné alebo expirované prostriedky, kúpte si košíčky na skladovanie.

  • Nebojte sa vyhadzovať. Rovnako, ako sa niektorých myšlienok potrebujeme zbaviť, nie ich len schovať „na potom“, mali by sme to isté urobiť aj s vecami, oblečením a tak podobne. Nebojte sa toho. Je to prekvapivo uspokojivé a vplyv poriadku okolo nás má nezanedbateľný vplyv na poriadok vo vnútri.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku