Zobraziť přihlasovací formulár

Tajné ingrediencie, ktoré z vody urobia ešte väčší zázrak

  • Publikované:
Tajné ingrediencie, ktoré z vody urobia ešte väčší zázrak

Nič v našom tele nefunguje bez vody. Od nálady, cez metabolizmus po všetky procesy, ktoré potrebujeme na to, aby sme mohli normálne a plnohodnotne žiť. Kto z nás vyskúšal dodržiavať pitný režim po tom, čo s ním nebol kamarát, rozdiel nutne zaznamenal. Ale priznajme si, že obyčajná voda je trošku nuda. Tak prečo ju trošku nevylepšiť a pomôcť ako našej chuti na ňu, tak nášmu telu?

Už v jednom z predchádzajúcich článkov sme sa venovali tomu, ako vodu „oživiť“. Pretože neexistuje nič lepšie, čím sa hydratovať, než je obyčajná voda (aj keď tá kokosová to o niečo lepšie predsa len zvláda), máme jej pohár alebo fľašu vždy po ruke. A ak nie, tak by sme mali.

  • Už ste niekedy uvažovali nad tým, ako môže byť odporúčanie vypiť dva litre vody denne univerzálne? Veď telá sa vyskytujú v rôznych veľkostiach, pomeroch svalov a tukov, energetickom výdaji... V skutočnosti by sme sa mali riadiť poučkou, že správne by sme mali vypiť jeden liter vody na každých 25 kg našej hmotnosti.

Môžeme ale spojiť užitočné s ešte užitočnejším. Vodu, ktorú pijeme, môžeme ozvláštniť pridaním rôznych ingrediencií, ktoré nielen oživia jej chuť, v skutočnosti z nich ale bude čerpať maximálny úžitok aj naše telo.

Univerzálna príprava

Nebudeme ani mixovať, ani miešať, len pridávať a nechať máčať. Jediné, čo táto metóda od nás vyžaduje, je, myslieť na svoj pitný režim deň dopredu. To si totiž pripravíme džbán, ideálne však nádobu s viečkom, dva litre vody a ingrediencie z nasledujúcich receptov. Ingrediencie nakrájame alebo nastrúhame (ak budeme strúhať, dostane sa do vody oveľa viac účinných látok i chutí, avšak ju potom budeme musieť precediť), pridáme do nádoby s vodou, zatvoríme alebo prikryjeme, dáme na noc do chladničky a hotovo. Ráno si rovno vytiahneme osviežujúci a zdravý nápoj, ktorý môžeme popíjať po celý deň.

Na očistu pleti

Na dva litre vody budeme potrebovať:

  • Jednu uhorku
  • Polovicu citróna
  • Niekoľko vetvičiek mäty

Citrón je ideálne použiť bio celý so šupkou, ak sa nám nepodarí zohnať ten v bio kvalite, vytlačíme do nápoja iba šťavu (alebo ho olúpeme, aby sa do vody neprenášali pesticídy a iné látky z kôry, to isté platí pre uhorku. Tú v nie bio kvalite olúpeme a ideálne do vody nastrúhame).

Podpora metabolizmu

Na dva litre vody budeme potrebovať:

  • Jedno celé jablko
  • Päť ruličiek celej škorice

Nie je škorica, ako škorica. Všetko o nej si môžete prečítať v našom predchádzajúcom článku. Má výrazné antibakteriálne účinky, ale významne tiež podporuje metabolizmus a trávenie. Jablká sú zase nabité vitamínmi, zvlášť ich šupky sú plné silných antioxidantov (ako je napríklad vitamín C).

Proti nadúvaniu

Na dva litre vody budeme potrebovať:

  • Polovicu uhorky
  • Polovicu citróna
  • Niekoľko vetvičiek mäty
  • Cca 5 cm koreňa zázvoru

Tu je maximálne vhodné nastrúhať a ráno precediť, aj keď s krájaním na menšie kúsky chybu neurobíme. Nadúvanie nie je príjemná vec a trpí ním mnoho z nás. Dezinfekčné účinky zázvoru na našu tráviacu sústavu sú legendárne, rovnako tak mäty, a zvyšok (rovnaký, ako ingrediencie na očistu pleti) zase prečisťuje naše črevá a zásobuje nás vitamínmi.

Na chudnutie

Na dva litre vody budeme potrebovať:

  • Jednu uhorku
  • Polovicu grepu

Grep je zázrak pre našu imunitu, detoxikáciu, má dokonca protirakovinové účinky. Má ale aj svoje tienisté stránky. Ak sa rozhodnete zaradiť grep do svojho pravidelného jedálnička, rozhodne si prečítajte tento článok. Dozviete sa, ako účinné látky grepu interagujú s niektorými liekmi a aké ťažkosti vlastne jeho konzumácia môže spôsobiť. Takže grep áno, ale opatrne!

Tipy Mimibazara

  • Na tento spôsob prípravy ochutenej vody sa naozaj oplatí nakúpiť bio ingrediencie. Jedine tak sa nebudeme musieť zbavovať šupky, ktorá je často zdrojom bohatším na živiny než samotný plod.
  • Ako získať z citróna úplné maximum? Už ste počuli o výhodách, ktoré máme z toho, keď ho zamrazíme? Aj o tom píšeme v špeciálnom článku o mrazených citrónoch.
  • Prečo vlastne namáčame? Určite ste už počuli, že dlhodobým pôsobením vody sa aktivujú v živých potravinách enzýmy, ktoré pomáhajú vstrebávaniu účinných látok. Aj preto je vhodné si napríklad cez noc namáčať semienka, ak si ich ráno pridávame do smoothies, a podobne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku