Zobraziť přihlasovací formulár

Čo naozaj nerobiť po jedle

  • Publikované:
Čo naozaj nerobiť po jedle

Asi vás ako prvé napadne - plávať. Aj keď na túto tému existujú isté spory, nie je na nás, aby sme to rozhodli. Existuje ale niekoľko činností, ktoré sa po jedle naozaj nehodia. Mohli by totiž zvýšiť riziko zlého trávenia, zbytočnú únavy metabolizmu alebo dokonca zvýšiť riziko rakoviny. Čo by sme si teda po jedle mali aspoň na chvíľu odoprieť? Už teraz môžeme prezradiť, že na ovocie ako zákusok by sme mali radšej zabudnúť!

Fajčiť. Musíme opomenúť, že fajčenie je neobhájiteľný zlozvyk, prijať fakt, že ani tak sa ho veľa ľudí nechce vzdať. Takže pre tých, ktorí si sem tam cigaretu doprajú - rozhodne si ju odpustite po jedle! Zažívací systém nám prechádza skoro celým telom, po jedle je oveľa viac zásobený krvou, pretože pracuje. Nikotín sa viaže na kyslík v krvi a vďaka zrýchlenému metabolizmu ho po jedle stihneme údajne absorbovať až desaťkrát toľko.

Jesť ovocie. Na správne trávenie ovocia potrebujeme iné enzýmy, než aké využívame na trávenie viaczložkového jedla (ako je napríklad štandardný obed a večera). Rovnako tak vitamíny, cukry a vlákninu z ovocia vstrebeme najlepšie na lačný žalúdok, preto je oveľa vhodnejšie mať ovocie ako desiatu, než ako zákusok po jedle.

Spať. Snáď každého z nás mamička strašila, že keď sa napcháme pred spaním, budú sa nám zdať nočné mory. Táto súvislosť nijako preukázaná nie je, aj keď veľa z nás by na to prisahala. Oveľa prízemnejší je fakt, že jedlo zaťažuje náš organizmus, respektíve ho núti pracovať. A tak ak trávime a spíme, vlastne moc neodpočívame. Nesmieme zabudnúť na to, že spánok nie je len o regenreaci mysle, ale aj tela - a bez správneho prekrvenia celého tela sa nám nepodarí si oddýchnuť.

Sprchovať sa. Alebo sa kúpať. Nemá to ale nič spoločné s plávaním, ide o teplú vodu. Tá, spoločne so stimuláciou pokožky, zvyšuje krvný obeh v končatinách a na perifériách tela, kde po jedle nemá toľko krvi čo robiť, potrebuje ju tráviaci systém. Preto môže sprchovanie po jedle viesť k bolestiam žalúdka alebo dokonca zápche.

Piť čaj alebo kávu. Aj keď je to zvláštne, taníny - triesloviny obsiahnuté v čajoch totiž významne znižujú vstrebávanie železa z jedla. A nedostatok železa sa prejavuje naozaj rôzne, ale nikdy nie dobre. Vedie k mnohým zdravotným ťažkostiam, ktorým môžeme predchádzať napríklad len tým, že vymeníme čaj a kávu za obyčajnú vodu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku