Zobraziť přihlasovací formulár

Čo znamenajú ranné bolesti hlavy?

  • Publikované:
Čo znamenajú ranné bolesti hlavy?

Zobudiť sa s rannou bolesťou hlavy je rana pod pás. Čo sa stalo? Čo sme mohli urobiť zle, keď sme ešte len vstali? Ranná bolesť hlavy môže mať niekoľko príčin, niektoré môžeme mať pod kontrolou, iné menej a niektoré bohužiaľ vôbec. A rovnako tak o nich niekedy vieme, ale niekedy nemáme tušenie. Čo všetko môže stáť za bolením hlavy hneď po prebudení?

Spali sme málo. Naše telo potrebuje v dospelosti v priemere sedem až osem hodín spánku na to, aby správne fungovalo. Aj keď je naša potreba spánku individuálna, mala by sa pohybovať nie príliš ďaleko od týchto hodnôt. A keď sa nevyspíme dostatočne dlho, naše telo je v strese - a tak sa zvýši srdcový tep aj krvný tlak. A z toho nás môže bolieť hlava.

Spali sme moc. Aj to sa môže stať! A dokonca to môže spôsobovať závažnejšie zdravotné problémy, takže si nadbytok spánku zaslúžil svoj vlastný špeciálny článok. Okrem ostatných zdravotných rizík so sebou nesie pravidelný spánok dlhší ako deväť hodín denne tiež úbytok hormónu serotonínu, ktorého nedostatok môže znížiť prívod krvi do mozgu a spôsobiť bolesti hlavy.

Toto sa väčšinou týka víkendov, kedy si radi pospíme. Aby sme sa ale vyhli nielen bolestiam hlavy, ale aj vypadnutiu z bežného režimu, mali by sme každý deň spať zhruba rovnako dlho, respektíve chodiť spať a vstávať v rovnakú hodinu.

Zle znášame nedostatok endorfínov. Naše telo produkuje najmenej endorfínov skoro po ránu. Niektorým ľuďom môže tento nedostatok endorfínov zapríčiniť nielen bolesť hlavy, ale tiež spustiť regulárnu migrénu. Príčiny sú stále trochu nejasné, ale ak vám od rannej bolesti hlavy pomôže telesná aktivita, je to dobré znamenie - mali by ste sa takejto rutiny držať!

Večer sme si dali pohárik. Samozrejme, že ak sa jeden večer zdevastujeme alkoholom v bare, nebudeme sa na druhý deň ráno bolesti hlavy asi ani trochu čudovať. Bohužiaľ, niekedy stačí aj jeden pohárik (no dobre, možno dva) na to, aby sme boli dehydrovaní, teda aj spomalili krvný obeh a vyvolali tak bolesť hlavy. Navyše alkohol večer môže síce prispievať k rýchlejšiemu zaspaniu, ale rozhodne nie ku kvalitnejšiemu spánku, nabudíte si metabolizmus, ktorý odbúrava alkohol a spracováva cukor, takže naše telo bude všetko možné, len nie odpočinuté. Pomôže nám poriadny pohár vody a vitamín C. Ten pomôže nášmu telu rýchlejšie sa zbaviť alkoholu.

Chrápeme. Nehovoríme o hlasnom dýchaní ani o rozkošnom pochrupkávaní. Ak niekto chrápe ako motorová píla, často je to sprevádzané malinkými zástavami dychu, čo môže byť znakom spánkového apnoe. Tento stav si zahráva s množstvom kyslíka, ktorý dýchaním prijímame, navyše nás niekoľkokrát za noc na malé okamihy budí. Nevyspanie, bolesť hlavy a chrápanie sú varovné signály. Poraďte sa s lekárom, čo by bolo vo vašom prípade vhodné robiť (napríklad návšteva spánkového laboratória).

Nemali sme kávu. Kofeín je návyková látka, na ktorú si naše telo jednoducho zvykne. Ak pijeme kávu pravidelne a vo väčšom množstve, jej ranný deficit nám môže spôsobiť bolesti hlavy. Ako spoznáme, že je kávy v našom živote už trošku moc? To si môžete prečítať v našom špeciálnom článku.

Máme depresiu. Nie zlú náladu, ale serióznu depresiu. Tá môže spôsobovať bolesť hlavy kedykoľvek, ale zďaleka nie len bolesť hlavy. Lieky na bolesť nám môžu dočasne pomôcť, ale nie sú riešením problému. Ak máte pocit, že depresia vystihuje váš stav, nie je na čo čakať - navštívte odborníka. Bude vám lepšie nielen na tele, ale hlavne na duši.

Samozrejme existuje mnoho ďalších a závažnejších príčin bolestí hlavy, nielen zrána. Ak počas troch mesiacov zažívate ranné bolesti hlavy častejšie ako dvakrát týždenne, je na čase navštíviť lekára. A niekedy aj skôr, sami poznáte svoje telo najlepšie a viete povedať, že niečo dlhodobo nie je v poriadku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku