Zobraziť přihlasovací formulár

5 vecí, ktoré ste o zuboch nevedeli

  • Publikované:
5 vecí, ktoré ste o zuboch nevedeli

Vďaka zubom môžeme hovoriť, jesť aj oslňovať krásnym úsmevom. Vedia nám ale tiež pekne zavariť, každý, kto si prešiel náročnými procedúrami u zubára, to môže potvrdiť. Preto je správna starostlivosť o zuby v každom veku dôležitá, tie najvšeobecnejšie zásady poznáme všetci. Viete ale, že nielen sladké je pre zuby škodlivé? Že aj veľa fluóru škodí?

Kyslé môže byť rovnako škodlivé ako sladké

Cukor zďaleka nie je jediný zloduch, ktorý nám môže spôsobiť problémy so zubami. Kyslé jedlá (s nízkym pH), teda kyslé sladkosti, ovocie (predovšetkým citrusy), džúsy a šťavy narušujú sklovinu a zuby „mäknú“. Kyselina citrónová je pre zuby vyložené zlo, sklovina podlieha erózii a jej vrstva sa stenčuje. Doslova pohromou sú žuvacie vitamínové cukríky, ktoré sú nielen agresívne, ale tiež obsahujú veľa cukru a na zuboch zostávajú. Detská sklovina je oveľa viac náchylnejšia na poškodenie, sama o sebe je mäkšia ako sklovina dospelého.

Veľmi nízke pH majú (a teda aj veľké riziko pre zuby predstavujú) aj niektoré tvrdé cukríky na cmúľanie, ale aj sódovky bez cukru.

Škodám na zubnej sklovine môžete predísť tým, že spoločne s agresívnymi jedlami budete konzumovať niečo s obsahom xylitolu - napríklad žuvačky. Tie pomáhajú zubnú sklovinu opäť remineralizovať. A tiež si pravidelne vyplachujte ústa roztokom jedlej sódy! Tá pomáha okrem iného škodlivé účinky kyselín mierniť.

Sklovina je tvrdá, ale krehká

Sklovina je najtvrdšia časť ľudského tela. Avšak je krehká, teda veľmi náchylná na odštiepenie alebo popraskanie. Poškodiť ju môže aj kocka ľadu alebo piercing v perách alebo jazyku. A na rozdiel od kože, sklovina znovu nenarastie.

Viete, čo podľa zubárov vedie k častému odštiepeniu skloviny? Popcorn! Lepšie povedané nepuknutá kukurica zákerne schovaná v plnej hrsti. Ďalší z rizikových faktorov poškodenej skloviny je piercing, predovšetkým gulička alebo krúžok v jazyku. Podľa štúdií má až 41% ľudí s takýmto piercingom ťažkosti s odštiepenou zubnou sklovinou preto, že aj pri bežnej reči kov do zubov naráža.

A kto z nás ešte nikdy nepoužil zuby miesto klieští? Napríklad na otvorenie fľaše s vodou alebo zaschnutého laku na nechty. Tu máme zaujímavé číslo - takéto použitie zubov môže až za 9% ich odlomenia.

V každom veku môžu zuby chýbať

Hoci sa už v prírodovede učíme, že dospelý človek má 32 zubov, vo väčšine prípadov to tak nie je. Najčastejšie ľuďom chýbajú zuby múdrosti, rovnako tak ale rozšírená je absencia laterálnych rezákov, čiže „dvojok“.

Najčastejšou príčinou chýbajúcich zubov sú ale najmä ochorenia ďasien alebo dutín.

Moc fluóru škodí

Všetci vieme, že fluór je pre zuby a zubnú sklovinu veľmi dôležitý. Pre zuby detí do zhruba 8 rokov veku je ale nadmiera tejto látky pomerne nebezpečná. Zuby takto malých detí sa ešte pod ďasnami vyvíjajú a nadbytok fluóru môže spôsobiť stav zvaný fluoróza. To je nevratný proces, ktorý je zavŕšený mineralizáciou skloviny a prejavuje sa ako biele až hnedé škvrny na zuboch. A takéto škvrny nejdú zaleštiť ani nijako odstrániť, preto je potreba (zvlášť u detí) prísun fluóru strážiť.

Problém nastáva predovšetkým v prípade, keď deti zubnú pastu prehĺtajú a tým sa zvyšuje prísun fluóru do tela. Zubné pasty sú určené k lokálnemu pôsobeniu, ich konzumácia môže dosť významne uškodiť. Skúste strážiť, koľko si vaše deti dávajú zubnej pasty na kefku (úplne stačí množstvo veľkosti hrášku). A poriadne prekontrolujte, že všetku zubnú pastu vypľujú.

Strojčeky a zubné kazy

Ak chcete nielen rovné, ale aj zdravé zuby, je potrebné klásť dôraz na hygienu. Zvyšky jedál, ktoré sa na strojčekoch uchytia, môžu dlhodobo lokálne škodiť a spôsobiť tak poškodenie zubnej skloviny, demineralizovať ju a následne spôsobiť jej trvalé narušenie. Na zuboch potom vznikajú škvrny, ktoré postupne tmavnú.

Jazyk je prirodzená kefka na zuby, ale ľudia, ktorí dostanú strojček na zuby, ho k čisteniu postupne prestávajú používať. Kontakt jazyka s kovom nie je totiž úplne príjemný. A to vedie okrem iného tiež k nahromadeniu zubného plaku.

Stále častejšie sa stretávame s tým, že si ortodontickú starostlivosť doprajú aj dospelí, a so strojčekom je naozaj na mieste ústnu hygienu nepodceňovať!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku