Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vyzerá závislosť na internete

  • Publikované:
Ako vyzerá závislosť na internete

Trávenie všetkého voľného času na internete môže byť únikom z reality, ktorá nevyhovuje, alebo jediná realita, ktorú poznáme. Problém však začína v prípade, že na internete, s počítačom, tabletom alebo chytrým telefónom netrávime len voľný čas, ale ukrajujeme z času pracovného, školského, tráveného s rodinou alebo priateľmi. Ako spoznáme závislosť na internete? A čo s ňou robiť?

V hromadnej doprave, v parkoch, na schôdzkach i večerách, ale často to vidíme aj doma - predovšetkým mladí ľudia, teenageri, čerstvo dospelí, ale sem tam aj úplne dospelí ľudia pozerajú radšej do telefónov a počítačov, než aby viedli konverzáciu. Paradoxné je, že chytré prístroje využívajú predovšetkým pre komunikáciu s ľuďmi, s ktorými momentálne nie sú, alebo s tými, ktorých vlastne vôbec nepoznajú.

Takzvaný netolismus (netholismus) je súhrnné označenie závislosti na výpočtovej a komunikačnej technike, na internete. Zatiaľ nie je klasifikovaný ako duševná porucha, avšak patrí do skupiny tzv. nelátkových závislostí...vedeli ste, že môžete byť závislí na filmoch? Na kontrolovaní stavu bankového konta?

Ako závislosť na internete vzniká?

Odpoveď je smutná - veľmi nenápadne. Pretože dnes nie je nadužívanie chytrých technológií ničím výnimočné. Ale je to podobné, ako napríklad s alkoholom, keby ho každý v spoločnosti konzumoval rovnaké množstvo, závislým na ňom sa stane len niekto. Môžu za to naše prirodzené aj získané dispozície pre závislosť ako takú.

Prvýkrát bola závislosť na internete popísaná v roku 1995, vtedy skôr ako vtip. Dnes už je to drastická realita. Usadzujeme deti k počítaču, tabletu, televízii v dobrej viere, že ich tak chránime pred škodlivými vplyvmi zvonku - pred zlou partiou, drogami, únosmi a inými trestnými činmi. Doba klasickému kontaktu jednoducho nepraje.

Kedy už hovoríme o závislosti

Existujú dotazníky, ktorými psychológovia zisťujú, či ide o závislosť v pravom slova zmysle. Zisťuje sa negatívne ovplyvnenie niekoľkých oblastí:

  • Rodinné a priateľské vzťahy.

  • Zdravie (napríklad bolesti chrbtice, zhoršovanie zraku).

  • Práca alebo škola.

  • Trestne-právna oblasť.


Hlavnými príznakmi závislosti na internete sú:

Dôležitosť sveta online - online svet začína naplno ovládať ten „offline“. Závislý začne napríklad chodiť neskoro do školy, neustále premýšľa, čo je nové napr. v online hre, prestane sa vídať s priateľmi, popr. si žiadne nezískava.

Zmeny nálad - pri online hraní je najčastejšou zmenou nálady upokojenie; hráč má plno starostí s online svetom a starosti z toho reálneho tam za ním aspoň na chvíľu nemôžu. Ďalšou zmenou nálady je nepokryté vzrušenie, ktoré človek cíti napríklad v pôsobení na sociálnych sieťach, chatoch, online diskusiách.

S jedlom rastie chuť - je to podobné ako s drogami. Čím dlhšie sme závislí, tým väčšiu „dávku“ potrebujeme na to, aby nás uspokojila. A tak postihnutý trávi v online prostredí stále viac a viac času, až by sa dalo povedať, že je tam neustále.

Abstinenčné príznaky - zlosť, nervozita, smútok, neschopnosť sa zabaviť niečím iným. To prežíva závislý človek, keď je mu jeho aktivita odobratá alebo obmedzená.

Krach medziľudských vzťahov - u starších detí i dospelých dochádza predovšetkým k tomu, že ich závislosť začne byť predmetom hádok. S rodičmi, partnermi, kamarátmi. A online svet má väčšinou bohužiaľ väčšie pochopenie.

Mladšie deti si so sebou s rizikom závislosti nesú ešte jednu zásadnú vec - vďaka svetu online sa nadväzovať vzťahy a väzby medzi ľuďmi ani nenaučia. Navyše strácajú vyjadrovacie a vybavovacie schopnosti.

Vnútorný rozpor - človek sa nevie rozhodovať (a vôbec fakt, že sa medzi týmito dvoma vecami rozhodovať musí, je zarážajúci), či venovať čas v práci reálnej práci, alebo pokračovať v online aktivítách. Či reagovať na kolegu/kamaráta, alebo sa vyhovoriť na veľké množstvo práce.

Recidíva - človek opakuje správanie, s ktorým sám vlastne nesúhlasí. Žiarivým príkladom takéhoto správania je prípad, keď zmaže účet na sociálnych sieťach, v online hre... a vzápätí si ho obnoví alebo založí nový.


Ako z toho von?

Ako pre každú liečbu závislosti je aj pre netolismus treba mať motiváciu. Závislý človek sa musí sám rozhodnúť, že už závislým byť nechce. A to pri závislosti na internete býva celkom problém...

Ďalším problémom je situácia, keď bez prístupu do online sveta človek zistí, že žiadny iný vlastne nemá. Chýbajú kamaráti, koníčky, návyky. Toto všetko je nutné začať budovať od začiatku.

A akonáhle už má abstinujúci nastolený nový režim, je potrebné si prístup na internet veľmi strážiť. Pretože sa dnes bez neho úplne nezaobídeme, je človek nútený sa svojej závislosti vystavovať po troškách každý deň, a to je veľmi náročné na psychiku a vôľu.

Často je potrebná odborná psychoterapia, dlhodobá práca na obnove duševného zdravia a pošramotených rodinných a iných väzieb. Ale stojí to za to, vonku je krásne.

Beriete závislosť na internete ako chorobu? Alebo je to len otázka pracovnej vyťaženosti a vôle? Ako často kontrolujete svoje účty na sociálnych sieťach, ste nonstop online? Máte internet v mobile? A čo si myslíte o deťoch a ich trávení voľného času? Ako nájsť ten správny kompromis? Diskutujte na MIMIBAZARi!
  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku