Zobraziť přihlasovací formulár

Spať nahí? Rozhodne áno!

  • Publikované:
Spať nahí? Rozhodne áno!

Spánok je jednou z najdôležitejších „aktivít“ nášho života, ničím iným netrávime tak dlhú dobu. Aj keď nie všetci striktne dodržiavame odporúčaných osem hodín. Vieme, že kvalita nášho spánku ovplyvňuje naše zdravie, schopnosť vyrovnávať sa so stresom, ale napríklad tiež ukladanie tukov. A tak sa väčšina z nás snaží spať čo najlepšie. K tomu môže celkom prekvapivo prispieť aj oblečenie. Respektíve jeho absencia. Prečo by sme mali spať nahí?

Možno by sme mohli začať tým, prečo by sme spať nahí nemali. Veľa z nás môže cítiť ostych, predsa len nie je v našich zemepisných a kultúrnych podmienkach obvyklé nemať na sebe pri spánku vhodný úbor. Ak ale trošku povolíme hranice, môže ísť o vec, ktorá doslova zmení náš život. A ako bonus - nemusíme nakupovať pyžamá.

Je to jednoduchšie. Nevyberáme a nekupujeme pyžamá, nemusíme ich prať (aj keď možno o trochu zvýšime frekvenciu prania posteľnej bielizne). Proste sa umyjeme a zaľahneme. Samozrejme musíme vziať do úvahy spoločenské konzekvencie, asi nie je vhodné spať bez pyžama na gauči u priateľov alebo na rodinnej návšteve.

Budete sa cítiť voľnejšie. Žiadne priľahnuté zvršky, žiadne pokrčené oblečenie, žiadne obmedzenia, doslova nikde nič. Aj keď sa vám to teraz môže zdať úsmevné, spanie bez pyžama má veľký efekt na to, ako sa cítite aj cez deň.

Koža na kožu. Spať nahí je jeden z krokov, na ktorom je dobré dohodnúť sa s partnerom. V prípade, že jeden nechce, je treba si ujasniť, či to niekomu vadí, niekoho pohoršuje. V prípade, že chcú obaja... tak je to vynikajúci krok k posilneniu komfortu ohľadom seba samých, vlastných tiel a intimity. A ak ste zvyknutí sa pred zaspaním, v noci alebo ráno objímať, môže sa prirodzene vylepšiť aj váš sexuálny život. Pretože predsa len - primknúť sa k obnaženej koži je niečo iné ako pohladiť flanelovú košeľu.

Zlepší sa kvalita pokožky. Či chceme, alebo nie, pokožka potrebuje dýchať. A čím viac ju dusíme či už umelými materiálmi alebo vrstvami oblečenia, ktorými je prikrytá, tým horšie sa jej dýcha. Kvalita pokožky sa zlepší, koža bude jemnejšia, pevnejšia, a ak trpíte na akné alebo iné nedokonalosti pleti, aj tie by sa mali lepšie poddať.

Lepšia termoregulácia aj práca s kortizolom. Keď spíme nahí, je pre naše telo jednoduchšie korigovať našu telesnú teplotu. Ak je nám pri spaní moc teplo, môže hladina kortizolu (stresového hormónu) zostať zvýšená aj cez noc, čo môže cez nasledujúci deň viesť k zlej nálade, baženiu po nezdravom jedle, sladkom a všetkému, čo k nespracovanému stresu patrí.

  • Keď už hovoríme o teplote. Ideálna teplota na spánok sa pohybuje niekde okolo devätnástich až dvadsiatich stupňov. V takomto prostredí telo najlepšie reguluje nielen hladinu melatonínu, ale aj rastového hormónu, ktorý je nutný pre našu regeneráciu a je zodpovedný za rýchlosť (resp. pomalosť) nášho fyzického i mentálneho starnutia.

Menej... infekcií. Spanie s dostatočným prísunom čerstvého vzduchu a možnosťou „dýchať“ je dobré nielen pre našu pokožku, ale aj pohlavné orgány. Všetky baktérie sa najlepšie množia v tmavom, teplom a vlhkom prostredí. So svetlom nič neurobíme, ale tie ostatné faktory môžeme celkom ľahko ovplyvniť.

V lete na nezaplatenie. Aj keď je u nás tradícia trošku iná, spánok bez oblečenia a len s ľahkou prikrývkou alebo len plachtou je v lete niečo, čo nás môže spasiť aj v tých najväčších horúčavách. Aj keď máme na sebe len zanedbateľné kúsky látky, môžu aj tie prispievať k zahrievaniu organizmu (predovšetkým zateplením miest s vysokým prekrvením - ako je napríklad panva).

Keď som bývala sama, zvykla som si spať nahá. Bolo to predovšetkým najskôr z lenivosti, potom som tomu ale prišla na chuť, kúpila som si príjemné obliečky a páčila sa mi tá voľnosť pohybu. Keď som si našla nového priateľa, chvíľu sme sa obaja trápili v pyžamách - zo slušnosti - než sme si povedali, že radi spíme nahí obaja. Od tej doby si to nemôžem vynachváliť. Myslím, že je to dobré nielen pre mňa a moju kožu, ale tak nejako aj pre vzťah. Je to viac intímne a to nemyslím len po sexuálnej stránke. Aj psychicky sa cítim, že k sebe máme bližšie.“

Klára, 36

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

excela 14. 8. 2018, 20:43
(Y)