Zobraziť přihlasovací formulár

Efektívne tipy pre efektívne matky

  • Publikované:
Efektívne tipy pre efektívne matky

Tiež sa občas rozprávate s kamarátkou a čudujete sa, ako je možné, že všetko tak s prehľadom a úsmevom stíha, zvláda a ešte pri tom vyzerá šťastne (a asi aj je)? Máte niekedy previnilý pocit z toho, že nejde všetko tak, ako ste si naplánovali, že sa vaša organizácia nedarí a vy s jazykom na veste tak tak zvládnete to najnutnejšie? Alebo ste práve vy matky, ktoré sú pre všetky ostatné vzorom? Tak ako tak sa bude hodiť pár tipov, ako mať všetko podstatné krásne pod kontrolou.

Vstávať skoro a chodiť spať neskoro. Ale nie súčasne. Efektívne mamy toho zvládnu viac do deviatej ráno alebo po deviatej večer než väčšina ľudí v ich okolí za celý deň. Všetci vieme, že toho zvládneme najviac, keď deti spia. A tak si zvoľte čas, kedy ste najproduktívnejšie, a využite ho na maximum. Zároveň ale musíme myslieť na to, že spánok a odpočinok je minimálne rovnako dôležitý, ako hotová práca. A nechceme chorľavieť ani vyhorieť. Takže buď, alebo.

Veci na vybavenie versus čas. Ak si plánujete deň na úlohy, ste na najlepšej ceste sa z toho všetkého zblázniť. Pretože tá halda vecí, ktoré musíte zariadiť, môže narastať do úplne nerealistických rozmerov. Čo je lepšie? Rozplánovať si deň na hodiny. Získate tak relevantnejšiu predstavu o tom, čo všetko stihnúť môžete, a tomu podriadite prioritný výber.

Čo môže byť hotové, je hotové. Multitasking a prokrastinácia sú síce veľmi moderné pojmy, ktorých riešenie je skôr pre manažérov, ale či každá mama tiež nepotrebuje svoj čas pekne ovládať? Keď odkladáme to, čo môžeme urobiť hneď, často sa stane, že na to zabudneme. Preto keď chceme zavolať lekárovi a dohodnúť si návštevu, je dobré to urobiť okamžite. Za dvadsať sekúnd máme vybavené a veľká vec odškrtnutá.

Zariadiť si okolie čo najvhodnejšie. Každý z nás zápasí s „lenivosťou“, ktorú si sem tam jednoducho nemôžeme dovoliť. A tak je treba trošičku sami seba postrčiť. Máte problémy so vstávaním? Dajte si budík (telefón) ďaleko od postele, nech pre neho proste musíte dôjsť, keď zazvoní. Nachystajte si oblečenie na ďalší deň, áno, ako školáci. Ušetrí to veľa rozvažovania. Potrebujete nezabudnúť dokumenty? Nachystajte si ich pod kľúče od auta. A tak ďalej. Okolie môžeme vo svoj prospech prispôsobiť úplne maximálne.

  Energiu vkladať do vecí a ľudí, ktorí si to zaslúžia. Myslíte si, že keď budete chystať každý deň desiaty, bude z vás lepšia mama? Alebo keď požičiate peniaze nezodpovednému synovcovi, bude z vás lepšie teta? A čo keď sa upíšete k práci, na ktorú nemáte čas, sľúbite niečo, čo vás bude stáť veľa energie, ale nikomu na tom zas až toľko nezáleží, budete lepší človek? Odpoveď na všetky otázky je nie. Pretože naučiť sa, do čoho a koho investovať svoju energiu, je neuveriteľne dôležité.

  • Nesmiete zhorieť len preto, aby sa ostatní zahriali.

Je potrebné udržiavať poriadok. Ale odtiaľ potiaľ. Niekedy by sa mohlo zdať, že upratané domácnosti sú znakom toho, že upratovanie je pre ženu (rodinu) prioritou. Nemusí to tak byť úplne. Pretože veci na svojom mieste podporujú efektívne fungovanie. Keď strávite pol hodín tým, že hľadáte v komore vedierko, je treba ju upratať a trošku zorganizovať. Ale ak nemáte zrovnané ponožky podľa farieb alebo ročných období, to zase tak úplne nikomu nevadí. Upratovanie je nástrojom efektivity a organizácie.

Nejde zvládnuť všetko a netreba sa za to cítiť previnilo. Veľa z nás sa pri svojom každodennom snažení porovnáva s ostatnými. S tým, koľko toho zvládnu, ako sú šikovní, pekní, vo forme, usmievaví, zorganizovaní. Človek rád sám seba týra za nedokonalosť, preto ju často na ostatných nevidíme a len sa bičujeme za to, že ich dobré vlastnosti nie sú aj naše. Je na čase prestať sa podceňovať a naopak sa začať oceňovať za to, čo všetko robíme dobre. Musíme vybalansovať rodinu, deti, partnerský vzťah, domácnosť, prácu, priateľov, koníčky, fyzické aktivity a boh vie, čo ešte. A to nie je málo! Rovnako, ako by sme nemali nikoho súdiť, kým sa neprejdeme v jeho topánkach, nemali by sme ho idealizovať, keď nepoznáme celý kontext. Inšpirácia a motivácia je skvelá, nesmie v nás ale prebúdzať zlé pocity.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku