Zobraziť přihlasovací formulár

Ako dodať kokteilom proteín?

  • Publikované:
Ako dodať kokteilom proteín?

Fenoménom ranných smoothie prepadol celý svet. Kokteil z ovocia, zeleniny a ďalších ingrediencií nám dovoľuje skonzumovať v prijateľnej konzistencii i dobe toľko užitočných a prospešných látok, koľko by sme inak do seba ťažko dostávali celý deň. Jedna vec ale ranným smoothies veľmi často chýba - je ňou dostatok bielkovín. Ako do mixérov dodať proteín, bez toho aby sme do neho museli sypať proteínový prášok?

Bielkoviny sú pre telo extrémne dôležité, o tom netreba diskutovať. Dodávajú nám dlhodobú energiu, ale hlavne budujú a regenerujú svalovú hmotu. Pri nedostatku bielkovín (ktorý veľmi často nastáva pri diétnom režime zameranom na úbytok hmotnosti) naše telo trpí a odbúrava svalovú hmotu, rozkladá ju, zhoršuje sa kvalita našej kože, nechtov a vlasov a tak ďalej.

Ďalšími príznakmi nedostatku bielkovín sú napríklad oslabená imunita (ak sa nemôžete zbaviť nachladnutia), zhoršené hojenie rán, ale tiež napríklad častejšie (alebo horšie) opice aj po menšom požití množstva alkoholu.

Ranné smoothies

Smoothies sú ideálnou variantou pre všetkých, ktorí ráno práve nemajú času nazvyš. Dáte ingrediencie do mixéra, chvíľku mixujete a hotovo. Koktejl si potom pokojne môžete vziať so sebou na cestu do práce alebo ho popíjať pri ranných rituáloch.

Väčšina smoothies sú nabité vitamínmi a vlákninou (na rozdiel od odšťavených džúsov), často tiež celkom solídnou dávkou cukrov, prípadne zdravých tukov, ak pridávame orechy alebo iné semienka. Ale ako do nich dostať bielkoviny, keď predsa tie sú hlavne v mäse a vajciach?

Cícer. Cícer je malý zázrak, keď príde na rastlinné bielkoviny. Má veľmi jemnú chuť, na rozdiel od ostatných strukovín kokteilu nedodá takmer žiadnu chuť navyše - iba textúra bude o niečo krémovejšia. A čo je príjemný bonus, okrem bielkovín má v sebe cícer tiež obrovské množstvo vlákniny. A stačí polievková lyžica!

Tvaroh. Je zaujímavé, koľkých z nás to ešte nenapadlo. Tvaroh je potravinou, ktorá obsahuje veľké množstvo pomalých bielkovín, ktoré naše telo dlho trávi. A stačí jedna vrchovatá lyžička na smoothie! Naviac je tvaroh vynikajúci „zjemňovač“ chuti, ak si dávate pikantnejšie ovocie, napríklad sezónne ríbezle, maliny alebo citrusy.

Tekvicové semienka. V obsahu bielkovín hrajú prím medzi dostupnými semienkami, na rozdiel od chia alebo ľanových (poprípade slnečnicových) majú vysoký obsah tejto makroživiny, avšak tiež nezaostávajú ani v obsahu prospešných mastných kyselín, tukov a vlákniny. Skúste dve lyžičky semienok na porciu.

Tofu. Nič nezjemní vaše smoothie tak, ako krémové tofu. Sója je okrem bielkovín nabitá tiež fytoestrogénmi (preto sa veľmi nehodí k dlhodobej konzumácii pre pánov) a pomáha tak napríklad s príznakmi menopauzy.

Ovsené vločky. O vločkách sa málo vie, že okrem neuveriteľného množstva vlákniny a polysacharidov obsahujú aj dostatok bielkovín. Ak používate mixér alebo smoothiemaker s vysokými otáčkami, nebojte sa ich prihodiť aj do akéhokoľvek ovocného alebo zeleninového smoothie. A na rozdiel od tofu alebo iných alternatív, ovsené vločky sú veľmi príjemné pre naše telá, ale aj pre naše peňaženky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku