Zobraziť přihlasovací formulár

Kde a prečo sa ukladá tuk

  • Publikované:
Kde a prečo sa ukladá tuk

Niektoré typy ukladania tuku sú spôsobené genetickými predpokladmi, hormonálnymi procesmi a závisí na tom, akého sme pohlavia. Za iné si však veľmi často môžeme sami alebo sú vedľajším prejavom zdravotných komplikácií, ktoré máme a o ktorých možno ani nevieme.

Na spôsobe ukladania tuku má vplyv naša strava, životný štýl, ne/dostatok pohybu a okrem iného aj stres. Na obrázku v úvode článku vidíte najčastejšie typy ukladania tuku a v nasledujúcom prehľade vám priblížime, ako proti nim bojovať.

1. Obezita a zlá cirkulácia

Toto je geneticky veľmi podmienený typ obezity. Väčšinou sa týka žien, ktorým bežne opúchajú nohy, tehotných a s diagnózou zlého krvného alebo lymfatického obehu. Riešením je predovšetkým dostatok správneho pohybu, rýchla chôdza, plávanie, beh.


2. Obezita v dôsledku pomalého metabolizmu

Ľudia s pomalým metabolizmom sa väčšinu času cítia ako nafúknutý balón. K tomuto typu obezity sú náchylnejší tí, ktorí často konzumujú alkohol alebo majú ťažkosti s dychovým ústrojenstvom. Dôležitou zmenou v jedálničku by mal byť dostatok ovocia a zeleniny, ale predovšetkým - malé a časté porcie.

3. Hormonálna lepková obezita

Téma nadbytku lepku v potravinách je momentálne jedna z najdiskutovanejších medzi odborníkmi i verejnosťou. Avšak nadbytok lepku spoločne s hormonálnou nerovnováhou vie urobiť v tele neporiadok. Tento typ obezity sa preto týka predovšetkým mladých dievčat v puberte, alebo potom naopak tých starších v menopauze. Prípadne všetkých, ktorí nejako bojujú s nevyváženou hormonálnou hladinou. Veľmi dôležité je vyvarovať sa alkoholu, cigariet a dlhodobému sedeniu.


4. Obezita z jedla

Tento typ je najbežnejší na celom svete. Je spôsobený nadbytkom tukov a cukrov v našej strave a okrem zmeny nezdravého spôsobu stravovania takýto typ obezity vyžaduje aj aeróbne cvičenie aspoň 30 minút denne.

5. Obezita spôsobená stresom

Tento typ obezity spôsobuje stres, úzkosť a depresia. Ľudia, ktorí trpia stavmi psychickej nepohody, často kompenzujú zlú náladu nadbytkom potravín, ktoré obsahujú veľa cukru. Stres spôsobuje zvýšenú záťaž organizmu, ktorý si potom žiada prísun rýchlej energie. Najdôležitejšie na zbavovaní sa tuku uloženého vplyvom stresu (okrem odstránenia príčin stresu) je, naučiť sa ovládať a uvedomovať si, že jedlo používame ako náhradu dobrej nálady.

6. Obezita z nedostatku pohybu

Nedostatok pohybu je hneď po zlom stravovaní najdôležitejším faktorom ukladania tuku. Sedavé zamestnanie, jazda autom... Podstatné je predovšetkým zaradiť pohyb do svojho bežného života. Tréningový plán s aeróbnou aj anaeróbnou aktivitou aspoň 3x týždenne zaručí, že tuk začne z nežiaducich partií postupne miznúť. 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku