Zobraziť přihlasovací formulár

Keď je úzkosť príznakom, nie len problémom

  • Publikované:
Keď je úzkosť príznakom, nie len problémom

Depresia je smútok z minulosti, úzkosť strach z budúcnosti. Takto by sa asi dal rozdiel medzi týmito dvoma démonmi ľudskej mysle vysvetliť najjednoduchším spôsobom. Úzkosť čas od času cítime všetci. Tá chronická potom môže patriť do skupiny psychických ochorení, ktoré sa našťastie dajú do istej miery zvládnuť ako terapiou, tak medikamentmi. Čo ak je ale úzkosť príznakom fyzického ochorenia?

Náhle návaly úzkosti sa sem tam objavia u každého z nás, stresu je občas proste moc. Úzkostná porucha, to už je niečo iné. Niekedy sú ale návaly úzkosti príznakmi, že sa s telom deje niečo, čo by sa s ním diať nemalo. U niektorých chorôb sú úzkosť simulujúce stavy sprievodným javom, takže ak máte podozrenie, určite si pri návšteve lekára nenechávajte svoje psychické ťažkosti pre seba!

  • Úzkosť rozhodne nebýva hlavným diagnostickým vodítkom, ale môže pomôcť pri objavení iných, somatických chorôb.

Hyperfunkcia štítnej žľazy. Ochorenie štítnej žľazy si vie zahrať pekne aj s našou psychikou. Štítna žľaza totiž produkuje hormóny, a tie majú vplyv na absolútne všetko. Keď je hormónov štítnej žľazy v tele moc, zrýchli sa nám metabolizmus, môžeme zaznamenať úbytok váhy, zrýchlený tep srdca a úzkostné stavy. Hyperfunkcia štítnej žľazy je bežnejšia u žien než u mužov, najmä u žien nad 35 rokov. V neskoršom veku je potom hyperfunkcia často zamieňaná s príznakmi menopauzy.

Srdcové problémy. Úzkosť samozrejme nie je jediným príznakom choroby srdca, ale ak okrem úzkosti pozorujete tiež nadmernú únavu a ste pod veľkým stresom, mali by ste spozornieť. Zvlášť, ak sa pridá dýchavičnosť a ťažkosti so spánkom a zažívaním.

Anémia. Anémia čiže chudokrvnosť je stav, keď nemáme dostatok červených krviniek (alebo fungujú zle) a tie potom neokysličujú telo tak, ako by sme potrebovali. To môže spôsobiť stav rýchleho a / alebo nepravidelného búšenia srdca a krátenia dychu, čo simuluje stav akútnej úzkosti. Za anémiu môže často nedostatok železa, tak sú ohrozené predovšetkým tehotné ženy (alebo tie silne menštruujúce), ale aj osoby s reumatickou artritídou, autoimunitnými ochoreniami, ťažkosťami s pečeňou alebo obličkami alebo tiež napríklad so zápalovým ochorením čriev.

Deficit niektorých živín. Aj keď to môže vyzerať ako psychické ochorenie, predovšetkým nedostatok niektorých minerálov môže v tele navodiť stav psychickej nepohody. Do stravy je nutné zaradiť predovšetkým horčík a zinok. Nedostatok vitamínu B12 môže taktiež spôsobiť stavy úzkosti, preto je dobré mať prehľad, aký máme jeho príjem. Jeho nedostatok je často spôsobený aj tým, že starneme - s vekom sa stráca naša schopnosť vstrebávať ho efektívne z jedla.

Úzkostná porucha má však mnoho podôb, záchvaty úzkosti sú len jednou z nich. Žiadny zažívaný stres nie je komfortný, ale ak sú zasiahnuté funkcie organizmu, je potrebné sa poradiť s lekárom. Zvážte jeho návštevu zvlášť v prípade, že máte dlhodobé problémy so spánkom, zažívaním, zaregistrovali ste úbytok váhy, znížené libido, nechutenstvo alebo život obmedzujúcu nepozornosť a nedostatok sústredenia. I „obyčajná“ úzkosť stojí za pozornosť a môžete s ňou niečo robiť. Trebárs to, že si necháte pomôcť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku