Zobraziť přihlasovací formulár

Základné pravidlá pre pleť s akné

  • Publikované:
Základné pravidlá pre pleť s akné

Akné nie je problém, ktorý by sa týkal výhradne dospievajúcej mládeže. Často pretrváva až do neskorej dospelosti, takže namiesto toho, aby sme riešili, ktorý BB krém má najvhodnejšiu farbu, aj v lete a ťažkých horúčavách každé ráno nanášame hutný krycí make-up. Mohlo by sa zdať, že prejavy akné, teda kedy, kde a ako veľký sa nám objaví pupienok, nemáme vôbec pod kontrolou... alebo nie? Možno toho môžeme robiť viac, než by sme si mysleli.

 

Akné trápi v zrelšom veku väčšinou ženy (súvisí s hormonálnou hladinou a tá sa, priznajme si, u žien búri často a viac, než je tomu u mužov), čo je síce chyba na kráse, ale každá máme v kabelke aspoň núdzový korektor na zakrytie akútnych prípadov. Prejavy akné okrem hormónov ovplyvňuje tiež typ pleti (mastná), alergia na určité jedlá alebo tiež prekliata dedičnosť.

Často je na vine zlé stravovanie a neadekvátna (nedostatočná alebo nesprávna) starostlivosti o pleť. A presne to sú faktory, ktoré neovplyvní nikto iný, než my sami. Bohužiaľ, na to, ako sa o svoju pleť starať, neprídeme inak, než že budeme skúšať, čo vyhovuje.

 

Máme od lekára predpísanú lokálnu liečbu akné? Ak je náš stav pleti neukočírovatelný, mnoho z nás zamieri k odborníkovi - dermatológovi. Ten často predpíše lokálnu liečbu akné, teda vodičku alebo masť, ktorou budeme potierať nevzhľadný vriedok. Tieto prípravky pleť vysušia, dezinfikujú a liečia, čo zabráni šíreniu infekcie a zväčšovaniu vyrážky. Často ale tieto prípravky používame... až moc. Všetko totiž má svoju mieru, a aknóznu pleť potrebujeme lokálne ako vysušovať, tak hydratovať. Ako na to? Nie je od veci skúsiť používať predpísané lieky čo druhý deň, namiesto toho, aby sme ich používali denne. V tých dňoch, kedy si „dávame pauzu“, by sme sa mali sústrediť na správnu hydratáciu pleti; jemne ju teda vyčistiť a použiť vhodný hydratačný gél alebo krém, prípadne jeden z esenciálnych olejov.

 

Peeling nie je dobrý nápad. Raz za čas je potrebné zbaviť pleť na tvári odumretých buniek - najčastejšie na to používame rôzne formy peelingových gélov. Tie však pleť narušia a z pupienkov akné môžu preniesť infekciu aj na iné miesta tváre - a teda spôsobiť ešte väčšie problémy. Miesto peelingov, ktoré po tvári roztierame, by sme mali vyskúšať exfoliačné masky, ktoré nepotrebujú mechanické trenie na to, aby nás zbavili starej kože.

 

Viac mrkvy! Alebo čohokoľvek, čo obsahuje dostatočné množstvo vitamín A. Jeho zdrojom sú alfa a beta karotén a lykopén, čo sú červené farbivá. Medzi potraviny, ktoré obsahujú vitamín A najviac, patrí okrem spomínanej mrkvy tiež špenát, kel, melón, marhule, brokolica, čerešne, ale aj vaječné žĺtky a rybí tuk. Vitamín A existuje v dvoch formách, z ktorých jedna, vitamín A1 - retinol, je zázrak pre pleť všeobecne, bojuje proti vráskam, zvyšuje pevnosť a odolnosť pleti atď. Vitamín A si môžete kúpiť aj vo forme rôznych potravinových doplnkov, ktoré by však nemali byť užívané dlhodobo (a v tehotenstve len po porade s lekárom).

 

Viac o akné...?

Ak vás trápi akné v dospelosti, možno bojujete aj s tým, ako bojovať proti akné a vráskam zároveň
. Rovnako tak je dobré vedieť, že rôzne miesta vzniku akné (napríklad keď sa vám objavujú pupienky len na čele) znamenajú tiež rôznu liečbu. Akné môže mať tiež celkom nečakané príčiny. A aké sú najčastejšie mýty o akné? A prečo by sme im mali prestať veriť? Všetky tieto informácie sa dozviete, keď si rozkliknite odkazy na naše predchádzajúce články.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku