Zobraziť přihlasovací formulár

Vyskúšané - čo sa stane, keď prestaneme raňajkovať

  • Publikované:
Vyskúšané - čo sa stane, keď prestaneme raňajkovať

Raňajky sú základ dňa. A to najmä pri snahe o redukciu hmotnosti. Hoci existujú názory, že lepšie je neraňajkovať a nenaštartovať si metabolizmus, máme potom cez deň menší hlad, prípadne aj také, že raňajkovať či neraňajkovať nie je zas až tak zásadná otázka, pretože to na telo nemá taký vplyv, väčšinové presvedčenia (a skúsenosť) sú v prospech raňajkovania. Čo sa stane, keď toto jedlo začneme vynechávať?

 

Nikto vám nikdy neporadí - neraňajkujte. Ale každý metabolizmus je iný, bohužiaľ, univerzálnych pravidiel je veľmi, veľmi málo. Takže teoreticky môžete očakávať, že keď začnete vynechávať raňajky, logicky toho cez deň menej zjete, budete sa ráno cítiť ľahší (zvlášť, ak ste zástancami vysokoproteínových a výživných raňajok), a začať deň desiatou alebo až obedom bude všeobecne výhodné. A tiež si budete môcť pospať. Lenže... skúsenosť je trošku iná.

 

Budete hladní. Váš metabolizmus vás prevezie. Kým po raňajkách začnete pociťovať hlad už na desiatu alebo na skorý obed, bez raňajok a teda bez ranného impulzu k naštartovaniu metabolizmu začnete cítiť hlad neskôr. Ale zato s neuveriteľnou intenzitou. Príde nečakane a vy nebudete mať čas si ani zájsť na obed, nieto si ho uvariť. Okrem toho pravdepodobne budete počas dopoludnia nepozorní, nevrlí a môže vás dokonca aj bolieť hlava (z nízkej hladiny cukru v krvi).

 

Muka ranného cvičenia. Ak ste zvyknutí ráno cvičiť, asi viete, že nie je vhodné sa predtým prepchať výživnými raňajkami. Ale niečo málo do žalúdka je treba. Pretože taký ranný beh nalačno nie je nič príjemné. Okrem toho, že jednoducho nemáme dostatočnú silu a výdrž, budeme mať z cvičenia zlý pocit, pretože pravdepodobne nezvládneme to, čo obvykle.

 

Budete sa cítiť neschopne. Kúzlo hladiny cukru v krvi neovplyvňuje len náš fyzický výkon, ale tiež ten psychický. Ak potrebujete pracovať hlavou, je možné, že to tiež nebude tak úplne ono. Sústredenie, pamäť a vôbec psychický výkon nebudú počas dopoludnia nič moc.

 

Prejete sa na obed a budete potrebovať veľa kávy. Telo sa už nebude môcť dočkať doslova všetkého, čo mu na obed dáte. A možno vás povedie priamou cestou do fast foodu. Budete mať chuť na tučné jedlá, na jedlá bohaté na cukry a šalát vás rozhodne neuspokojí. Takže sa prejete. A aby ste mohli fungovať ďalej, budete sa musieť trošku prebrať. Taký nával jedla po hladovaní totiž telo utlmí, čo si mnoho z nás nemôže po obede zrovna dovoliť. Odpoveď? Asi káva. Alebo energetický nápoj.

 

Na večeru nebudete mať chuť. Alebo rozhodne nie v obvyklom čase. Najete sa neskôr a pravdepodobne pôjdete tiež neskôr spať. Máte v sebe moc cukru a kofeínu, na ktoré telo nie je tak úplne zvyknuté.

Nevyspíte sa. Je to samozrejme aj zmenou rutiny, ale vynechané raňajky môžu spôsobiť, že nebudete spať tak kvalitne, ako ste zvyknutí. Pretože telo sa bude vyrovnávať so zmenou v príjme nutrientov, nenechá vás zaspať a keď už nechá, bude intenzívne pracovať, takže sa prebudíte neoddýchnutí. Alebo aspoň nie dosť.

 

Neschudnete. Hoci zjete preukázateľne menej jedla. Paradox, že? Je to ultimátny dôkaz toho, že kalórie samy o sebe nie sú vo výžive (a v tej redukčnej tiež nie) zase toľko podstatné. Dôležité sú nutričné hodnoty a čas, kedy ich konzumujeme!

  • Tieto skúsenosti sa týkajú tých, ktorí sú zvyknutí raňajkovať, ale z nejakého dôvodu s tým na chvíľu prestanú - chcú vyskúšať diétnu radu, nemajú čas atď. Existuje medzi nami ale veľa ľudí, ktorí už sú zvyknutí neraňajkovať. Tým sa toho samozrejme viditeľne toľko nestane.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku