Zobraziť přihlasovací formulár

Ako bojovať s obavami

  • Publikované:
Ako bojovať s obavami

Kým depresia je stav, kedy nás prenasleduje vlastná minulosť, úzkosti sú stav, kedy sa desíme budúcnosti. Pri úzkostiach rôzneho typu sa totiž neskutočne trápime hororom s názvom „čo keby“. Máme obavy zo všetkého, čo nás môže stretnúť, či už reálne, alebo hypoteticky. Neustále omieľame varianty čiernych scenárov a deptáme svoju psychiku (a často aj ostatných) strachom, ktorý nie je zas až tak dôvodný. Lenže... ako si to zakázať? Ako nechať veci plynúť voľnejšie?

 

Keď hovoríme o úzkosti, nemusíme nutne hovoriť o spektre úzkostných porúch. S obavami a úzkosťami sa potýka čas od času každý z nás, niekedy sa nimi ale necháme pohltiť viac, než je zdravé. Je niekoľko vecí, ktoré by sme si mali uvedomiť, keď sa naše strachy už už chystajú prevziať vládu nad naším vedomím.

To, či sa niečoho ne/bojíme, neovplyvní, či sa to ne/stane. Bohužiaľ, veľa z nás podlieha mýtickému presvedčeniu, že keď sa niečoho bojíme naozaj dlho a veľa, dostane sa nám kozmickej odmeny za náš diskomfort v podobe toho, že sa to nestane. Tak to ale nefunguje, že áno.

 

Obavy sú zlá motivácia. Bohužiaľ, veľa vecí urobíme len preto, že sa bojíme následkov toho, keby sme ich neurobili. Od sankcií v práci po hádku s partnerom. Ale... aj keď to môže fungovať, núti nás to robiť veci s nechuťou. Ako sa ale sústrediť na pozitívnu stránku veci? Keď už sa nejde na problém pozerať optimisticky, vymyslite si sami pre seba odmenu za to, že ho zvládnete. Pokojne nech je to relaxačný kúpeľ, čokoláda alebo dovolenka. Čo len je vo vašich možnostiach adekvátne úsiliu. A môžete sa tešiť!

 

Obavy nie sú riešenie. Ak ide o problém, ktorý máme do akejkoľvek miery v rukách, obyčajné obavy nám ho nepomôžu vyriešiť. Obavy nie sú konštruktívne. Nemôžeme sa obávať a riešiť problém zároveň. Je dobré skúšať presmerovať energiu čerpanú na vymýšľanie tragických scenárov skôr na vymýšľanie riešenia.

Problému je lepšie čeliť, než sa ho báť. Ono to totiž raz príde. Ak sú naše obavy spojené s niečím, čo je nevyhnutné a my to len odkladáme, rovnako hlboko vnútri vieme, že až to budeme mať za sebou, bude to lepšie. Takže... hlboký nádych a do toho.

 

Sme pripravenejší, než si myslíme. Neistota, obava a strach sú normálne pocity, ale keď zapátrame v pamäti - koľkokrát už sa stalo, že sme niečo nezvládli? Vždy všetko nejako dopadne, a aj keď nie najlepšie, zvládneme to. Ako napokon v živote (skoro) všetko. Štatistika je na našej strane!

Trošku systému. Ak sú naše strachy na dennom poriadku, môžeme si ich spísať. Ako by sme si písali denník, akurát namiesto toho, ako sme sa mali, budeme spisovať, čoho sme sa cez deň báli. Ale musíme si vyhradiť miesto na stĺpec s udalosťami, ktorých sme sa báli a ktoré naozaj nastali. Uvidíme, že ten pomer je naozaj zanedbateľný.

 

Oklamať hlavu pomocou tela. Úzkosť spôsobuje svalové napätie. Je to teda čiastočne aj fyziologický proces. Keď odbúrame svalové napätie, klesne aj naša úzkosť. Čo to znamená? Je potrebné naučiť sa fyzicky relaxovať - sauna, masáže, jóga, cvičenie, pretiahnutie, kúpeľ. S napätím svalov odchádza čiastočne aj tenzia mysle.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku