Zobraziť přihlasovací formulár

Ovocie a zelenina, ktoré môžete skladovať mesiace

  • Publikované:
Ovocie a zelenina, ktoré môžete skladovať mesiace

Určite sa všetkým už stalo (a nie raz), že sme krásne a čerstvé ovocie alebo zeleninu po pár dňoch museli vyhodiť, pretože nám jednoducho zhnili, splesniveli alebo sa jednoducho dostali do takého stavu, v akom už sme ich konzumovať jednoducho nechceli. Vždy si vyčítame tie peniaze, ktoré vlastne do odpadkového koša vyhadzujeme len preto, že sme práve nemali chuť. Ale prečo si namiesto čerstvého špenátu, ktorý zvädne, ešte než prídeme z obchodu domov, nekúpime hlávku kapusty, ktorá vydrží v chladničke mesiace? Prečo namiesto hroznového vína a kivi, ktoré do pár dní zhnednú, nekúpime trebárs jablká? Tie totiž pri teplote ľahko nad nulou vydržia mesiace tiež!

Červená repa. Ak si ju kúpime čerstvú, vydrží nám v chladničke bez problémov dva až štyri mesiace! Ak ich ešte má, treba od nej oddeliť zelené listy a uchovávať ju v chladničke v perforovanom sáčku.

Hlávková kapusta. Je veľa dôvodov, prečo mať kapustu doma. Je to úplne nečakane zázračná potravina. Čerstvou kapustou môžeme nahradiť veľa „zeleného“ v šalátoch, rozmixovať ju do smoothies a podobne. V chladničke, zabalenú do plastovej fólie, ju uchováme aj dva mesiace.

Mrkva. Problém pri uchovávaní mrkvy je vlhkosť. Preto pridajte do plastového vrecka, v ktorom mrkvu v chladničke máme, papierovú kuchynskú utierku, ktorá absorbuje vlhkosť. Meniť ju potom podľa potreby. Tak sa trvanlivosť mrkvy zniekoľkonásobí.

Zeler. V chlade a tme v chladničke nám zeler vydrží veľmi dlho, dokonca aj ten okrájaný a rozkrojený. Veľmi do seba vťahuje vlhkosť z okolia, preto ho musíme obaliť plastovou fóliou - takto zabalený vydrží až týždne po nakrájaní.

Cesnak. Tomu najviac svedčia teploty okolo 10 - 15 stupňov, ideálne je teda ho skladovať v suchej pivnici, ale celé šúľky môžeme krásne uchovávať aj v chladničke zabalené do papierového vrecka. Rozhodne by sme nemali v chladničke skladovať nakrájaný cesnak, je extrémne aromatický, a okolité jedlo potom po ňom bude chutiť. Len je treba dávať si pozor - akonáhle cesnak schladíme a potom ho vezmeme opäť do izbovej teploty, začne púšťať výhonky, aj keď ho do zimy vrátime.

Cibuľa. Ak budeme cibuľu uchovávať v teplotách okolo nuly, bez problému vydrží až rok! Ak takéto miesto nemáme, stačí jej chlad a perforovaný, nie igelitový obal na to, aby zvládla pokojne aj niečo málo cez mesiac.

Zemiaky. Ideálna teplota na skladovanie zemiakov je okolo päť stupňov. Zemiaky tiež neznášajú svetlo, kvôli svetlu zozelenejú. Preto sú ideálnym miestom na skladovanie zemiakov chladné pivnice, kde vydržia dva až štyri mesiace.

Biela reďkev. Aj keď táto zelenina u nás nemá takú popularitu, akú by si zaslúžila, môže chuťou s kľudom nahradiť svoje červené menšie príbuzné. Skladovať by sme ju mali podobne ako mrkvu (s papierovou kuchynskou utierkou) a vydrží nám vyše mesiac.

  • Tip Mimibazara - mrazená zelenina a ovocie. Ovocie a zelenina, ktoré kupujme zamrazené, sú zamrazené do niekoľkých hodín po tom, čo ich zberači odtrhnú. Mráz neničí vitamíny, preto sú mrazené produkty často oveľa zdravšie než tie „čerstvé“. A tak napríklad hrach, špargľa alebo lesné ovocie, ktoré čerstvé rýchlo podliehajú skaze, vydržia v mrazničke až do doby expirácie.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku