Zobraziť přihlasovací formulár

Kĺby môžu bolieť z jedla. Akého?

  • Publikované:
Kĺby môžu bolieť z jedla. Akého?

Bolesť kĺbov môže spustiť kde čo. Od obyčajnej prechádzky po varenie večere. Nikdy nevieme, či bolesť pretrvá, odznie pomaly alebo odznie rýchlo. Za bolesti kĺbov môžu zápaly (artritída), zlá funkcia obličiek a usadzovanie kyseliny močovej v kĺboch (dna), mechanické poškodenie chrupavky, výrony, nadmerné alebo nerovnomerné zaťaženie. A zatiaľ čo niektoré potraviny, ktoré obsahujú látky bojujúce so zápalmi a mastné kyseliny, môžu od bolestí kĺbov pomôcť, niektoré naopak.

 

Nielen jedlo

Voda je na fungovanie nášho tela nevyhnutná, to vieme. Ale rovnako nás jej efekt na telo občas prekvapí. Nedostatočný pitný režim má vplyv na funkciu obličiek a tým pádom aj na vylučovanie kyseliny močovej. Jej kryštály sa potom usadzujú v kĺboch a spôsobujú bolesť - stav známy ako choroba dna (pri jej prepuknutí najčastejšie začínajú bolesti v palcoch na nohách). Funkcia obličiek je spätá nielen s pitným režimom, ale aj s príjmom soli. Potraviny bohaté na soli a málo vody - to je istá cesta k rôznym ťažkostiam a bolesť kĺbov patrí medzi ne.

Všetci vieme, že pre silné a zdravé kosti a kĺby by sme mali prijímať dostatok vápnika, že na „premazaznie“ kĺbov slúži želatína (ako živočíšneho tak rastlinného pôvodu), že kĺbom nerobí dobre nadváha ani nečinnosť.

 

Čo škodí kĺbom?

Paradajky. Hoci je všeobecne známe, že sú paradajky veľmi zdravé a vykazujú protizápalové účinky, zvyšujú podľa štúdie otažskej univerzity z Nového Zélandu hladinu kyseliny močovej, a teda aj jej nepriaznivý účinok na kĺby. Paradajky uviedlo ako spúšťač bolesti kĺbov cez 20% z takmer trinásť tisíc respondentov.

 

Slnečnica, kukurica, sója a saflor (požlt farbiarsky). Asi sme už všetci počuli o omega 3 a omega 6 nenasýtených mastných kyselinách. Sú to kyseliny esenciálne, ktoré naše telo musí prijímať v potrave, pretože si ich samo nevyrobí a potrebuje ich. O čom už sa toľko nehovorí je fakt, že ich potrebujeme tiež správny pomer. Pretože omega 6 pôsobia prozápalovo. Áno, pro. A vzhľadom na to, že v našej súčasnej strave sú rastlinné tuky a oleje zo semien zastúpené omnoho viac než zdroje omega 3 kyselín, nie je to dobrá správa hneď z niekoľkých dôvodov. Nadmiera omega 6 mastných kyselín spôsobuje ochorenie kardiovaskulárneho systému, dokonca depresie a k tomu všetkému aj bolesť kĺbov.

 

Cukor a alkohol. Cukor je kŕmenie pre infekcie a zápaly. Nedostatok cukrov má tiež svoje proti, ale s ním sa v súčasnosti vlastne skoro nemáme šancu stretnúť. Nadbytok cukrov je však všadeprítomný problém. Okrem toho, že nadmernou konzumáciou cukru riskujeme okrem nadváhy tiež cukrovku, ochorenie srdca a podobne, škodíme aj svojim kĺbom. Jednu z najzákernejších hrozieb, keď príde na konzumáciu cukru, predstavujú sladené nápoje a alkohol. Sladené nealkoholické nápoje vrátane ľadových čajov, sýtených vôd a džúsov sú rovnako ako napríklad pivo alebo tvrdý alkohol enormnými zdrojmi jednoduchých cukrov, ktorými si zaplavujeme telo. Niet nad čistú vodu!

 

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

livia76 28. 4. 2018, 23:32
(Y)