Zobraziť přihlasovací formulár

Neznášam ničnerobenie. Ako teda relaxovať?

  • Publikované:
Neznášam ničnerobenie. Ako teda relaxovať?

Opaľovanie, kúpeľ, meditácia... niektorým z nás sa pri predstave takýchto (ne)činností doslova prevrátia vnútornosti. Veď je to strata času! Čas od času ale každý z nás potrebuje prečistiť hlavu, nijako ju nezamestnávať. Ale ako to urobiť, keď nám stále vyskakuje plno užitočnejších vecí, ktoré by sme mohli robiť? Máme pár tipov na psychohygienu pre tých, ktorí nechcú „ničnerobiť“.

Hoci ľudia meditujú odnepamäti, relaxujú telo i dušu, sú medzi nami takí, ktorým dvadsať minút sedenia v tichu prináša taký stres, ako ostatným deadline v práci. V takýchto prípadoch nemá cenu snažiť sa upokojiť myseľ tým, že ju vlastne budete stresovať. Ako si teda psychicky oddýchnuť, bez toho aby ste mali pocit, že nič nerobíte?

 

Hudba

Kedy ste naposledy počuli nejakú hrať? Asi to nebolo zas až tak dávno, že áno? Ale kedy ste naposledy nejakú hudbu naozaj počúvali? Vnímali rytmus, slová, harmóniu, cítili vibrácie... Hoci sa to môže zdať čudné, hudba relaxuje telo - zvuk je fyzikálna záležitosť, jeho vlny pôsobia nielen na naše uši a hlavu, ale na celého človeka. Hlasná hudba prináša odpočinok na fyzickej i psychickej úrovni.

Tanec

Hudba a tanec sú spojené nádoby. Je to prirodzená reakcia, človeku sa chce hýbať do rytmu. A prečo sa tomu nepoddať? Dobre, keď nechceme vypadať ako blázni tým, že si budeme len tak sami pre seba tancovať, môžeme skúsiť napríklad behať do rytmu. Akékoľvek kardio cvičenie si môžeme hudbou spríjemniť a zamaskovať tak poskakovanie do rytmu. Ale ak by sme sa oslobodili od pocitu, že „nás predsa niekto môže uvidieť“, bolo by to najlepšie.

 

Kresba okolia

Čím lepšie vidíte, tým lepšie kreslíte. A nehovoríme o ostrosti zraku ani o umeleckom nadaní. Hovoríme o umení veci vidieť a uvedomovať si ich. Kreslenie je vlastne len taká zámienka a nástroj na to sa dobre pozerať. Aj keby ste mali povolať do zbrane veľkú abstrakciu, je to krásny spôsob relaxácie.

Jóga

Kto neskúsil, nepochopí. Mnohí z nás nad jogou ohŕňajú nos, pretože nie je nič „dosť“ - také lepšie preťahovanie. To ale nie je pravda, pocit uvedomenia si vlastného tela, maximálna koncentrácia na vykonanie pohybu a pozície je pre hlavu učinený balzam. A okrem toho zlepší sa nám ohybnosť, posilnia svaly a zlepší koordinácia. A nemusíte chodiť z domu, na internete si môžete vybrať z nepreberného množstva videoinštrukcií, ako na to.

 

Jedlo

Ako sa dá jedlom relaxovať? Podobne ako hudbou. Človek dnes sotva vychutnáva, čo má na tanieri, proste len prehltne a ide ďalej. Rituál nákupu, prípravy a samotnej konzumácie jedla môže byť veľmi upokojujúci, navyše obohatený (rovnako ako joga) o aspekt, že robíme niečo užitočné aj pre svoje telo. A pri jedle sa nenechať rozptyľovať televíziou, rádiom ani inými vnemami, iba venovať pozornosť chuti, ktorú máme možnosť vnímať.

Domáce práce

Aká prozaická forma relaxácie. Ale veľa z nás vie, že robiť poriadok okolo seba prináša poriadok aj do našej mysle. Dávať veci na svoje miesto, čistiť ich a robiť ich krajšími, voňavejšími a príťažlivejšími, to má istú mentálnu symboliku. Navyše okamžite vidíme výsledok vykonávanej činnosti, niečo, čo bolo predtým zle, je teraz dobre - a kde inde sa nám to tak pekne darí?

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku