Zobraziť přihlasovací formulár

Nenápadná starostlivosť o rodičov

  • Publikované:
Nenápadná starostlivosť o rodičov

V každej rodine je niečo, čo ju robí výnimočnou. V dobrom, často aj v tom zlom slova zmysle. Keď necháme bokom všetky tie rozvrátené prípady a smutné rodinné príbehy, skôr alebo neskôr sa dostaneme do veku, kedy sa budeme chcieť našim rodičom tak trošku odmeniť za to, že sa o nás starali. Ako to môžeme urobiť, bez toho aby sme sa ich dotkli nadmierou starostlivosti, ktorú „ešte nepotrebujú“?

Na takom mieste v živote, kedy máme svoje deti, svoje rodiny a svoje starosti, je dobré nezabúdať na tých, ktorí nás do tohto miesta doviedli. Vek našich rodičov už dávno končí na-siat a my začíname premýšľať o tom, čím by sme im život spríjemnili. Prečo? Pretože si to jednoducho zaslúžia. Bodka.

 

Technológie. Nebudeme si nič nahovárať, ale často je generačný rozdiel medzi nami a našimi rodičmi poznať na prístupe k moderným technológiám. Aj keď sa môžu tváriť odmietavo, sami vieme, ako technológie otvárajú svet a zjednodušujú komunikáciu. Chytré telefóny, počítače, základné programy, vyhľadávacie servery a nástroje na komunikáciu. Veľa z nás alebo našich detí sa rozleteli do sveta a obyčajná znalosť obsluhy emailu, videohovorov alebo iných komunikátorov môže ako zlepšiť vzťahy, tak pomôcť často izolovaným seniorom porozhliadnuť sa po svete z pohodlia domova. Je potrebné mať trpezlivosť. Nie každý z našich rodičov je nadaný a má záujem. Nemali by sme si z nich uťahovať a tak, ako oni nás učili hovoriť, môžeme venovať svoj čas tomu, že ich naučíme hovoriť s nami, so svojimi vnúčatami, s kamarátmi trošku inak. A v dnešnej dobe voľného online obsahu im môžeme ukázať, že rádio, televízia, časopisy a noviny nemusia byť jedinými zdrojmi informácií a zábavy.

 

Pohyb. Naši rodičia ešte pravdepodobne nepatria ku generácii, ktorá berie fyzický pohyb ako zábavu a nutnosť na to držať si čo najdlhšie pevné zdravie. Aj v tomto im môžeme pomôcť veľmi nenásilnou, zato efektívnou formou. Od obyčajných prechádzok sa môžeme plynulo presunúť napríklad k spoločnému plávaniu alebo hodinám jogy, pokojne aj športom pre zdatnejších. Strávime spoločný čas a prospejeme ako sebe, tak im. S našou pomocou si tak môžu vytvoriť veľmi zdravé návyky, spoznať nových ľudí, ak stoja o to, a ešte k tomu si zaplnia program.

 

Spomienky. Často sa naši rodičia pustia do zoznamovania sa s novými technológiami s väčšou vervou, než by sme čakali. Často ale tiež nie, a tak je na nás, aby sme využili drobných výdobytkov súčasnej doby a zachytili pre nich spomienky na chvíle, kedy nám bolo fajn. Obyčajné fotoalbum papierových fotografií, fotoknihy či akokoľvek digitalizované spomienky sú jednou z vecí, ktorou urobíme radosť. Rodinné oslavy, maturity, promócie, dovolenky a iné významné udalosti, to všetko sú situácie, na ktoré by naši rodičia možno mali zhmotnenú spomienku radšej, než by sme si mysleli.

 

Čas. To je v každom smere to najcennejšie, čo môžeme niekomu dať. Aj keď máme všetci svoje životy, nikdy v živote už nám nebude nikto tak blízko, ako naša rodina. Hoci napríklad bývajú ďaleko alebo sú tak aktívni, až máme dojem, že našu spoločnosť vlastne nepotrebujú. Hovory, návštevy, spoločné aktivity a tak ďalej. Každý vieme, čo je v našich možnostiach.

 

Peniaze. Aj keď je ekonomická situácia a rozloženie síl v každej rodine iné, môžeme, podľa toho, čo je v našich silách, sa našimi darčekmi snažiť o to, zjednodušiť našim rodičom život. Aj keby malo ísť o nový vysávač, nech sa netrápia s tridsať rokov starým a ťažkým strojom, televíziu, ktorá bude väčšia a tým pádom tiež napríklad vhodnejšia na slabnúci zrak, klimatizácia, aby sa im ľahšie tolerovali horúčavy... však každého z nás napadne, čo by rodičia ocenili. A nemusia to byť veľké položky, stačí si všímať, čím by sme mohli rodičom zjednodušiť čím ďalej náročnejší život.

Vo všetkých prípadoch sa musíme pripraviť na to, že sa naša snaha prípadne nestretne s nadšeným „áno“. To by však nikdy nemalo znamenať, že sa snažiť prestaneme.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku