Zobraziť přihlasovací formulár

Tento olej pomôže pri zlom zažívaní aj závislostiach

  • Publikované:
Tento olej pomôže pri zlom zažívaní aj závislostiach

V posledných rokoch zažíva návrat k prírodným liekom a podporným prostriedkom obrovský úspech. Vďaka všetkým médiám, ktoré rozširujú popularitu niektorých potravín a korenín, už vieme, že napríklad kurkuma, avokádo, brusnice, zázvor alebo orechy a semienka sú pre nás mnohokrát väčším požehnaním než hrsť liekov. V tieni svojich slávnych kolegov superpotravín sa ale často nezaslúžene krčia menej známe poklady. A jedným z nich je aj olej z čierneho korenia.

Pre storočiami dokonca celými tisícročiami nemali ľudia k dispozícii moderné lieky, ale vždy mali prírodu. Oveľa lepšie ju poznali a využívali. A my sa k jej dedičstvu pomaly vraciame.

Čierne korenie poznáme všetci - a to na celom svete. Je to jedno z najpoužívanejších korenín. Plody piepra čierneho sa zberajú v rôznych stupňoch zrelosti a rôzne spracovávajú, a máme tak korenie čierne, biele, zelené alebo ružové (z pieprovca obyčajného, nie čierneho). Sám o sebe nášmu zdraviu prospieva, ale olej zo semien čierneho korenia, to je ešte niečo iné.

 

Obsah živín

Olej z čierneho korenia obsahuje piperín, látku, ktorá je schopná zvýšiť vstrebateľnosť ostatných látok až niekoľko tisíckrát. V tejto súvislosti najčastejšie hovoríme o kurkumínu, účinnej látke obsiahnutej v kurkume, preto sa pridáva korenie aj do tzv. zlatého mlieka. Ďalej obsahuje veľa ďalších enzýmov, silíc, minerálov (napríklad selén, vápnik, draslík, mangán, železo, fosfor...), obsahuje provitamín A, čiže beta karotén, prípadne vitamín K, ktorý významne prispieva ku kvalite krvi a krvného obehu. Avšak unikátnou kombináciou obsiahnutých látok nám olej z čierneho korenia pomáha bojovať s mnohými a mnohými neduhmi.

 

Konzumovať môžeme olej z čierneho korenia perorálnym podaním, odporúčané dávkovanie je jedna lyžička ráno a jedna večer. Lokálne použitie (vonkajšie) je možné, keď olej z korenia využijeme ako esenciálny a zmiešame ho s „nosičom“ (napríklad olejom kokosovým, mandľovým alebo olivovým). V takom prípade môžeme uľaviť boľavým a namoženým svalom alebo od kŕčov, artritických bolestí a reumy. Olej z čierneho korenia sa dá tiež inhalovať, pár kvapiek do vriacej vody a môžete inhalovať pri dýchacích ťažkostiach, rovnako tak ho možno ale využiť do aromalámp (skvelú kombináciu tvorí s levanduľovým olejom, levanduľa má totiž tiež veľa zázračných účinkov!).

 

  • Zažívanie, trávenie, vstrebávanie a chudnutie. Vďaka pôsobeniu na metabolizmus sa nám extrémne zefektívni zažívanie a s ním spojené procesy. O lepšom vstrebávaní látok sme už hovorili, vďaka oleju z čierneho korenia proste vstrebávame lepšie ostatné živiny.

  • Proti baktériám. Má silné antibakteriálne účinky, preto pomáha s infekciami rôzneho druhu - a to ako vnútornou konzumáciou, tak potieraním! (Len pozor, tento olej nedezinfikuje!) Špeciálne účinný je v dutine ústnej, zvonka pomáha napríklad na afty, ale aj na bolesti zubov.

  • Na dýchacie ťažkosti. Astma, kašeľ, ale aj chrípka alebo nachladnutie.

  • Upokojuje podráždený alebo ľahko drážditelný nervový systém. Pomáha teda pri strese a úzkostiach, nespavosti atď. Ale tiež pri bolestiach hlavy, závratoch.

  • Zlepšuje krvný obeh.

  • Pomáha prekonať závislosti - ako na cigaretách, tak napríklad na alkohole. Jedna kvapka pod jazyk (pre rýchlejšie vstrebávanie cez sliznice) pri bažení po droge tlmí chuť, inhalácia aj konzumácia oleja z čierneho korenia zase tlmí abstinenčné príznaky.

Olej z čierneho korenia je obzvlášť známy a odporúčaný práve pri boji so závislosťami. Jeho ďalšie účinky na zdravie sú ale tiež nezanedbateľné!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku