Zobraziť přihlasovací formulár

Poklad ukrytý v melónových šupkách

  • Publikované:
Poklad ukrytý v melónových šupkách

Sezóna tejto (prekvapivo) zeleniny sa blíži a my sa už dozaista tešíme na osviežujúcu chuť a blahodarné hydratačné účinky, ktoré na naše telo má. Sladká červená dužina patrí k obľúbeným letným pochúťkam, ktoré sú ako skvelé, tak zdravé. Ale takmer všetci robíme jednu veľkú chybu - melónové šupky nemilosrdne vyhadzujeme. Pozor, môžeme ich využiť oveľa viac spôsobmi, než by sme si mysleli! A tak opomínaný prameň zdravia nemusí končiť v koši.

O tom, že melón nie je len voda s trochou cukru
, sme už písali. Medzi tie najbáječnejšie benefity patrí veľký obsah vody, vlákniny, vitamínu C, B, A a lykopénu, dokonca viac, než majú ním tak preslávené paradajky. Ale dosť o dužine, poďme ku šupkám.

Melón je príbuzný uhorke a, rovnako ako ona, je jedlý celý. Len melónovú šupku asi len tak odkusovať nebudeme, musíme ju preto trošku spracovať. Ale najskôr si poďme povedať, prečo vlastne.

  • Obsahuje L-citrulín, čo je neesenciálna aminokyselina, ktorú potrebujeme na správne trávenie, zvyšuje nám energiu, odďaľuje únavu a pomáha z tela odplavovať amoniak (vďaka účasti na tvorbe močoviny). Okrem iného tiež pomáha zlepšovať fyzický výkon a pomáha s ťažkosťami s prostatou.

  • Obsahuje zinok, minerál, ktorý pomáha telu pri celom rade procesov. Reguluje dopamín, teda pozitívne ovplyvňuje našu náladu, pomáha s akné, hojením, enzymatickými procesmi a tvorbou inzulínu, pôsobí antioxidačne atď.

Ako melónovú šupku spracovať?

Existuje niekoľko spôsobov, ako s ňou naložiť. Čo je ale potrebné povedať dopredu - musíme ju dôkladne umyť a zbaviť akýchkoľvek chemických látok, ktoré môže obsahovať. Ak nekupujeme melóny z bio poľnohospodárstva (čo je v našich podmienkach takmer nemožné), mali by sme šupku očistiť podobne, ako šupky z citróna, keď ho chceme zmraziť a konzumovať celý
 Ako na to sa dočítate v našom článku.

  • Odsťaviť. Úplne obyčajne v odšťavovači. Môžete si trošku pohrať s chuťou, čím viac červenej dužiny na šupke necháte, tým bude chuť sladšia a „melónová“. Tiež môžete olúpať najzelenšiu časť šupky, tá totiž dáva výslednej šťave močiarnu farbu a ľahko drevitú chuť (ale zase sa v nej skrýva najviac účinných látok). Pozor, šťava je určená na okamžitú konzumáciu, nevydrží ani v chladničke.

  • Naložiť. Keď melónovú šupku nakrájate, môžete ju naložiť a použiť „na slano“ na ozvláštnenie chuti pokrmov. Vyladiť ideálnu kombináciu chutí môže chvíľu trvať, náš tip je použiť chilli papričku, zázvor, aníz, soľ a čierne korenie. Nálev z vínneho octu a cukru.

  • Kandizovať. Môžeme kandizovať citrusovú kôru rovnako dobre, ako tú melónovú. Ideálne, keď na jemné dochutenie použijeme citrónovú šťavu a trošku vanilkového extraktu.

  • Urobte chutney. S podobnými ingredienciami, ako pri nakladaní, tentoraz môžete pridať ešte trochu cesnaku.

  • Poznáte gazpacho? Gazpacho je studená španielska polievka, neuveriteľne osviežujúca a zdravá. V receptoch môžete uhorku nahradiť melónovou šupkou!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku