Zobraziť přihlasovací formulár

Nepremeškajte špargľovú sezónu

  • Publikované:
Nepremeškajte špargľovú sezónu

Koniec apríla a prvá polovica mája je vrcholom špargľovej sezóny. Táto zelenina si pomaly hľadá cestu do našich domácností a je jednou z potravín, ktorá sa odporúča konzumovať predovšetkým v sezóne - síce býva v niektorých hypermarketoch dostať po celý rok, jej kvalita však nemusí byť valná. Oficiálne koniec špargľovej sezóny je tradične na svätého Jána, teda 24. júna.

Prečo jesť špargľu?

Okrem toho, že je chuťovo vynikajúca, obsahuje tiež veľa telu prospešných látok a má teda veľa pozitívnych účinkov. Obsahuje predovšetkým vlákninu, vitamíny skupiny B (tiež kyselinu listovú), vitamín C, betakarotén, fosfor, draslík, horčík, vápnik, železo alebo zinok. Tým pádom:

  • Upravuje trávenie a vylučovanie, harmonizuje zažívanie a pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva.

  • Má veľmi pozitívny vplyv na celé močové ústrojenstvo - lieči následky zápalu močových ciest, rozpúšťa obličkové kamene a pôsobí tiež ako prevencia ich vzniku.

  • Stabilizuje ženské hormóny, tlmí príznaky PMS i menštruačné bolesti.

  • Reguluje hladinu cukru v krvi.

  • Stimuluje krvotvorbu, bráni zadržiavaniu vody v tele a predchádza vzniku kŕčových žíl.

  • Zvyšuje potenciu a pomáha na problémy s prostatou.

Zelená, biela, fialová a čerstvá

Špargľa existuje v mnohých odrodách, tými najznámejšími sú predovšetkým zelené a biele formy, existuje tiež ale špargľa fialová a dokonca tiež špargle okrasné. U nás najčastejšie dostaneme špargľu zelenú a bielu, biela má jemnejšiu chuť, zelená zase obsahuje viac vitamínu C.

A ako spoznáme, že je špargľa čerstvá? Existuje na to pár skúšok:

  • Čerstvá špargľa sa pri ohýbaní zlomí (a to v mieste, kde končí jej drevnatá časť).

  • Má veľmi pevné a zovreté hlavičky, lesklý povrch.

  • Ak o seba špargľu triete, vydáva vŕzgavý zvuk.

  • Tyče špargle by nemali mať hnedasté škvrny, byť popraskané ani duté.

Ako ju uvariť

Keď už sme vybrali a doniesli si domov zväzok čerstvej špargle, ako ju upraviť? Samozrejme existuje veľa receptov, základ na úpravu špargle je ale jej príprava. Mladú zelenú špargľu nemusíte šúpať, stačí odlomiť drevnaté časti. Tie neodkrajujte nožom - špargľa sa zlomí sama presne v mieste, kde drevitá časť končí. Väčšiu alebo bielu špargľu treba olúpať, ideálne oškrabať škrabkou. Akonáhle by ste na špargle nechali šupku, bude horká. Špargľa by mala byť upravovaná na skus, nie úplne domäkka.

Recepty

Je niekoľko tradičných spôsobov prípravy špargle. Ak chcete kombinovať a dochutiť špargľu už pri jej príprave, môžete ju povariť vo vode spoločne s vínom, citrónom, soľou, korením, divokým korením a bobkovým listom. Ak naopak stojíte o čo najprirodzenejšiu chuť špargle, pripravte ju iba v parnom kúpeli. Tradične sa takáto špargľa podáva so strúhankou, parmezánom alebo holandskou omáčkou.

Ďalšími obľúbenými spôsobmi úpravy špargle sú zapekanie, príprava krémových polievok, príloha k mäsu... A ako je to u vás, máte špargľu radi? Aký spôsob úpravy špargle je váš obľúbený? Máte nejaké tipy na recepty? Kupujete špargľu v obchodoch alebo na farmárskych trhoch? Podeľte sa, inšpirujte, poraďte!

Na našich stránkach tiež môžete nájsť niekoľko receptov na vašu inšpiráciu:

Špargľová polievka so syrovými knedličkami

Kuracie závitky so špargľou

Rizoto so špargľou

Špargľové závitky s holandskou omáčkou

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku