Prečo sa tešiť na púpavy
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikované:

Púpava lekárska nás sprevádza celý život, na lúkach, pozdĺž ciest, na záhradách. Ako malí sme si z nich plietli venčeky, púšťali ich po vode, hnevali mamičky tým, že sme od ich „mlieka“ mali ušpinené celé ruky, sfúkavali púpavové páperie. Púpavy ale majú svoje čaro aj teraz - a my by sme sa na ne mali nachystať, pretože sa už-už chystajú kvitnúť. S čím všetkým nám táto zázračná rastlinka môže pomôcť?
Púpav máme veľa druhov, nás ale bude zaujímať ten najrozšírenejší - púpava lekárska, Taraxacum officinale. Púpavy sú vytrvalé byliny, ktoré považujeme za burinu, „hyzdia“ naše záhradky a berú živiny ostatným kvetom i tráve. Nemali by sme sa na ne ale pozerať cez prsty. Nenazýva sa totiž lekárska len tak pre nič za nič.
Človeku totiž môže byť užitočná úplne celá. Korene, stonky, kvety i listy. Obsahuje veľa vitamínu C, B aj D, beta karoténu, ale aj minerálov (kremík, vápnik, železo, draslík), fytosterolov, horčín (horkých látok rastlinného pôvodu - v púpavách napríklad cholín) a tak ďalej.
-
Pozitívne pôsobí na čistenie močového ústrojenstva
-
Podporuje tvorbu a vylučovanie žlče
-
Detoxikuje telo (čistí tráviace ústrojenstvo, pečeň…)
-
Vďaka obsiahnutému inulínu pôsobí pozitívne na cukrovku
-
Reguluje krvný tlak
-
Podporuje metabolizmus
Koreň
Koreň púpavy je ideálne zbierať na jar - skôr, ako rastlinka vykvitne. Koreň umyte a dôkladne osušte, potom ho na slnku sušte zhruba týždeň. Rozdrvte na prášok a máte vynikajúci prostriedok na očistu tela od toxínov. Zvlášť fajčiari a častí konzumenti alkoholu by mali spozornieť. Koreň púpavy čistí pečeň, obličky, podporuje funkciu sleziny, reguluje tlak, cukor aj cholesterol. Z koreňa môžete pripravovať čaj, ten je tiež ale možné pripraviť preliatím púpavových kvetov vriacou vodou, prípadne zaliatím najemno natrhaných čerstvých listov.
Rovnako ako koreň, aj púpavové stonky intenzívne prečistia organizmus. Na jar sa odporúča púpavová kúra, kým sú púpavy čerstvé, odtrhnite, umyte a zjedzte denne aspoň päť ich stoniek.
-
Biela látka, ktorá zo stoniek (respektíve tzv. mliečnic) po odtrhnutí vyteká, je latex, ktorým sa odporúčajú potierať bradavice. Tie by mali po pár dňoch odpadnúť. Ako už sme ale povedali v úvode, necháva na koži tmavé odolné škvrny.
Listy
Čerstvé listy púpav sú ideálnou prísadou do jarných šalátov. Obsahujú veľké množstvo spomínaných vitamínov a zlepšia trávenie, prečistia organizmus, priaznivo pôsobia na ekzémy, akné aj iné problémy s pleťou (ktoré často súvisia so zanesením organizmu škodlivinami).
Kvet
Kvety púpav sa bohužiaľ nedajú sušiť, to skôr splesnivejú. Z čerstvých ale môžeme pripravovať zdravý čaj, alebo ich využiť na prípravu medu alebo sirupov. Tie potom využijeme v časoch nachladnutia, chrípok a kašľa.
-
Púpava sa dá využiť ale aj inak. Z jej praženého koreňa sa dá pripraviť nápoj podobný káve, púpavové púčiky môžeme nakladať na spôsob kapary a tak ďalej. Ak sa chcete zbaviť horkej chuti púpavy, môžete ju na chvíľu namočiť v slanej vode alebo vo vode zmiešanej s trochou jedlej sódy.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia
Komentáre k článku

