Zobraziť přihlasovací formulár

Starostlivosť o pleť krok za krokom

  • Publikované:
Starostlivosť o pleť krok za krokom

Asi už viete, či máte pleť normálnu, zmiešanú, suchú alebo mastnú. Za tie roky, čo sa o seba staráme trošku systematickejšie, než že si len ráno a večer opláchneme tvár vodou, sme už vyskúšali naozaj mnohé. Od drahých krémov a prípravkov po varianty z domácej špajze alebo chladničky. Lenže často ešte stále tápame. Ako záleží na teplote vody, na tlaku, na prípravkoch a na rutine? Máme si zaobstarať tú drahú elektrickú kefu na pleť, ktorú sem tam zahliadneme v reklame? A je lepšia šetrná starostlivosť alebo agresívny peeling?

 

Samozrejme odpovede znie podľa toho, čo vám a typu vašej pleti vyhovuje, aké sú vaše skúsenosti, akými neduhmi vaša pleť trpí... a tak ďalej. Existujú ale všeobecné rady, ako pleť čistiť čo najefektívnejšie tak, aby sa nám nerozširovali ani nezanášali póry, aby sme si čo najdlhšie udržali mladistvý vzhľad a aby naša pleť bola vyživená a zdravá.

 

Čo sa stane, keď to nerobíme správne

Keď sa o svoju pleť nestaráme dostatočne, respektíve staráme zle, môžu sa stať vlastne dve veci.

  • Nedostatočným čistením nechávame na pleti zvyšky make-upu a „mastnoty“, v ktorých sa drží špina, pach a škodlivé látky, ktorým sme boli cez deň vystavení. Zanášajú sa nám póry, pleť je nonstop vystavená škodlivým vplyvom, rýchlejšie starne, matnie a vädne.

  • Prílišným čistením zbavujeme pleť prirodzenej ochrannej vrstvy, brúsime ju a robíme ju citlivejšou. Pleť je viac vystavená pôsobeniu napríklad voľných radikálov, ale tiež sa môže začať (ako ochranná reakcia) viac mastiť.

 

Čo je spoločné a čo nie

Všetky produkty, ktoré si v drogérii vyberáme na odličovanie alebo následnú starostlivosť, by mali spĺňať nasledujúce kritériá. Jedine v tom prípade totiž nebudú dráždiť ani citlivú pleť a svoju prácu odvedú s minimálnymi následkami.

  • Mali by byť označené ako „jemné“.

  • Mali by mať neutrálne pH.

  • Mali by byť bez parfumácie a prídavných vôní.

Odličovače, ktoré používame, by mali byť na olejovej báze, či už je naša pleť akákoľvek - za predpokladu, že odličovač potrebujeme (= nosíme make-up). Pokojne môžeme použiť samotný olej (napríklad kokosový). Pozor! Nemali by sme si pliesť odličovač a prostriedok na čistenie pleti. Rozhodne to nie je jedno a to isté, odlíčiť sa a vyčistiť pleť bohužiaľ v jednom kroku nezvládneme.

 

Suchá pleť. Suchá pleť potrebuje hydratáciu, preto by sme ju mali čistiť prípravkami na báze krému. Tie pleť vyživujú a zvláčňujú väčšinou pomocou glycerínu alebo bambuckého masla (to je viac podobné olejom).

Normálna, zmiešaná pleť. Tu máte väčšie manévrovacie pole. Ak dodržíte zásady jemnosti, pH a parfumácie, môžete skúšať, čo vám vyhovuje. Vhodné sú tiež micelárne vody.

 

Mastná pleť. Penivé a mydlové čistiace prípravky sa môžu zdať ako dobrý nápad - pleť je predsa potrebné odmastiť, alebo nie? A po ich použití je pleť tak hladká a suchá... a v tom je práve ten problém. S mastnou pleťou potrebujeme prípravky, ktoré maximálne jej mastnotu zachovajú a odstránia len tú prebytočnú. Paradoxne sú na mastnú pleť často vhodné prípravky na báze oleja (ako starostlivosť napríklad funguje ten jojobový), ktoré vyčistia, ale nezanechajú pleť moc suchú.

 

Ďalšie tipy

Teplota vody - voda by mala byť vždy vlažná. Moc horúca voda môže pleť podráždiť, navyše neprirodzene roztvára póry a núti pleť viac sa mastiť. Studená voda síce póry dočasne stiahne a je dobrá na prekrvenie, zo základov fyziky ale vyplýva, že ňou moc prípravkov nezmyjete ani nenapeníte.

 

Drastické opatrenia, ako sú čistiace kefy alebo peelingy, sú pre každú pleť vhodné. Ale len občas! Minimálna frekvencia použitia je raz týždenne. Aj keď niektorí výrobcovia avizujú takú jemnosť, že môžeme kefy používať každý deň, záleží tiež veľa na nás, aký tlak vyvinieme (ideálne čo najmenší).

Metóda čistenia pleti je tiež vec, na ktorej záleží. Napriek tomu, že často používame celé dlane alebo vatové tampóny, mali by sme mať na pamäti, že dôležitou súčasťou je aj „masáž“, teda zapracovanie prípravku do pleti a jej prekrvenie. Krúživé pohyby končekmi prstov sú presne to, čo naša pleť potrebuje - a špeciálnu pozornosť T-zóne a U-zóne (línia spodnej čeľuste, ktorá je často zanedbávaná). Takou masážou nielen, že sa bránime zaneseniu nečistôt, ale tiež bojujeme proti strate pevnosti pleti a tvorbe vrások.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku