Zobraziť přihlasovací formulár

14 potravín s maximálnym obsahom živín (a minimálnym kalórií)

  • Publikované:
14 potravín s maximálnym obsahom živín (a minimálnym kalórií)

Všetci vieme, že na kalóriách nestojí a nepadá náš diétny svet. Naopak, sú vlastne irelevantné, pretože to, o čo nám ide, sú živiny. Výživové hodnoty, ako je podiel cukrov, tukov, bielkovín, vitamínov a minerálov, je to, čo nás na potravinách zaujíma. Ale predsa len... asi by sme sa nehnevali, keby to šlo všetko pekne skĺbiť. A preto pre vás máme zoznam potravín (áno, je to ovocie a zelenina), ktoré majú minimum kalórií, ale zato maximum „toho dobrého“.

Nasledujúcich potravín môžete zjesť teoreticky neobmedzené množstvo. „Veľa muziky za málo peňazí“, aj tak by sme ich mohli nazvať - kedy muzika sú nutrenty a peniaze kalórie.

 

Cibuľa. Šaláty, polievky, omáčky, surová, varená (a dokonca aj jej šupky!). Obsahuje minimum kalórií, ale zato veľa užitočných látok. O tom, aké má cibuľa účinky, si môžete prečítať samostatný článok.

Uhorka. Šalátová uhorka je vlastne prevažne voda. Ale to, čo v nej voda nie je, sa nám hodí - vláknina, vitamíny, minerály. Uhorka skvele hydratuje, ale čo potom taká uhorková voda!

Zeler. Počet kalórií, ktoré zeler obsahuje, sa blíži nule. Ak ho máte radi, doprajte si ho neobmedzene. A vlákninu, vitamíny a minerály v ňom tiež nájdete!

  • Uvádza sa, že stonkový zeler a mrkva majú tzv. záporné kalórie. Že viac energie spálime pri ich žuvaní, než koľko jej prijmeme ich konzumáciou.

 

Ružičkový kel. Hlúbová zelenina je šampiónom v obsahu vlákniny na počet kalórií. Nepríjemným vedľajším efektom môže byť nadúvanie a pocit plného brucha, ale to veľmi záleží na konkrétnom metabolizme.

Jablká. Tie majú viac kalórií než zvyšok tohto zoznamu, ale pomerovo tiež veľa živín. S každým jablkom do seba dostanete veľa vitamínov, minerálov, vlákniny (to si ale jablko nesmiete lúpať) a antioxidantov.

Pomaranče. Toľko vitamínu C s tak minimálnym príjmom kalórií je jednoducho zázrak. Samozrejme, spoločne s jablkami, musíme počítať s nepatrne vyšším príjmom cukru, ale prirodzeného, nijako procesovaného ani pridaného!

Kapusta. Patrí do rovnakej skupiny ako ružičkový kel. Okrem vlákniny v nej nájdeme aj kopu vitamínov, čo z nej robí jednu z ideálnych diétnych potravín.

 

Cuketa. V ich sezóne by sme si ich mali dopriať, čo hrdlo ráči. Obsahujú minimum kalórií a vedia nám nahradiť cestoviny, ale napríklad tiež dokážu dať nový rozmer ovsenej kaše.

Karfiol. A máme tu ďalšiu hlúbovú zeleninu. Karfiol je natoľko zdravá a podceňovaná potravina, že si zaslúžil špeciálny článok. Dozviete sa v ňom napríklad, že sa dá pripravovať aj nasladko!

Kel kučeravý. Ak sem tam zabrúsite na stránky o zdravej výžive, asi ste na kel kučeravý (alebo anglicky „kale“) už narazili. Z listovej zeleniny obsahuje najviac vitamínov a zdravých kyselín, antioxidantov a minerálov. A je skvelý ako prísada do smoothies!

Brokolica. Posledný zástupca hlúbovej zeleniny. Brokolica je zdravá aj vďaka svojej zelenej farbe, teda obsahu kyseliny listovej, ale tým zďaleka nekončí - vitamínmi a minerálmi je doslova nabitá.

 

Špargľa. Je to zdroj vlákniny, vitamínov (predovšetkým B) a minerálov. Všetko o špargle sa dozviete v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

Vodný melón. To je doslova poklad pre naše telo! Veľa vody, vitamínov a minerálov zabalených do neuveriteľne lahodnej chuti. Veľký článok o melónoch vám povie, že sú nabité vitamínmi a minerálmi, že v nich zďaleka nie je toľko cukru, tiež vám prezradí, aký veľký bol najväčší vypestovaný melón v histórii. A čo viac! Vedeli ste, že sa dajú konzumovať aj melónové šupky? Zistite ako!

Čím kvalitnejšie si tieto potraviny doprajeme, tým viac benefitov z nich získame. Ideálne sú ovocie a zelenina v bio kvalite, prípadne označené „organic“. A úplne najlepšie bude, ak máte v okolí známych farmárov alebo si pestujete doma sami.

 

Zdravotní nezávadnost

Neméně důležitým kritériem je zdravotní nezávadnost. Z lepidla by se neměly uvolňovat žádné toxické látky, které mohou způsobit dýchací obtíže nebo jiné zdravotní komplikace. Z tohoto důvodu je třeba pečlivě číst informace na obalu. Bohužel ne na každém obalu, zejména v případě asijských lepidel, se Vám podaří tyto klíčové informace zjistit. Většina rodičů proto důvěřuje známým českým produktům, které sami v dětství používali. Ukázkovými příklady jsou bílá lepicí pasta (která je určená na papír) a Herkules, univerzální lepidlo na papír, textil, dřevo, korek a další materiály.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Schválení Státním zdravotním ústavem

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 14. 7. 2018, 7:00
1.Na zeler si musia dať pozor ľudia s nedostatočnou činnosťou obličiek...jeho "neobmedzená konzumácia" by ich mohla dostať do nemocnice :-( ...hoci je skvelý a chutný, NIE JE BEZPEČNÝ pre všetkých ...rovnako pozor pri deťoch-možný vznik alergií a ten istý prípad si musia strážiť ľudia s akýmikoľvek alergiami ...takže :-( 2.Cibuľa :-( ešte horšie....30rokov z praxe v ordinácii mi ukazuje,že dnes je minimum ľudí,ktorí môžu cibuľu pripravovať či konzumovať....klesá a klesá počet enzýmov na jej trávenie v našich organizmoch.Akonáhle ju pacient vynechá,zlepší sa motilita čriev,prestane nafukovanie,rôzne typy alergií,bolesti (vrátane migrén) a pod...takže otázka znie-radšej pór ?