Zobraziť přihlasovací formulár

Takéto zmeny tela pri chudnutí nechceme

  • Publikované:
Takéto zmeny tela pri chudnutí nechceme

Keď už nám prestalo byť -násť a náš vek začína trojkou a vyššie, sprevádzajú náš život zmeny - a niektoré z nich by sme rozhodne nečakali. Mnoho z nás sa rozhodne schudnúť. Môžeme na to mať akékoľvek dôvody, môžeme na to ísť rýchlo, pomaly, s jojo efektom, bez neho, pohybom, stravou, vyvážene, podľa diét... a tak ďalej. Tak ako tak sa naše telo zmení. Ale zďaleka nie len v tom dobrom slova zmysle. Čo sa začne s telom diať? A ako tomu predchádzať?

 

Je to jednoduché. Keď vezmeme ideálny variant, kedy zhadzujeme zhruba kilo týždenne (zo začiatku možno trochu viac), budujeme svalovú hmotu, pestujeme kardio cvičenie a vyvážene sa stravujeme, množstvo nášho tuku sa znižuje, svaly niekde nadobúdajú, inde štíhlia, mení sa rozloženie tkanív a tak ďalej . Na to všetko bude reagovať aj naša pokožka, ako obal všetkého, čo nosíme.

O pomalom zhadzovaní sa hovorí jednak v súvislosti s jojo efektom, ale aj (a o poznanie menej) v súvislosti s nedostatočnou pružnosťou pokožky. Pokožka si za dobu, kedy sme boli „väčšie“ zvykla na trošku vyššie napätie a „povolila“. Aké to bude mať následky, keď schudneme?



  • Strie. Tie sa nám pravdepodobne urobili už skôr - pri rýchlom raste (či už do šírky alebo do výšky). Najčastejšie ich máme na bruchu, bokoch, kolenách, zadku a prsiach, občas tiež na tricepsoch. Proste na miestach, kde sa najviac ukladá tuk, alebo ktoré najviac postihnú zmeny tela v tehotenstve. Keď máme kožu pod nimi vyplnenú tukom (ktorý ich tiež často spôsobil), sú striebristo lesklé a napäté. Akonáhle začneme chudnúť, koža povoľuje a strie strácajú na farebnom kontraste, zato sú hlbšie a viac sa podobajú jazvám.

  • Prsia a brucho. Veľmi záleží na genetickej dispozícii, rýchlosti, akou chudneme, a stave pred tým, než sme chudnúť začali. Všeobecne ale platí, že na miestach, ako je brucho a predovšetkým poprsie, koža jednoducho nezvládne zmenu a vplyvom úbytku tuku, často tiež nevyváženej stravy a mechanického pohybu pri kardio cvičení, sa zvraští. Prsia stratia na plnosti, koža na bruchu povisne, aj keď pod ňou budú svaly.



Čo s tým?

Pamätáte si, čo všetko sa odporúča v tehotenstve na to, aby nám koža nepopraskala, zostala pružná a zvládla námahu v podobe napínania? Nebolo toho veľa, všetko by sa dalo zhrnúť jedným slovom - natierať. Dokonca ste možno počuli, že je vlastne jedno čím, hlavne, aby bola pokožka vyživená a nikdy suchá. To platí aj pri opačnom procese. Pri chudnúcej etape je maximálne dôležité zabezpečiť pokožke všetko, čo potrebuje - zvnútra i zvonka. Ide teda aj o nutrične vyváženú stravu, hlavné je nezanedbávať vitamíny a minerály, ale tiež zdravé tuky a bielkoviny, teda všetko, čo sa na pružnosti pokožky podieľa. Rozhodne škodí nadmiera cukru a fajčenie, oboje totiž prispieva k strate pružnosti pokožky (čo vedie nielen k jej vädnutiu, ale aj k predčasnej tvorbe vrások).



  • Tip Mimibazara: Ak viete, že sa vám pri chudnutí zmenšujú prsia, spozornite a venujte týmto miestam špeciálnu starostlivosť. Nielen, že je vhodné prsia a dekolt minimálne dvakrát denne natierať, ale vhodný je aj nasledujúci tip. Pri športe, kedy sú prsia (najmä tie väčšie) namáhané pohybom a mechanickým „vyťahovaním“ kože, je potrebné sa zmieriť s jednou nenávratnou investíciou. Nutná je dobrá športová podprsenka. Jej účel zďaleka nie je len byť z priedušného športového materiálu, ale predovšetkým udržať prsia ako pribité na mieste, aj keď budeme pol hodinu skákať cez švihadlo. Rozhodne sa oplatí navštíviť špecializované predajne so spodnou bielizňou! A prečo je táto investícia nenávratná? Pretože podprsenku pravdepodobne zničíte - pred akýmkoľvek športom natrite prsia bohatou vrstvou krému (olej v tomto prípade neodporúčame, takmer všetok sa vsiakne do podprsenky). Budete tak mať istotu, že pružnosť (premazanie) a pevnosť (podprsenka) sú nastavené na maximum.



Zaujímavosť: Ak vám prsia narástli skoro a do väčších než priemerných veľkostí, pravdepodobne bola podprsenka váš kamarát tiež od skorého veku. Tým si však prsia odvykli pružnosti - keďže mali trvalú oporu od mladého veku, prestali sa snažiť držať sa samy. V takom prípade si zaslúžia naozaj dôkladnú starostlivosť - a to nielen pri chudnutí.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku