Zobraziť přihlasovací formulár

5 najväčších mýtov v redukčných diétach

  • Publikované:
5 najväčších mýtov v redukčných diétach

Zhodiť nejaké to kilo, takéto želanie postretlo v živote každého z nás. A väčšina z nás sa o to niekedy aj snažila. Mohli sme vyskúšať stovky diét, rôzne pohybové cvičenia, časom sa dopracovať k vytúženému výsledku alebo sme sa jednoducho zmierili s tým, že inak už veci nebudú. Tak ako tak, všetky naše pokusy sme si pravdepodobne sami znepríjemňovali alebo dokonca sabotovali, pretože „sa hovorí, že keď chceš schudnúť, musíš...“

 

Vynechať prílohy! A lepok! Ak nie sme celiatici, nie je jediný dôvod vynechávať lepok. Navyše, obyčajná múka je často nahradená tou ryžovou, ktorá má vyšší obsah škrobu a tým pádom aj vyšší glykemický index - rýchlo sa zasýtime, ale rýchlejšie tiež vyhladneme. A takéto kolísanie hladiny cukru v krvi je pre telo dosť nekomfortné. A vynechávať prílohy... ide o to znížiť príjem polysacharidov (ktoré sú predovšetkým práve v prílohách, pečive, vločkách atď.) Lenže telo ich potrebuje. Akonáhle nemáme dosť cukrov (mimochodom, ako si urobiť poriadok v prehľade o cukroch?), telo začne odčerpávať energiu zo svalov, respektíve z bielkovín, ktoré prijímame - tie rozdelí na energiu, ktorú by mu normálne dodal cukor, a odpadové látky. A svaly potom nemáme z čoho budovať. Polysacharidy potrebujeme, len v primeranom množstve. Ale dá sa na to vyzrieť. Počuli ste už o rezistentnom škrobe? Alebo - ako zredukovať obsah polysacharidov v prílohách a pečive na polovicu?

 

Zelený čaj, zelený čaj, kofeín, zelený čaj... A iné zázračné látky. Ak zelený čaj nemáte radi, nepite ho len preto, že stimuluje metabolizmus. Rovnako tak kofeín. Stimulujú, ale desaťminútový pohyb oveľa viac. To platí aj o rôznych suplementoch na chudnutie (nemyslíme teraz lieky na predpis!). Pamätajte si, keby niekto vynašiel zázračný doplnok stravy, ktorý urobí veľa práce za nás, už by sme dávno všetci chodili magazínovo štíhli. Zatiaľ si v ničom čaro nekúpime, musíme ho zariadiť sami.

 

Pozor na mliečne výrobky! Áno, laktóza je druh cukru. Áno, mliečne výrobky väčšinou obsahujú tuk. A kvôli tomu by sme sa mali vzdať toho množstva bielkovín? Nie! Mliečne výrobky sú veľmi prirodzeným spôsobom, ako do seba dostať bielkoviny, ale aj tuk a cukry, ktoré jednoducho potrebujeme. Nie nadarmo sú skupiny nutrentov, ktoré telo jednoducho potrebuje k svojmu fungovaniu (cukry, tuky, bielkoviny, vláknina + vitamíny a minerály). Keď si dáme kus syra, nebudeme mať chuť na čokoládu. Ako je to možné? Pretože dostaneme cukor aj tuk, ktorý, keď nám chýba, tak spôsobuje baženie po sladkom. A zlo nie sú cukry všeobecne, ale procesované jednoduché cukry, ktoré sa pridávajú do potravín kvôli chuti (napríklad do odtučnených výrobkov).

 

Preč s tukom! Tuk, ktorý zjeme = tuk, ktorý uložíme? Ani omylom. Nedostatok tuku v potrave naopak môže viesť k ťažšiemu spaľovaniu tukových zásob (tuk vo svojom primárnom efekte telo chráni, tak si ho telo tiež chce nechať. A keď sa nám ho nedostáva v potrave, tak si ho musíme uložený nechať tým duplom, no nie? Nedostatok tuku v strave si tiež môže pekne zahrať s hladinou našich hormónov, napríklad s testosterónom, ktorý buduje svaly. Ale ich absencia tiež spôsobuje baženie po rýchlej energii, ako sú cukry. Kapitolou samou o sebe sú odtučnené potraviny. Jedlo, kde tuk má byť a nie je, by malo byť pomerne intenzívne bez chuti a štruktúry. Ako je možné, že nie je? Pretože do neho pridávajú cukor a soľ. Ktoré rozhodne vo väčšom množstve nepotrebujeme! Čo má byť tučné, nech tučné je, tuk by mal tvoriť cca 15% nášho denného príjmu živín.

 

Žiadne jedlo po piatej hodine večernej. Po šiestej, po zotmení... to už je vlastne jedno. Viete, prečo sú raňajky tak dôležité jedlo? Pretože štartujú metabolizmus po niekoľkohodinovom „hladovaní“ v podobe spánku. Dopĺňajú, čo potrebujeme. Keď prestaneme jesť o 17.00 popoludní a prvé jedlo si dáme až o 7.00 nasledujúci deň, vzniká nám z dvadsaťštyri hodinového dňa štrnásť hodinová medzera! Áno, prejedanie sa nezdravými potravinami na večer nie je dobré (ale to nie len na večer), je to záťaž na organizmus, bude sa nám zle a nekvalitne spať, čo všetko povedie k naberaniu na váhe. Ale keď budeme cca šesť hodín predtým, než si ľahnete do postele, hladovať, a potom ešte ďalších 8 hodín, nie je to nič príjemné. Navyše - a to veľmi často - akonáhle si stanovíme métu nejesť po piatej hodine, proste to nevydržíme a večer sa napcháme niečím, čo by sme si rozhodne nedali, keby sme si predtým dali na večeru tvaroh s reďkovkami (napríklad). Rozhodne je pre telo lepšie zvyknúť si na pravidelné porcie po celý deň (poslednú cca hodinu až dve pred spaním), než sa vyrovnávať s viac ako polovicou dňa trvajúcim hladovaním.

 

Počas rôznych dekád boli trendy na chudnutie kadejaké. Zdravé aj nezdravé, efektívne aj neefektívne. Čím ďalej väčšiu úlohu pri práci s telom hrá pozornosť k psychike a vyváženému stravovaniu. Akonáhle si z jedla urobíme stres, budeme ukladať viac tukov. Akonáhle budeme jesť nezdravo vyrábané potraviny a nebudeme dodržiavať to, čo telo naozaj potrebuje (a je to overené storočiami), nebudeme chudnúť ani žiť moc zdravo.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku