Zobraziť přihlasovací formulár

Nejedzte bezhlavo!

  • Publikované:
Nejedzte bezhlavo!

Už sa vám niekedy stalo, že vám zostala len mastná ruka tam, kde bol pred chvíľou balíček zemiakových lupienkov? Že ste mali na stole položenú čokoládu a po televíznych správach ostal iba prázdny alobal? A jedli ste, bez toho aby ste to vlastne zaregistrovali? Človek môže zjesť veľa jedla bez toho, aby si ho vlastne vychutnal. Ak sa vám niekedy niečo také stalo, máte pravdepodobne skúsenosť s bezhlavým jedlom. Čo to je a ako s tým preč?

Bezhlavým prejedaním sa zaoberá celá skupina dietológov, nutričných terapeutov a vyznávačov zdravého životného štýlu. Prečo? Zombie jedlom, ako niekedy býva taký spôsob konzumácie potravín nazývaný, totiž prijímame úplne zbytočné kalórie, ale čo viac - bez akéhokoľvek pôžitku.

Nevedomky môžete zjesť celý kopec jedla a vlastne z toho ani nemať radosť. Jediné, čo sa potom dostaví, sú výčitky a bolesti žalúdka. Dlhodobo potom samozrejme dochádza k naberaniu váhy a prípadným zdravotným problémom. Ak sa chcete zbaviť bezhlavého jedla, skúste pár nasledujúcich trikov.

Vezmite si tanier.

Ak chcete jesť s väčšou rozvahou, je podstatné, aby bola rozvážna aj akási kultúra stolovania (a to aj v prípade, keď sa pozeráte na televíziu, a o stolovaní v pravom slova zmysle nemôže byť reč). Je jednoducho podstatné, aby sme si správanie okolo jedla uvedomovali, potom si budeme uvedomovať tiež samotné jedlo. Je pre vás normálne jesť postojačky, pred chladničkou alebo len tak rovno z obalu? Ak áno, dajte si jedlo najprv na tanier. To pomôže predchádzať nadmernej konzumácii takých maličkostí, ako sú chipsy, oriešky, nachos, hranolky... Ak nedáte jedlo na tanier alebo do misky, ľahko stratíte prehľad o tom, koľko ste toho vlastne zjedli.

Spomaľte.

Pre správne stravovanie aj zažívanie je veľmi dôležité uvedomovať si, čo vlastne jeme. Preto hrá spomalenie svoju veľmi dôležitú úlohu. Nemusíte vyložene myslieť na to, že máte jesť pomalšie, máme pre vás malý trik - vezmite si lyžicu alebo vidličku do svojej nedominantnej ruky. Praváci do ľavej, ľaváci do pravej. To vás zaručene spomalí a dlhodobé štúdie ukázali, že táto maličkosť môže znížiť váš príjem potravín až o 30%. Mozog dostane viac času si uvedomiť, že je žalúdok plný, a vy jednoducho zvyšok schováte do chladničky.

Sústreďte sa!

Ak sa u jedla pozeráte na televíziu, scrollujete v mobile alebo tablete, počúvate historky... je väčšia pravdepodobnosť, že toho zjete viac (podľa štúdií až o 14%). Vaša pozornosť je rozptýlená a mozog nevníma signály o sýtosti dostatočne rýchlo. Ak jete, jedzte, ale nerobte nič iné. Sústreďte sa na vôňu, chuť i vzhľad jedla, užívajte si to.



Schovajte to.

Mnoho nezdravého jedla konzumujeme jednoducho zo zvyku, automaticky, bez pocitu hladu a dokonca tiež aj bez chuti na tú konkrétnu potravinu. Skúste predchádzať automatickému zombie jedlu tak, že sami sebe nedáte priestor na to, aby vás to vôbec napadlo. V špajze aj v chladničke nezdravé jedlo proste schovajte. Dajte ho na horšie viditeľné miesto, naopak do popredia vystavte ovocie, zeleninu, jogurty a podobné maškrty. Možno sa vám to zdá ako hlúposť, ale rovnako tak, ako sa k bezhlavému jedlu musíme prepracovať, môžeme sa od neho aj odpútať. Je to beh na stredne dlhú trať, ale výsledky stoja za to.

Už ste niekedy premýšľali nad automatickým jedlom? Myslíte si, že stojí za to sa takýchto zvykov zbavovať? Máte skúsenosť s tým, že zjete misku orieškov len preto, že sú na stole? Stojí to za pokus? Podeľte sa o svoje skúsenosti!
 

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku