Zobraziť přihlasovací formulár

Kocka ľadu, krk, čínska medicína a úbytok tuku

  • Publikované:
Kocka ľadu, krk, čínska medicína a úbytok tuku

Rýchlejšie chudnúť, zbaviť sa bolesti, ozdraviť telo, zlepšiť náladu, bojovať proti depresii a úzkostiam? A to všetko pomocou kocky ľadu? Áno, je to možné a dokonca aj vyskúšané. Tradičná čínska medicína využíva v akupunktúre bod Feng Fu, miesto, ktoré je bránou celého tela. Ak práve nemáte čas, chuť ani ochotu podstupovať akupunktúrne rituály, zvládnete všetky benefity stimulácie tohto bodu doma, len pomocou kocky ľadu. A tých benefitov nie je málo.

 

Čo je Feng Fu a ako funguje

Správne miesto nájdete ľahko. Keď si siahnete zozadu na zátylok, presne v mieste, kde sa hlava napája na krk, ucítite malú priehlbinu. Tá sa nachádza v kosti tylovej a odborný názov znie foramen magnum occipitale. Priamo pod týmto bodom nájdeme predĺženú miechu a stimuly prenikajú k mozgu najlepšie, pretože ju tu nepokrýva kosť (samozrejme hovoríme o stave vo vnútri tela, nie, že by bolo možné si cez zátylok nahmatať mozog). Avšak kosti nebránia vedeniu stimulov.

 

Systematickou stimuláciou bodu Feng Fu zabezpečujeme neuveriteľný vplyv na nervovú sústavu, ale aj na endokrinné záležitosti - ťažkosti podmienené hormonálne. A čo stojí za zmienku, je tiež nemalý vplyv na odbúravanie tuku, ale o tom neskôr.

  • Pozor, práve kvôli priamej a intenzívnej stimulácii nervového, kardiovaskulárneho a endokrinného systému nie je metóda prikladania ľadu na bod Feng Fu doporučovaná osobám mladším ako 17 rokov, tehotným ženám, osobám s kardiostimulátorom alebo duševnou poruchou (predovšetkým schizofréniou).

 

Metóda

Prikladanie ľadu na zátylok by malo prebiehať ráno na lačný žalúdok a večer, vždy raz za zhruba dva až tri dni. Zvyčajne sa odporúča ležať na bruchu a 20 - 30 minút nechať pôsobiť ľad na krk, pripevniť si ho môžete akoukoľvek bandážou, alebo si zohnať špeciálny chladiaci obklad. Žiadna kocka ľadu nevydrží dlho, preto majte po ruke ich zásobu (a nezabudnite si pod seba dať uterák. Alebo mať ľad v igelitovom sáčku. Vynaliezavosti sa medze nekladú). Avšak nie je to striktné, môžete pokojne sedieť a pripevniť si ľad alebo ľadový obklad na krk napríklad šatkou. Treba však byť v pokoji a veľmi sa nehýbať.

 

Na čo je to dobré

  • Táto metóda dlhodobo posilňuje imunitu, zmiznú časté prechladnutia alebo nádchy.

  • Rovnako tak pôsobí proti rôznym úporným a opakujúcim sa bolestiam, ako je bolesť hlavy, zubov, chrbta alebo chrbtice.

  • Pomáha proti artritíde.

  • Mierni astmu.

  • Zlepšuje trávenie.

  • Mierni príznaky problémov so štítnou žľazou.

  • Zmierňuje PMS a menštruačné bolesti.

  • Bojuje proti stresu, únave a depresiám (mimochodom - podobne funguje zrána studená sprcha!)

  • Celkovo zlepšuje náladu.

 

Zvyšovanie spaľovania tukov, nárast svalovej hmoty a boj proti celulitíde

Chlad tiež súvisí s funkciou a produkciou zaujímavého hormónu adiponektínu. Vylučujú ho tukové bunky a zlepšuje metabolizmus glukózy a citlivosť svalov na inzulín (málo ho majú napr. diabetici), všeobecne má tiež protizápalový účinok. Lenže to neznamená, že čím viac máme tuku, tým viac adiponektínu, práve naopak. Ale jeho nárast spôsobíme práve vystavovaním sa chladu. Existujú
teórie o tom, že systematické vystavovanie sa chladu vedie ako k enormnému zrýchleniu metabolizmu, tak k nárastu svalovej hmoty (samozrejme podporené telesnou aktivitou - tá sa stáva efektívnejšia, chlad ju nenahradí). Odporúčania možno zhrnúť takto:

 

  • Podstupovať stimuláciu ľadom bodu Feng Fu.

  • Každé ráno ako prvé vypiť cca pol litra ľadovej vody.

  • Dávať si studené sprchy.


Ale pozor: So všetkým treba zaobchádzať opatrne, na otužovanie si zvykať postupne. Stimulácia bodu Feng Fu tiež nenahradí lekársku starostlivosť, ak je stav vážny a žiada si medikáciu. Funguje ako veľmi efektívna prevencia.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku