Zobraziť přihlasovací formulár

Čo vám o materstve nikto nepovie

  • Publikované:
Čo vám o materstve nikto nepovie

Mať dieťa je najkrajšia vec na svete. Ale o tom sa dočítame všade. Rovnako tak nájdeme sem tam varovanie, že nie všetko bude vždy ružové, ale detská láska nám to vždy tisíckrát vynahradí. O tom, že zažívame nevďak, sklamanie, bolesť, neistotu a neustály strach sa zase toľko nehovorí. Pretože keď dieťa urobí prvé krôčiky, povie prvé slovo, začne chodiť do školy alebo odíde na vysokú, všetky jeho úspechy naše zlé pocity jednoducho vyresetujú. Ale to neznamená, že neexistujú.

 

O strastiach rodičovstva informuje internet predovšetkým zábavnou formou, všetci sa snažia to zľahčovať. A v konečnom efekte je to pre väčšinu ľudí to najkrajšie, čo v živote prežívajú. Každá minca má ale svoj rub i líce.

Snáď každá zaslúžilá matka má svoj zoznam vecí, čo jej materstvo dalo a vzalo, aj keď nie práve zapísaný a zarámovaný. Ale tak ako tak vždy bude ležať pod hromadou radosti a lásky, ktorú celý život cítila.

 

Učenie nikdy nekončí. Nikdy s ním nie sme hotové, každý deň nám pripravuje nové situácie. Keď už konečne zvládneme zažívanie svojho bábätka, je po všetkom, ide sa ďalej. Keď zistíme, čo funguje na boľavé zúbky, sú vonku. Keď sa naučíme, ako s dieťaťom komunikovať, dostane sa do inej vývojovej fázy a je potrebné na to prísť znova. Nemáme výsledky. A ak si myslíme, že prvé dieťa nás pripraví na to druhé... všetky, ktoré majú viac detí, vedia, že temperamentom, povahou a koniec koncov aj trikmi na zdravie je každé dieťa iné. Čo fungovalo na jedno, nemusí zákonite fungovať na druhé.

 

Pohybujeme sa v kruhoch. Ktoré pribúdajú. S rastúcim dieťaťom a rastúcim počtom detí začne byť multitasking nevyhnutnou nutnosťou. Akonáhle jednu vec vyriešime, objaví sa iná, možno ešte urgentnejšia. A s obľubou takéto úlohy vyskakujú súčasne. Ale nebojte sa. Veľa matiek koľkokrát zabudlo nakŕmiť svoje batoľa len preto, že starší súrodenec nestíhal školu. Málokto niečo pokazí naozaj. Akonáhle si uvedomíme, že vlastne skoro nad ničím nemôžeme mať stopercentnú kontrolu, práve to je ten moment, kedy ju získame - nechať sa jednoducho unášať prúdom udalostí je často oveľa jednoduchšie, než sa užierať tým, že ich nedokážeme pevne ovládnuť.

 

Cítime sa bezmocne. Každá mama by urobila všetko na svete preto, aby bolo jej dieťa šťastné a spokojné. Ale kedykoľvek a kdekoľvek sa môžu vyskytnúť okolnosti, ktoré sú mimo sféry nášho vplyvu. Občas trebárs uvidíme svoje dieťa, ako ho kolektív na ihrisku alebo na detskej oslave jednoducho vypudí. Možno ho niekto neprijme tak, ako by sme chceli my. Treba vedieť si poradiť, prísť s vlastným riešením a podporou, ktoré dieťa naučí porozumieť svetu mimo našu všeobjímajúcu náruč. Aj keby to malo znamenať nájsť niekoho, kto si prežil podobnú situáciu, a poradiť sa s ním.

 

Nikdy nedostaneme odpoveď hneď. Povieme zlé veci, urobíme zlé veci, nezachováme sa dobre. To sa stáva a je to pravda o živote všeobecne, nie len o výchove detí. Budeme si istí, že keď nám niečo „zlé“ vyletí z úst, naše dieťa nás bude už do smrti nenávidieť. Ale viete čo? Ono sa z toho vyspí. A niekedy to ani nie je potrebné. Naviac - bežné konflikty deti psychicky posilňujú, učia ich, ako vyzerá normálny človek.

Súkromie prestane existovať. Nie je potrebné písať viac. Ani na záchod si doma nezájdete, aby vás niekto nevyrušil. Deti majú pocit, že na vás majú nárok, na 100% z vás. A vy im chcete dať 150%. Ale občas si uvedomíte, že si nejaké potrebujete ušetriť tiež len pre seba a pre seba s partnerom. Máme zároveň pocit, že sme strašne sebecké, zároveň pocit oprávnenia, že predsa máme nárok zostať samy sebou.

 

Dieťa nás niekedy urazí. Zámerné ublíženie je pred školským vekom veľmi zriedkavé. Ale aj to nezámerné ublíži. Okolo druhého roku sa dieťa zo všetkých síl snaží nejako ten veľký svet pochopiť. A tak sa dosť zaryto drží toho, na čo už prišlo, k zmenám sa stavia často odmietavo. A tak keď mu na rannú palacinku nakreslíte s láskou usmievavú tvár, možno sa rozplače a povie, že to nie je palacinka a že ju takú nechce. Nie je to nič proti vám. Je to nezapadajúci faktor do detského chápania sveta. Takto predsa palacinky nevyzerajú.

 

Musíme sa naučiť držať sa späť. Je normálne, že za dieťa chceme dokončiť vetu, že mu pomôžeme poskladať skladačku, že opravíme obrázok tak, aby vyzeral tak, ako má. Lenže deti si na veľa vecí musia prichádzať samy, naučiť sa byť praktické a premýšľať, ako problémy riešiť. Je jednoduchšie to urobiť za nich. Je ale prospešnejšie ich nechať. Skôr alebo neskôr dôjde každej mame, že „by nemala“. A to je moment, ktorý vyžaduje obrovské sebaovládanie.

 

Či si vedieme dobre, nevieme 20 ... 30 rokov. Nikdy nevieme, ktorá naša veta, skutok, činnosť alebo zážitok budú mať aký dopad. Každé rozhodnutie, ktoré urobíme, či už v disciplíne alebo v mimoškolských aktivitách, má na budúcnosť nášho dieťaťa nejaký dopad. Ale aký, to sa vlastne možno nedozvieme nikdy. Môžeme len sledovať, aká osobnosť z nášho dieťaťa rastie a ako to vyzerá, keď je hotová. Ako sa správa k svojej vlastnej rodine, aké má hodnoty. Ale presne to je to magické tajomstvo rodičovstva. Investujeme do jedného tvorčeka toľko lásky, času, nádeje (a v neposlednom rade i financií) s bezhraničnou vierou, že sa nám podarí vychovať človeka lepšieho, ako sme my sami.

 

Pozrieť sa na svoje (dospelé) dieťa a povedať si, že je to sakra dobrý človek, to je obrovské uspokojenie a najväčšia radosť, akú nám rodičovstvo môže dopriať. Vedieť, že všetky tie negatívy stáli za to, nám dáva dôkaz, že aj trošku vďaka našej výchove je svet o máličko lepšie miesto.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 20. 3. 2018, 6:20
:-omálokto vám povie,že "tí ostatní"(učitelia,iní rodičia,starí rodičia,susedia či vlastná "vnútorná" rodina) Vás niekedy budú presviedčať,že ste najhorší rodič na svete |-),lebo chcete,aby si vaše dieťa:upratalo,oblieklo,urobilo desiatu...alebo len neskontrolujete absolútne všetky úlohy či veci zo zoznamu....a potom niekto na vás vyletí"AKO STE TO MOHLI?!?" 8o| ...keď vaše dieťa je dis(lektik,grafik,praktik...a vy ani neviete napriek psychologickým poradniam,ako ďalej),prípadne nerozumiete dnešnému školskému systému napriek svojim 2vysokým školám 8-|a neustálemu doživotnému vzdelávaniu +o(....a keď príde "odchod" a samostatný život? To je kapitola sama o sebe *-) Nevesty(zaťovia),vnuci či pravnuci (zurim) a ste "z iného vesmíru" (jazyk)...