Zobraziť přihlasovací formulár

Opomínaný druhý trimester a jeho príznaky

  • Publikované:
Opomínaný druhý trimester a jeho príznaky

Rozmedzie od trinásteho do dvadsiateho siedmeho týždňa tehotenstva je považované za obdobie pokoja (pred búrkou). Zmiznú nevoľnosti a zvracanie, ustália sa emócie a dokonca sexuálny apetít je viac menej späť (ak nie na vyššej úrovni). Každá žena by „sa mala cítiť dobre“, ale sú príznaky druhého trimestra, ktoré k tehotenstvu neodmysliteľne patria, ale veľmi sa o nich nehovorí. Aké to sú?

 

Zmizne nevoľnosť, ale dostavia sa bolesti brucha. Našťastie v druhom trimestri zanikajú zvyčajné „ranné“ nevoľnosti, ktoré sú v prvom trimestri všadeprítomné. Ak nevoľnosti pretrvávajú, pravdepodobne vám lekár odporučí zvýšiť príjem vitamínu B6, ktorý ich upokojí. V oblasti brucha sa ale dostavia bolesti nové - pomerne rýchlo rastie maternica a tým pádom sa aj inak rozmiestňujú orgány. A to trošku bolí. Bolesť je teda iná, mechanická.

 

Známky života. Okolo 12. týždňa sme už u pána doktora počuli srdiečko, ale časom (16. - 20. týždeň) začneme cítiť pohyby dieťatka. Okrem kopania a prevaľovania môžeme tiež cítiť čkanie, čo je úplne neškodné. Mamičky, ktoré sú tehotné prvýkrát, zaznamenajú pohyby dieťaťa väčšinou neskôr, ale predovšetkým preto, že ešte nevedia, že „to už je ono“. Často sú pohyby dieťaťa zamieňané za pohyby čriev alebo škvŕkanie v žalúdku.

 

Kráti sa dych. V tomto období tehotenstva môžeme popadať dych aj pri ceste z obývačky do kúpeľne. Je to úplne normálne, že aj tak bežná malá aktivita nás o dych pripraví - rastúca maternica totiž utláča aj pľúca. Sťažuje tak prúdenie vzduchu dovnútra aj von. Samozrejme len do určitej miery, ak je nedostatok dychu obťažujúci, môže ísť aj o závažnejšiu ťažkosť - neváhajte preto a navštívte lekára.

 

Naše tvary sa menia. Okolo 16. týždňa už možno budete naozaj potrebovať zmenu oblečenia - vykukne bruško a začne sa rozširovať panva a s ňou aj boky. Do cca 27. týždňa je úplne v poriadku pribrať okolo štyroch až desiatich kíl, bábätko však váži iba jedno. Rovnako tak sa môžu objaviť ďalšie pomerne nežiadúce sprievodné javy zmeny veľkosti - strie. Je dôležité sa mazať aspoň dvakrát denne od momentu, kedy sa o tehotenstve dozviete. Bohužiaľ, záleží na množstve rôznych faktorov (od genetiky po kvalitu pokožky), ale aj s najlepšou starostlivosťou sa môžu objaviť. Podstatné je aj to, ako veľmi sa vám zväčší bruško, čo úzko súvisí s pevnosťou brušných svalov pred otehotnením.

 

Trošku iné emócie. V druhom trimestri už by sme mali zvládať pozrieť sa na reklamu v televízii, bez toho aby sme pri tom ronili potoky sĺz. Avšak, s telesnými zmenami, pohybmi a tak ďalej, začíname pociťovať obavy. Veľmi časté sú obavy o dlhodobé následky tehotenstva na naše telo. Môžeme si pripadať, že nám nič nepristane, vyzeráme škaredo a tak ďalej. Možno sa to zdá ako malichernosť, tak sa s tým ani nechceme moc nikomu zverovať, ale prechádzať si tým nie je úplne jednoduché.

 

  • Kúpte si pekné oblečenie, aj keď si budete myslieť, že je to vyhadzovanie peňazí a nejako to v tom svetri po veľkej tete prežijete. Prežijete, ale nebudete sa sebe páčiť.

  • Starajte sa o seba, ako len to finančne, časovo a morálne ide. Zájdite si na manikúru, pedikúru, kozmetiku, upravujte si vlasy, robte make-up. Všetko preto, aby ste mali zo vzhľadu čo najlepší pocit.

  • Snažte sa myslieť na to, že je vám vlastne moc moc dobre. Pretože tretí trimester už klope na dvere.

 

Nočné mory. Akonáhle sa dieťatko stáva reálnejším a reálnejším, je normálne, že zažívame úzkosť. Z nej pramenia aj škaredé sny, ktoré môžeme mať, prebúdzame sa poliate studeným potom a pokojne sa nám môže o pôrode niečoho nadprirodzené zdať. Do snov sa nám tiež môžu premietať úplne reálne obavy, ako napríklad že o dieťa prídeme, pôrod, bolesti, to, že nebudeme dobrou matkou, nezabezpečíme vhodné prostredie a tak ďalej.

 

Sexuálny apetít. Hoci si ohľadom svojho tela nemusíme byť úplne najistejšie, nevoľnosti a únava sú preč, naše telo produkuje zhruba trikrát viac estrogénu než to netehotné a zrazu je tu chuť na sex. V mnohých ženách sa vôbec prvýkrát v živote sexualita prebudí poriadne práve v druhom trimestri.

 

Chce sa nám cvičiť. Druhý trimester je ideálna doba, kedy nabrať zase trošku formu. Po tom prvom, kedy sa nám poriadne nič nechcelo, je tu obdobie mierneho zlepšenia, než v plnej sile udrie trimester tretí a s ním i veľké finále. Treba sa vyhnúť: Cvičením s veľkými váhami a/alebo rýchlym pohybom, to by mohlo nebezpečne rýchlo zdvihnúť tlak. Po štvrtom až piatom mesiaci nie je ideálne cvičenie, ktoré vyžaduje pozíciu ľahu na chrbte. Nielen, že je to nepohodlné, ale tiež môžete utláčať prívod krvi k bábätku. Nezabudnite si dať malú desiatu zhruba hodinu pred cvičením, energia je potrebná, rovnako tak pitný režim. A na záver - dajte si pozor na cvičenie, ktoré pracuje s rovnováhou. Vplyvom inak uloženého ťažiska sú ženy v tehotenstve proste a jednoducho trošku viac nešikovné, nie sú výnimkou pády, zakopávanie a tak ďalej. A predsa si nechceme ublížiť!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku