Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo potrebujeme draslík a ako spoznáme, že ho nemáme dosť

  • Publikované:
Prečo potrebujeme draslík a ako spoznáme, že ho nemáme dosť

Existujú látky, bez ktorých naše telo jednoducho nebude fungovať tak, ako by malo. Medzi ne patrí aj draslík, minerál, ktorý je trošku zanedbávaným tretím bratom sodíka a horčíka. Spoločne totiž zabezpečujú predovšetkým správnu funkciu nervovej sústavy, vedenie vzduchu nervovým vláknom, ale draslík je tiež dôležitý pre naše svaly. A je potrebné pripomenúť, že najdôležitejší sval nášho tela nie je nič iné než životodarné srdce. Ako spoznáte nedostatok draslíka? A ako si jeho príjem zdravo zvýšite?

Spozornieť by mali predovšetkým všetci, ktorí prijímajú veľa sodíka, teda predovšetkým soľou napumpované jedlá. Nejde len o samotné solenie, ale tiež napríklad zvýšený príjem údenín, ale aj ďalších potravín. O tom, v akých potravinách sa vyskytuje oveľa väčšie množstvo soli, než by sme čakali, si môžete prečítať v našom špeciálnom článku. Nadbytok sodíka v tele totiž spôsobuje nesprávne vstrebávanie draslíka, a tým prichádza celá spolupráca týchto minerálov navnivoč.

Kto je v ohrození?

Mohlo by sa zdať, že draslík je dostatočne zastúpený v potravinách, ktoré bežne konzumujeme. Jeho zdrojom sú napríklad červené mäso, pečeň, fazuľa (strukoviny), orechy (predovšetkým vlašské), banány, mangold, špenát alebo hroznové víno. Avšak či už hovoríme o nedostatočnej výžive, diéte alebo mimoriadnom fyzickom stave, môžu nastať prípady, keď je draslíka málo - a takéto prípady sa väčšinou prehliadnu.


Nedostatok draslíka totiž môže spôsobiť napríklad akútna hnačka, rekonvalescencia po operáciách alebo v prípade, že nekonzumujete dostatok potravín bohatých na bielkoviny. S hladinou draslíka si tiež vie zahrať alkohol.

  • Zaujímavé je, že vysoký obsah draslíka má tiež pšeničná múka, nulový naopak napríklad tá kukuričná. Pozor preto pri bezlepkových diétach, je potrebné dbať na dostatočný príjem draslíka aj v iných potravinách.

  • Draslíkom doslova nabitá je káva.

  • Ľudia, ktorí užívajú lieky na odvodnenie organizmu (diuretiká) sú nedostatkom draslíka (hypokalémiou) ohrození najviac.

  • Odporúčaná denná dávka draslíka sa pohybuje od 1800 do 5100 mg denne (tá najvyššia dávka je pre dojčiace ženy, ktorých organizmus je tvorbou mlieka vyčerpanejší než bežne).

  • Pomer horčíka, sodíka a draslíka je v tele extrémne dôležitý nielen po fyzickej stránke. Niektoré psychiatrické výskumy ukazujú súvislosť nerovnováhy týchto minerálov so vznikom depresií.

Príznaky nedostatku draslíka

Nedostatok draslíka sa prejavuje presne v takých oblastiach, pre aké je draslík najdôležitejší - teda problémy s nervovou sústavou a srdcom, poťažmo svalmi.

  • Problémy psychického a emocionálneho rázu. Draslík je totiž dôležitý neurotransmiter, okrem iného súvisí s prenosom melatonínu a serotonínu na tie správne miesta. Pri nedostatku draslíka môžete pociťovať zmeny nálad, depresie, dokonca ale tiež napríklad halucinácie.

  • Neustála únava. Keďže nervová ani svalová sústava nemajú všetko potrebné na správne fungovanie, telo vydáva na bežnú prevádzku o poznanie viac energie.

  • Vysoký tlak. Draslík a jeho kumpáni majú na starosti okrem iného tiež reguláciu krvného tlaku, konkrétne tým, že pomáhajú cievam relaxovať. Bez nich je napätie v nich stále vysoké a tlak sa tým zvyšuje.

  • Jete často fast food. A hotové jedlá. Toto síce nie je príznak, ale takmer istá príčina nedostatku draslíka. Tieto jedlá sú totiž napchaté soľou, teda najväčším zdrojom sodíka, ktorý, ako už vieme, má na hladinu draslíka zlý vplyv.

  • Ste slabí. Cvičíte a nejde to tak, ako inokedy? Na vine môže byť nedostatok draslíka, teda tiež horšia funkcia svalov.

  • Arytmia. Sem tam cítite, že vaše srdce vynechalo alebo sa rozbúšilo na dva tri údery ako šialené. Aj za to môže draslík (samozrejme nie len! Príčiny takýchto stavov môžu byť rôzne, nedostatok draslíka je len jednou z nich).

  • Omdlievanie. Alebo pocit, ako by ste mali. Nedostatok draslíka môže znížiť činnosť srdca na takú úroveň, že sa vám bude zdať, ako by ste mali každú chvíľu omdlieť.

  • Máte zápchu, nadúvanie alebo kŕče v črevách? Aj za to môže byť zodpovedný draslík. Vďaka pôsobeniu na svaly a nervy je tráviaca sústava jednou z prvých, na ktorej sa nedostatok draslíka prejaví.

  • Mravčenie vo svaloch. Aj keď je prejav vo svale, na vine je poškodená nervová sústava. Ak mávate pocity, že niektorú z častí vášho tela bodajú milióny ihličiek, treba jej dodať, čo potrebuje.

Čo robiť pri deficite

Chronický nedostatok draslíka je pomerne vzácny stav, ale ten akútny je pomerne bežný. Ak z akéhokoľvek dôvodu nemôžete upraviť svoje stravovanie (čo je však základom pre permanentné riešenie problému), aspoň je potrebné vyhnúť sa nadmernému poteniu, ktoré z tela samo o sebe vyplavuje minerály všetkého druhu. Ak máte pocit, že s vaším telom nie je niečo v poriadku a problémy sú podobné, ako tie vyššie popísané, skúste sa poradiť s lekárom. Z rozborov krvi zistí, ako ste na tom, je celkom možné, že za vašimi problémami totiž stojí veľmi ľahko riešiteľná nerovnováha minerálov v tele.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku