Zobraziť přihlasovací formulár

Čo najhoršie robíme svojim očiam?

  • Publikované:
Čo najhoršie robíme svojim očiam?

Naše mamičky nám hovorili, že nemáme sedieť moc blízko pri televízii, že to kazí oči. Rovnako tak čítať pri slabom svetle. Vo svetle posledných výskumov sa ukazuje, že to oči ani tak nekazí, ako unavuje. Potom sa vyspíme a hotovo. Avšak v našej každodennej rutine je veľa vecí, ktoré našim očiam škodia naozaj.

Kto má citlivé oči, vie, ako ľahko sa podráždia. A keď si vyradíme z prevádzky oči, veľa toho neurobíme. Infekcia, podráždenie, zápaly... To všetko riskujeme, ak sa nás týka aspoň jeden z nasledujúcich bodov.

Používame stále rovnaké puzdro na kontaktné šošovky. Poznáte tie malé krabičky, do ktorých na noc alebo v prípade dlhšej nepotrebnosti ukladáme v roztoku kontaktné šošovky, aby nám nevyschli? Tak presne tie by sme mali meniť kvôli množeniu baktérií zhruba každé tri až štyri mesiace. Z podobného dôvodu by sme mali tiež meniť maskaru oveľa častejšie, než ako je tomu bežne. V tme a vlhku sa množia baktérie, ktoré nám následne môžu do oka zavliecť nepríjemné infekcie.

Treme si oči. Ak nosíme precízny make-up, pravdepodobne sa nás to toľko netýka, ale pri „no-make-up dňoch“ často neodoláme a sem tam si oči premasírujeme poriadnou silou. Je to uspokojivý pocit, zhruba ako škriabať komárí štípanec. Ale tiež podobne nežiaduce. Veľkým tlakom na oči si môžeme spôsobiť popraskanie drobných žiliek v oku - to samo o sebe nijako škodlivé nie je. Väčší problém je kontakt rúk a očí a teda aj potenciálne zavlečenie baktérií a vírusov.

Siahame si do oka neumytými rukami. Úzko to súvisí s predchádzajúcim bodom - neumyté ruky znamenajú riziko transferu špiny, baktérií a vírusov. Hoci oči majú slzy ako obranný mechanizmus, na niektoré veci jednoducho nestačia. Keď si musíme oko pretrieť, meniť kontaktné šošovky a podobne, tak vždy s čistými rukami.

Trháme si mihalnice. Ak ste sa nad týmto bodom pozastavili, boli by ste prekvapení, ako častý symptóm úzkosti, nervozity a stresu vytrhávanie mihalníc je. Akékoľvek poškodenie mihalníc ale núti telo reagovať, oko často sčervenie, a keďže potrebuje viac dezinfikovať, viac slzí. Mihalnice sú prirodzenou ochranou oka pred nečistotami a okolitými vplyvmi (ako napríklad počasím), keď si ich poškodíme, oko reaguje.

Šošovky čistíme vodou. Alebo horšie - slinami. Sliny a voda obsahujú prvoka Acanthamoeba, ktorý môže spôsobiť infekciu v oku - acanthamoebovú keratitídu, zápal rohovky - a pokojne aj permanentnú slepotu. Tento prvok sa vyskytuje tam, kde sú vodné usadeniny (napríklad kohútiky, odtoky, sifóny...) a teplá voda má ešte väčšie riziko jeho výskytu. Preto je treba na čistenie šošoviek používať vhodné dezinfekčné prípravky.

Plávame bez okuliarov. No áno, plavecké okuliare nie sú nič slušivé, ale pre naše oči sú darom z nebies. Bazény sú plné baktérií, na ktoré ani chlór nestačí. A aj keď nemusia spôsobovať nič moc našej pokožke, našim očiam dozaista áno. Chlór naše oči zanecháva s nepríjemným rezaním, ale baktérie, pot, moč a ďalšie nevábnosti verejných kúpalísk tiež nie sú nič príjemné.

Neustále používame kvapky do očí. Kvapky proti začervenaniu očí paradoxne môžu spôsobiť, že sú naše oči ešte červenšie. Tieto kvapky totiž zmierňujú tok krvi v očných žilkách, ale pri nadmernom a pravidelnom používaní si na to naše oči môžu zvyknúť - a keď ich nič nezastaví, budú červenať a červenať. Zahrávať sa s dilatáciou nie je úplne bezpečné a návrat k normálnemu stavu, taká očná „odvykačka“, môže chvíľu trvať. Ak máte suché oči, nie je od veci navštíviť lekára - ten zistí príčinu a nasadí vhodnú liečbu alebo odporučí vhodné zmeny.

  • Bod na záver - až moc často si oči nechránime proti mechanickému alebo UV poškodeniu. Ak pracujeme s drevom, kovom alebo chemikáliami, je potrebné nosiť ochranné okuliare. Rovnako tak na slniečku - na ňom nám nechránia len zrak, ale aj očné okolie. Táto citlivá koža je náchylná na vznik vrások, tak aj preto by sme slnečné okuliare nemali nechávať doma!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku