Zobraziť přihlasovací formulár

Nepopulárne tipy na chudnutie - stereotyp a dominové jedlá

  • Publikované:
Nepopulárne tipy na chudnutie - stereotyp a dominové jedlá

Skoro každý, kto chce alebo potrebuje schudnúť a nerobí to pod lekárskym dohľadom, skôr alebo neskôr zistí, že aby schudol stačí nejesť! A je to oveľa jednoduchšie, než dodržiavať všetky tie pravidlá, cvičiť, poriadne spať a tak ďalej... Po prvej skúsenosti s jojo efektom a problémami pridruženými k podvýžive si to ale väčšinou rozmyslíme. A radšej sa zmierime so situáciou, aká je. To ale nemusíme. Pre všetkých, ktorí majú pred sebou dlhú cestu - dá sa to aj inak.

Chudnutie a udržanie si novej váhy nie je jednorazová záležitosť. Nie je to bohužiaľ tak, že budeme pol roka dodržiavať nejaký režim, ktorý je od toho nášho diametrálne odlišný (čo sa týka ako stravy, tak pohybového režimu), schudneme, sformujeme sa a za naše polročné úsilie budeme odmenení večne krásnym zjavom. Udržanie váhy a postavy si vyžaduje permanentné systémové opatrenia.

Dominové jedlá

Chipsy, cukríky, čokoláda, sladké pečivo, tyčinky... mnoho z nás má tú nezdravú vlastnosť, že takéto jedlá nevie jesť len tak „na chuť“. Keď začneme, tak proste neskončíme, kým nemáme naozaj dosť a to rozhodne nebýva po dvoch štvorčekoch čokolády. Niekedy ani po dvoch tabuľkách. Sú to jedlá s dominovým efektom, keď raz začneme, nemôžeme prestať (a väčšinou to nie je napríklad mrkva). Čo s tým? Bohužiaľ, jediná rada, ktorá si nezahráva s našou vôľou a neuvádza nás do stresu, je, sa takýmto jedlám jednoducho vyhýbať. Navždy a stále. Jednorázovo sa zmieriť s tým, že už si proste nikdy nedáme chipsy, je jednoduchšie, než si po dvoch balíčkoch vyčítať, že sme vôbec začínali. Ak máme túto vlastnosť a niektoré dominové jedlá sú naša achillova päta, preč s nimi.

Stres z rozhodovania

Pestrá strava, pestrá strava... čo to znamená? Dve veci. Pestrá z nutričného hľadiska - taká strava by mala obsahovať čo najviac živín, teda okrem tých základných (cukry, tuky, bielkoviny) tiež vitamíny, vlákninu, minerály, stopové prvky, atď. No a potom pestrá strava z toho laického pohľadu je strava taká, ktorá nás baví, pokrýva naše chute, nezačne nás nudiť a my nezačneme vyhľadávať nezdravé jedlá kvôli spestreniu chuti.

Keď príde na pestrú stravu a chudnutie, začne ísť do tuhého. Pretože žijeme v presvedčení, že musíme mať „pestrý jedálny lístok“ a nemyslíme na to, že je to trebárs len z nutričného hľadiska. Nikto nás nenúti jesť každú chvíľu niečo iné, aj keď to tak vyzerá. Ľúbivo zostavené redukčné jedálničky sú tvorené z mnoha ingrediencií, ich jediným účelom je dostať do nášho tela tie isté živiny. Viete, ako stres ovplyvňuje chudnutie? Veľmi.
 A tu zrazu máme stres z nakupovania, z vymýšľania jedál, zo zháňania špeciálnych surovín, z toho, koľko peňazí za ne vynakladáme.

Ako teda znie rada?
Zamilujte si stereotyp. Nájdite si, čo z toho, čo vám odporučili alebo v čom nájdete všetku svoju dennú potrebu živín, vám chutí a vyhovuje ďalším vašim požiadavkám. A ďalej? Jedzte to stále dookola. Keď sa niečoho prejete, vymyslite niečo iné (ale napodiv to zas až tak často nebýva). Keď odpadne stres z vymýšľania raňajok, obedov, večerí a desiat a vy budete vedieť, že si dávate každý deň to isté, uvidíte, ako sa vám uľaví. Len svoj jedálniček skonzultujte s niekým, kto vám môže potvrdiť, že obsahuje dostatočné množstvo všetkých živín, ktoré potrebujete.

Cheat... meals!

Často sa v diétach odporúča tzv. cheat day, podvádzajúci deň - kedy si dáte, na čo len máte chuť. Od kysnutých knedlí po liter smotanovej omáčky. Keď máte pred sebou vysnívaný cieľ, ktorý zahŕňa redukciu napríklad dvadsiatich a viac kíl, môže vám celý takýto deň pekne zavariť - rozhasí zažívanie a spomaľuje výsledok. Ako na to vyzrieť, bez toho aby ste si odopreli tie podvádzajúce jedlá? Naplánujte si cheat meals, teda jedno také jedlo týždenne. A jedlom myslíme pokojne aj päťchodovú večeru. Ideálne je si takúto situáciu povoliť v piatok večer alebo cez víkend (kedy vás napríklad čakajú rodinné a iné oslavy, spoločenské udalosti, atď.). A tak si kľudne dáte babičkinu polievku, sviečkovú, kompót a potom ešte tortu a zmrzlinu. To predsa všetko je obed, no nie?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku