Zobraziť přihlasovací formulár

Ľanové semienko a odvar z neho

  • Publikované:
Ľanové semienko a odvar z neho

V záplave informácií o zdravej výžive ste určite už počuli o ľanovom semienku. Je to malý, zlatistý alebo hnedý plod ľanu, ktorý môžeme jesť len tak, primiešavať si ho do kaší, jogurtov, šalátov, nátierok, dressingov... Ale prečo vlastne? Čo všetko ľanové semienko obsahuje, ako najlepšie by sme ho mali konzumovať a prečo piť odvar z neho ideálne pred spaním?

Čo sa skrýva v ľanovom semienku

Obrovský boom konzumácie semienok všetkého možného druhu máme za sebou a mnoho z nás zaradilo tie ľanové, chia, slnečnicové alebo tekvicové do svojho bežného jedálnička. Ľanové semienko má ale na svojom konte niekoľko unikátov, vďaka ktorým by si zaslúžilo našu väčšiu pozornosť.

Ľanové semienka obsahujú predovšetkým obrovské množstvo vitamínov
skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B6) a silného antioxidantu vitamínu E. Obsahujú tiež veľké množstvo minerálov, ale predovšetkým sú tvorené približne 40% omega 3 mastnej kyseliny, zdravého tuku, ktorý nájdeme napríklad v rybom tuku. Jednou zo sporných zložiek ľanového semienka sú ligany, fytoestrogény, kvôli ktorým by sme semienka nemali konzumovať neobmedzene (maximálne cca 60g, teda dve polievkové lyžice denne). Opomenúť nesmieme ani vysoký obsah bielkovín (približne 20g na 100g semienok). To všetko znie celkom dobre, no nie?

Ľanové semienka tak pôsobia proti baktériám, vírusom, infekciám aj plesniam, v organizme regulujú cholesterol, tlak i hladinu cukru, pomáhajú s artritídou, astmou, dokonca vedia rozbúravať a odvádzať tuk z tkanív, majú ľahko laxatívne účinky, a tak sa používajú ako prevencia zápchy . Vďaka fytoestrogénom priaznivo pôsobia na sprievodné javy menopauzy.

Ako ich jesť?

Ľanové semienka majú pomerne tvrdú a odolnú šupku, kvôli ktorej ich celé naše telo nestrávi a teda nenačerpá skoro nič z ich zloženia. Je potrebné šupku narušiť.

  • Drviť v mažiari

  • Namlieť v mlynčeku na kávu

  • Namlieť v mixéri

  • Rozdrviť/namlieť a urobiť odvar

A potom už je to len na vašej fantázii, samé ľanové semienka nemajú nijako výraznú chuť, takže sa hodia takmer do všetkého. Len je treba mať na pamäti, že tepelnou úpravou prídeme o väčšinu prospešných látok!

Ako je to s odvarom

Ľanové semienka sa dajú zaliať horúcou vodou a piť ako čaj, ale pri systematickejšom použití je ich odvar doslova zázrakom na chudnutie. Ako na to?

Priveďte do varu jeden liter vody. Do vriacej vody prisypte tri lyžičky rozdrvených ľanových semienok a nechajte cez noc vychladnúť. Konzumujte cca deci odvaru pred každým jedlom a zvyšok odvaru vypite pred spaním. Aplikujte túto kúru 10 dní, potom si dajte 10 dní pauzu.

Okrem doplnenia pitného režimu a čerpania benefitov pre celé telo vám táto kúra prečistí organizmus, reguluje zažívanie a odvádza z tela tuk.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku