Zobraziť přihlasovací formulár

Nadmerné nočné potenie?

  • Publikované:
Nadmerné nočné potenie?

Potiť sa je normálne. Do určitej miery (tá je však dosť vysoká). Avšak nočné potenie bez zjavnej príčiny vo fyzickej námahe alebo tepla, ktoré vonku vládne, to už je iné. Ak sa prebúdzate uprostred noci a ste spotení tak, že už sa to nedá považovať za bežný stav, je možné, že je príčinou niektorá zo zdravotných komplikácií. Často ale tiež len nevhodné pyžamo.

 

Keď sa v noci potíme tak, ako by sme práve vyliezli z bazéna, naše pyžamo je mokré a plachta zrelá na výmenu, môžeme viniť niekoľko vecí.

 

  • Najskôr je potrebné vylúčiť vplyvy okolia. Možno máme pyžamo zo syntetického materiálu, príliš ťažkú, hrubú alebo nepriedušnú pokrývku alebo obliečky, rovnako tak môže ísť o nevhodný materiál plachty alebo prekúrenú spálňu. Svoju úlohu hrá tiež napríklad nadmerné požitie alkoholu.

 

Úzkosti a depresie. Tie môžu za všetko možné, čo sa s naším telom deje. Úzkosť je vlastne neustále prežívaný strach z budúcich, súčasných i minulých každodenných záležitostí, neustály stres. A v strese sa väčšina z nás potí.

Problémy so spánkom. Predovšetkým máme na mysli spánkové apnoe. Tento stav vedie k prerušovanému spánku, cez deň ho rozpoznáme podľa neustálej únavy - v noci neustále zažívame „mikro prebudenia“, ktoré si síce nepamätáme, ale kvôli nim si neodpočinieme. Tento stav môže sprevádzať tiež nočné potenie.

 

Lieky. Niektoré lieky môžu vyvolávať nočné potenie, patria medzi ne predovšetkým antidepresíva, iné lieky na mentálne a psychické ťažkosti, ale napríklad aj aspirín (aj keď zriedkavo). Ak takéto lieky užívate, je vhodné sa o potení zmieniť lekári. Rovnaké potenie môžu spôsobiť aj niektoré liekové kombinácie, všetko treba nahlásiť pri návšteve ordinácie.

Kolísanie hladiny hormónov. Toto sa týka predovšetkým žien. Kolísanie hladiny estrogénu môžeme zažívať po pôrode, v menopauze, pri užívaní antikoncepcie. Ak je nočné potenie hormonálneho pôvodu, je riešiteľné hormonálnou substitučnou liečbou.

Hypoglykémia. Ľudia s diabetom, ktorí užívajú inzulín, môžu v noci zažívať stavy nízkej hladiny cukru v krvi - hypoglykémie. Tá môže tiež spôsobovať ono nočné potenie.

 

Hyperhydróza. Toto je názov prevažne dedičného ochorenia, ktoré znamená všeobecne nadmernú produkciu potu. Pot môže byť nadmerne produkovaný po celom tele, alebo lokálne - dlane, chodidlá, podpazušie alebo slabiny. Ak ide o lokálne prejavy, možno ich riešiť napríklad aplikáciou botulotoxínových injekcií a tým dočasne deaktivovať činnosť potných žliaz.

Infekcie a vážnejšie choroby. Nadmerné nočné potenie je však sprievodným javom aj oveľa závažnejších stavov tela. Medzi tie patria rôzne závažné infekcie, bakteriálne ochorenia, ale tiež napríklad rakovina (tá je však vo väčšine prípadov sprevádzaná aj nečakaným úbytkom váhy).

 

Ak nepomôžu systémové opatrenia (tma, ticho, chladnejšie prostredie, vhodné materiály, vyhýbanie sa alkoholu, koreneným jedlám alebo cigaretám...) a nočné potenie trvá dlho a jeho prípady nie sú ojedinelé, rozhodne o svojom probléme povedzte lekárovi. Možno bude riešenie oveľa jednoduchšie, než si myslíte!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Lenockaaa 22. 10. 2019, 13:08
Poviem Vám hyperhidróza je pekné svinstvo. Ja som sa potila nie len v noci ale nonstop! Doktori sa tým až tak nezaoberajú, pretože z toho asi ťažko niekto umrie, ale dopad na psychiku to má brutálny. Vzhľadom k tomu, že som sa toho skúšala zbaviť niekoľko rokov a jediné čo mi pomohlo bol Electro Antiperspirant, píšem i Vám čo s tým ešte bojujete, vyskúšajte ho. Pokiaľ sa potíte "bez príčiny", bude to hyperhidróza - prečítajte si o tom viac tu: https://www.electroantiperspirant.sk/hyperhidroza-a-nadmerne-potenie-noh-ruk-pod-pazuchami-hlavy
LuckaHrda 21. 10. 2020, 18:42
@Lenockaaa To poznám Leni, ja sa držím kréda, keď ti doktor nepomôže, alebo trvdí niečo čo ti nejde do hlavy, obráť sa na iného. Už mi to raz zachránílo krk, že som sa nenechala odbiť. Naštastie dermatologičku mám dobrú a tá mi hneď strčila do ruky leták k electro antiperspirantu. Objednávala som ho z tohto webu, keď tak: https://www.electroantiperspirant.com/sk/kupit-pristroj-na-iontoforezu . Aj tak mi nepríde, že o tomto prístroji vie dosť ľudí. Ako je možné že furt pichajú botox a režú nervy, keď je tu takéto riešenie?!?!