Zobraziť přihlasovací formulár

Najlepšie ingrediencie na domáci peeling

  • Publikované:
Najlepšie ingrediencie na domáci peeling

Peeling robíme za účelom exfoliácie, teda odstránenia odumretých buniek z povrchu kože. To by sa nemalo robiť viackrát ako raz týždenne, aby sme zbytočne pleť nedráždili a nezanechávali ju zbytočne citlivú a vystavenú vonkajším vplyvom. Exfoliáciu však môžeme vykonávať buď pomerne drasticky, mechanicky, pomocou chemických látok, alebo naopak jemne a prírodne. Aké ingrediencie sú do tzv. DIY peelingov najlepšie?

Hoci sa nám to nemusí zdať, klasické peelingy, ktoré poznáme z drogérií, sú veľmi nepriateľské k životnému prostrediu. Vzhľadom na odolnosť obsiahnutých častíc, ktoré nám z tváre alebo tela mechanicky odstraňujú odumretú kožu, stávajú sa často tieto častice problémom v odpadových vodách a dostávajú sa do prírody. Aj preto nie je úplne od veci zvážiť, či nepoužiť niečo iné - zdravé, čo máme doma.

Ovsené vločky

Sú ideálne pre mastnú pleť, pretože sú okrem odumretej kože schopné absorbovať aj nadbytočnú mastnotu pleti.

  • Skvelý, jednoduchý a veľmi zdravý peeling vytvoríme zmiešaním jednej lyžičky ovsených vločiek, jednej lyžičky hnedého cukru a jednej lyžičky kvalitného medu.

Jedlá sóda

Jedlá sóda je jednou z najuniverzálnejších vecí, ktoré sa v našich domácnostiach vyskytujú. Okrem ostatného využitia môže slúžiť aj ako skvelý tvárový peeling. Je šetrná, lacná a môžete ju použiť, aj keď máte citlivú pleť.

  • Zmiešajte jedlú sódu s troškou vody a vitamínom E (rozrežte tabletu, ktorá má v sebe tekutú formu vitamínu E).

Citrón

Citrónová šťava obsahuje alfa-hydroxykyselinu, ktorá rozpúšťa tuk, ktorý drží na tvári „prilepené“ odumreté bunky.

  • Skvelú kombináciu na vyživenie a exfoliáciu tvorí vytlačená polovica citróna, lyžička hnedého cukru, medu a olivového oleja.

Cukor

Cukor nie je len skvelý mechanický peeling (jeho kryštáliky sú malé a tvrdé a teda ideálne pre odstránenie odumretej kože). Obsahuje tiež kyselinu glykolovú, súčasť vyššie spomínanej alfa-hydroxykyseliny, takže pomáha koži preč tiež „chemicky“.

  • Skvelý peeling na telo pripravíte z cukru a olivového oleja (na objem 1:1).

Jogurt

Jogurt je okrem iného aj zdroj alfa-hydroxykyseliny, teda pomáha rozpúšťať tuk, ktorý drží na tele a tvári odumretú kožu ako lepidlo. A rovnako tak dobre aj zároveň hydratuje.

  • Skombinujte lyžičku jogurtu, medu a ovsených vločiek.

Mandle

Asi by ste na mandle ako na peeling nepomysleli, ale je to pravda. Namleté mandle sú skvelý mechanický peeling, veľmi jemný, takže vhodný na tvár, ale zároveň tiež obsahujú veľa užitočných tukov a vitamínu E.

  • Rozmixujte pol hrsti mandlí s tromi lyžičkami medu a štipkou škorice. Ak odoláte a zmes nezjete, môžete použiť ako vynikajúci peeling a masku na tvár.

Med

Už sme ho niekoľkokrát spomenuli, med je protizápalový, antibakteriálny, antiseptický a antifungálny. Pomáha v boji proti začervenaniu a akné, ale zároveň pleť nevysušuje.

  • Na účely exfoliácie sa výborne hodí obyčajná zmes pol lyžičky medu a pol lyžičky jedlej sódy.

Káva

Mletá káva má vynikajúce fyzické vlastnosti na odstránenie odumretej kože, pleť ale zároveň veľmi posilňuje a rozjasňuje. Dobrá správa je, že môžete použiť ako kávu čerstvo namletú, tak i kávovú usadeninu z vypitej kávy!

  • Skvelou kombináciou je pol lyžičky kávovej usadeniny a pol lyžičky kokosového oleja.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku