Zobraziť přihlasovací formulár

Pokoj a nohy hore

  • Publikované:
Pokoj a nohy hore

V čase, keď je stresu a z neho prameniacich problémov ako fyzických, tak psychických, ako húb po daždi, nie je divu, že začali do každodennej bežnej praxe prenikať aj relaxačné, upokojujúce a naťahovacie techniky. Joga, cvičenie staré tisícky rokov, dobre vie, čo a ako prospieva nielen telu, ale aj mysli. A niektoré techniky sú rovnako tak prekvapivo účinné ako jednoduché. Čo všetko sa stane, keď si ľahnete na zem a opriete nohy o stenu?

 

Viparita Karani alebo lomená sviečka je ásana (jogová pozícia), ktorá sa vykonáva na chrbte zdvihom nôh do vzduchu a podoprením bedier, teda sviečka, ako ju poznáme z hodín telocviku zo základnej školy. Modifikovane do modernej doby, mali by sme pozíciu kedy si ľahneme kolmo k stene, prisunieme sedacie partie na dotyk steny a oprieme o ňu nohy hore, vykonávať ideálne každý deň po dobu piatich až pätnástich minút. Na čo je to dobré?

 

Cirkulácia, imunita a relaxácia

Zhrnieme si to. Ležíme na chrbte na zemi, naše nohy sú opreté o zem a v páse tak zvierame pravý uhol. Rozpažíme, ruky položíme dlaňami nahor, mierne pritiahneme bradu k hrudníku, očami hľadíme na svoj hrudník (hlava samozrejme leží). A ďalej?

Najlepšie za všetko hovoria skúsenosti.

 

O tom, že by mi mohlo pomôcť mať denne opreté nohy pár minút o stenu, som sa dozvedela z internetu, keď som hľadala meditačné techniky pre moderného človeka. Zaujalo ma to, pretože na niečom tak jednoduchom je zákonite niečo podozrivé. Tak som to začala skúšať. A ajhľa, zďaleka to nebolo tak jednoduché. Prvá kríza bola vôbec sa do pozície dostať, pripadala som si ako chrobák prevrátený na krovky. Keď som sa nejakým spôsobom dokolísala do pozície, roztiahla ruky, obrátila ich dlaňami hore, tak som si so sklonenou hlavou a pohľadom upretým na športovú podprsenku pripadala trošku hlúpo. Ale už po pár sekundách som začala cítiť prvé účinky.Najskôr sa mi odkrvili prsty na nohách, začala mi na ne byť zima. Potom som dokonca cítila istú svalovú námahu, hoci som mala nohy opreté a len som ich držala hore. A potom to prišlo, začala sa mi rovnať chrbtica. V bedrách mi odruplo, cítila som ju od kostrče až po krk. Krv sa mi nahrnula do hlavy, ale nijako nepríjemne. Mala som problém vydržať 15 minút, nudila som sa a nie a nie relaxovať, na to boli pocity odkrvenia dolných končatín a prekrvenie trupu moc silné. Zvládla som to, ale potom nastal problém číslo dva, ako sa z pozície dostať. Našťastie som bola sama doma a moje pokusy o elegantný zdvih nikto nevidel. Teraz už to praktikujem cez mesiac a na všetko som si našla grify. A prečo v tom pokračujem? Pretože som tie účinky doslova cítila.“

Sára, 36

 

Vďaka zmene prietoku krvi sa v našom tele stane rad vecí. Okamžite sa prestaneme cítiť unavení, dlhodobo sa nám zlepší imunita, endokrinný systém, zmiernia sa migrény, nespavosť, zlepší sa vylučovanie, pozícia má vplyv aj na depresívne a stresové stavy, harmonizuje nervový systém. Zlepší sa tiež lymfatický obeh, zmiernia sa opuchy nôh, ale tiež pozícia pôsobí preventívne proti kŕčovým žilám. Pozícia vyrovnáva chrbticu zaťaženú dlhým sedením, ale tiež pôsobí priaznivo na kĺby.

  • Tip Mimibazara: pozíciu je vhodné vykonávať čo najskôr po cvičení, kedy je krvný obeh rozpumpovaný, cievy roztiahnuté a telo rozohriate.

 

Kedy nie

Pozíciu by sme nemali vykonávať, ak máme problémy s vysokým krvným tlakom, máme problémy s očami (napr. glaukóm), problémy s chrbticou alebo kĺbmi, vykonávať by ju nemali tehotné ženy, ale napríklad ani tie, ktoré práve menštruujú (niektoré učenia jogy však hlásajú , že je pozícia vhodná na zmiernenie menštruačných bolestí. Všeobecne sa ale v čase menštruácie neodporúča.).

  • Bedrá si môžete podložiť vankúšom, ale dbajte na to, aby ste nevyvolávali tlak na brucho a ramená. V takom prípade môže byť poloha na bedrá vyložené zlá. Zadok by sa mal dotýkať steny a ak budete mať ťažkosti pozíciu udržať, ľahko pokrčte kolená.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku