Zobraziť přihlasovací formulár

Ako na nepríjemný telesný pach?

  • Publikované:
Ako na nepríjemný telesný pach?

Niektoré témy sú viac menej tabu, veľmi sa o nich nehovorí a málokto sa vôbec zaujíma o ich riešenie. Patrí medzi ne i telesný pach - niekto sa potí veľa a nie je cítiť ani trošku, niekto málinko a niekto aj pri bežnom dennom režime proste je cítiť (a keď zapátrate v pamäti, možno ani nebude tak ťažké si na niekoho takého zo svojho okolia spomenúť). Ako sa dá s telesným pachom bojovať, čo môže byť jeho príčinou?

Musíme však opomenúť dve príčiny, ktoré za nepríjemným zápachom stoja najčastejšie - a keď príde na ich kombináciu, s ospravedlňujúcim úsmevom opúšťame miestnosť. Tou prvou je nadváha a obezita. Nič sa nedá robiť, baktériám, ktoré zápach spôsobujú, sa darí na teplých a vlhkých miestach. A keď máme na tele záhybov v kožných riasach viac, ako je bežné, je jednoducho tiež viac miest, kam slnko nezasvieti a vzduch neprenikne. Druhou príčinou býva veľmi často zanedbaná hygiena. Ale tú rozoberať nemusíme.

Ďalšie príčiny môžu byť nezavinené, napríklad hormonálne ťažkosti, zdravotné neduhy (cukrovka napríklad) a tak ďalej...

Šesťkrát z prírody a raz od lekára

Zmena stravy. Často je nadmerný zápach nášho potu spôsobený nevhodným stravovaním alebo nadmerným príjmom alkoholu. Potraviny ako cesnak alebo cibuľa nielen, že zamoria náš dych, ale vylučujeme ich skrz póry hodiny potom, čo ich prehltneme. Ako rýchlu pomoc si môžeme dať na jazyk pár kvapiek esenciálneho mätového oleja.

Redukcia stresu. Často, a to najmä u mladých mužov na prahu dospelosti, môžeme po čuchu spoznať ich nervozitu. Stres aktivuje ľahko iný druh potu než fyzická námaha a výsledkom je intenzívnejší a štipľavejší odér.

Priedušné materiály. Vlhkosť je potrebné eliminovať, teda priedušné materiály sú pri nadmernom telesnom zápachu náš najlepší priateľ. Keď potom príde na cvičenie, mali by sme vyhľadávať vlhkosť od tela odvádzajúce materiály.

Oholiť sa. Hoci je ochlpenie na „miestach najväčšieho trenia“ prirodzené, zároveň poskytuje veľký priestor baktériám na to, aby sa mali kde zachytiť, množiť a pôsobiť problémy. S oholenou pokožkou sa tiež lepšie udržuje hygiena.

Aplikujte jablčný ocot. Jablčný ocot alebo citrónová šťava zamedzujú množeniu baktérií, ktoré produkujú nepríjemný telesný zápach. Len tieto ingrediencie nepoužívajte moc často - síce vedia zabiť baktérie, môžu ale tiež spôsobiť podráždenie pokožky. Pomocou vatového tampónu potierajte príslušné miesta alebo pridajte ocot či šťavu z citróna do kúpeľa.

Stavte na bylinky. Extrakt zo šalvie alebo rozmarínový olej taktiež zabraňujú množeniu baktérií, keď ich aplikujeme lokálne. Majú antimikrobiálne účinky, a krásnu a osviežujúcu vôňu.

  • A od lekára: Nadmerné potenie sa dá zvládať pomocou antiperspirantov, práškov alebo mastí na predpis. V niektorých prípadoch pomôžu tiež botulotoxínové injekcie, kedy pri hyperhydróze aplikuje lekár do podpazušia, dlaní alebo chodidiel botulotoxín, ktorý zamedzí potenie. Efekt pretrváva niekoľko mesiacov od aplikácie.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 21. 1. 2018, 8:33
aplikovať "niekoľko kvapiek esenciálneho mätového oleja" ??? ide o 100% silicu,takže je to zdravotné riziko s odpísaním obličiek...max.1 a aj to rozriedenú v inom nosnom oleji (napr.olivovom) ! radím adminovi: najskôr vyskúšajte,potom zverejňujte! a nekopírujte !