Zobraziť přihlasovací formulár

Soľ tam, kde by ste ju nečakali

  • Publikované:
Soľ tam, kde by ste ju nečakali

Nadbytok soli, ktorú cez deň prijímame, je téma, ktorá už nejakú dobu rezonuje kruhy od zdravej po športovú výživu. Ide predovšetkým o sodík (Na - Natrium), ktorý v zlúčenine kuchynskej soli (NaCl) prijímame. Jeho veľké množstvo totiž vie v organizme pekne zavariť a následne tak ovplyvniť funkciu našich obličiek a spôsobiť vznik obličkových kameňov, vedie k zadržiavaniu vody v tele a tým pádom aj k zvýšeniu tlaku a marí naše pokusy o redukciu hmotnosti. Prípadov, kedy má telo sodíka nedostatok, je úplné minimum.

Soľ je totiž úplne všade. A dokonca aj tam, kde by sme ju nečakali. Sodík sa preto stal skrytým nepriateľom nášho zdravia a pokusov o zdravý životný štýl, pretože zákerne číha aj v potravinách, ktoré považujeme za diétne.

  • Odporúčaná denná dávka sodíka je 1 - 3g, podľa hmotnosti človeka a fyzickej záťaže. Ideálne potom je cca 400 mg u detí, okolo 1200 mg u žien a 2 g u mužov. Premennou je práve ona fyzická záťaž, keď človek z tela minerály vylučuje. Na kuchynskú soľ to v hmotnosti vychádza zhruba dvakrát toľko.

  • Sodík tvorí spoločne s draslíkom takzvanú soľno-draselnú pumpu, kedy ide v princípe o zadržiavanie vody v bunkách a mimo nich. Nerovnováha týchto dvoch minerálov potom môže spôsobiť podráždenosť a nervozitu (napríklad, najčastejšie, pri nadmernom príjme sodíka a nevyváženom príjme draslíka).

Pečivo. Pečivo je jedným z najzákernejších zdrojov sodíka, ako slané, tak sladké. Ak kupujete balené, treba študovať etikety, inak je dobré si vyhľadať priemerné hodnoty obsahu soli a sodíka u daného pečiva.

Výrobky z paradajok. Tie sú síce plné zdravého lykopénu, zároveň ale rôzne kečupy a pretlaky obsahujú až podivuhodné množstvo soli. Dve lyžičky kečupu môžu obsahovať až 300 mg soli!

Cereálie. Raňajkové pochúťky pre deti (a len si to priznajme, i pre dospelých) sú síce sladké, ale tiež nabité sodíkom.

Cottage syr. Aj keď je to jedna z najdoporučovanejších potravín pri zdravom životnom štýle vďaka svojmu obsahu bielkovín a minimu tukov, o soli, ktorú obsahuje, sa moc nehovorí. Na jedno balenie vychádza niečo cez jeden gram soli, teda okolo 500 mg sodíka.

Športové nápoje. Nemyslíme sacharidové ani proteínové, ale tie iontové. Nedostatok sodíka sa vyskytuje u športovcov, maratóncov a ostatných s extrémnou fyzickou záťažou. Iontové nápoje suplujú stratu minerálov, takže obsahujú sodík aj draslík, ktoré bez fyzickej námahy dodávať nepotrebujeme.

„Nízkotučné“/“Bez tuku“. Keď sa z potravín, v ktorých byť má, tuk odstráni, nebudú chutiť tak, ako majú. A preto je potrebné ich naládovať inou chuťou. K tomu slúži cukor a soľ. Tvarohy, syry, jogurty a všetko, kde sa za normálnych okolností tuk vyskytuje, je vhodné s tukom tiež konzumovať. Inak prijímame živiny, o ktorých ani nevieme.

Konzervované potraviny. Od zeleniny po polievky, všetko, čo je konzervované, býva konzervované soľou. Ktorú potom skonzumujeme, ani nemrkneme. Zďaleka nie je obsiahnutá len v náleve, potraviny jej absorbujú tiež veľa.

Údeniny. Zvlášť tie balené. Nitronatrit, nitratin, čílsky liadok, dusičnan sodný, E251 - to všetko je označenie konzervačnej látky, ktorá sa používa ako stabilizátor farby mäsa. Pre človeka je vyložene nezdravý, môže spôsobovať alergie, ale aj onú spomínanú podráždenosť a nervozitu. A je v mäsách, šunkách a údeninách, ktoré sú súčasťou predovšetkým balených produktov, tiež napríklad balených bagiet atď.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku