Zobraziť přihlasovací formulár

Domáca pomoc pri astme

  • Publikované:
Domáca pomoc pri astme

Astma je choroba, s ktorou sa na svete potýka čím ďalej tým viac ľudí. Môže za ňu genetika, ale aj vplyv prostredia, ktorý sa, úprimne povedané, rozhodne nelepší. Čím ďalej tým väčší výskyt alergií tiež prispieva svojou troškou do mlyna. Definícia astmy je veľmi vágna, môže nám ľahko znepríjemňovať život, ale môže spôsobovať aj vážne obmedzenia. Väčšina z tých, kto s astmou žijú, sa už naučili, ako ju zvládať. Môžeme si ale významne pomôcť prírodnou cestou!

  • Pozor, nasledujúce recepty nie sú náhradou predpísaných liekov. V prípade, že by vám ich užívanie pomáhalo, je možné po porade s lekárom znížiť dávky užívaných medikamentov. Ak máte predpísané užívanie podľa potreby, bude s konzumáciou nasledujúcich liekov potreba pravdepodobne menšia - čím znížite prípadný príjem kortikosteroidov alebo zmiernite príznaky astmy.

Samotná astma, rovnako ako alergia, zatiaľ nejde vyliečiť - iba sa snažíme tlmiť jej príznaky. Medzi tie patrí sipot, kašeľ, dýchavičnosť a celkovo ťažkosti s dýchaním.

S astmou sa môžeme narodiť, môže sa nám vyvinúť z alergie (predovšetkým z tej na pele), môžeme ju získať vplyvom prostredia (existuje tzv. profesijná astma, kedy za ňu môžu naše pracovné podmienky), jej prejavy môžu byť podmienené fyzickou námahou alebo inými externými vplyvmi. Medzi tie patrí najčastejšie cigaretový dym, niektoré potraviny, alergény a tak ďalej.

  • Cigaretový dym môže nielen prejavy astmy zhoršovať, ale tiež znižuje účinnosť liekov - kortikosteoridov.

Astma je ochorenie, pri ktorom vznikajú ťažkosti s dýchaním na základe obštrukcií, prekážok. Buď nám tkanivo neadekvátne reaguje na podnety, je zapálené a opuchnuté, alebo sú svaly priedušiek v kŕči, teda permanentne alebo akútne stiahnuté. Z toho vyplýva, že nám môžu pomôcť látky, ktoré majú antibiotické a antiseptické účinky, alebo tie relaxačné na svaly. A takých je v prírode viac než dosť.

Figy a olivový olej. Vezmite asi 40 sušených fíg a extra panenský olivový olej. Dajte figy do uzatvárateľnej nádoby a zalejte ich extra panenským olivovým olejom, až bude nádoba plná. Nechajte zatvorenú nádobu v chladničke zhruba 40 dní. Za tú dobu figy absorbujú olej. Následne si dajte jednu takúto figu pred každým jedlom. Nielen, že pomôžu s príznakmi astmy, ale upokoja a zlepšia tiež zažívanie.

Citrón. Vodu s citrónovou šťavou (jeden citrón na jeden pohár vody) by sme mali popíjať počas jedla, to zabráni vytváraniu nadmerného množstvu hlienu, ktorý môže zhoršovať astmatické prejavy.

Indický egreš. Podobne, ako citrón, aj indický egreš (amalaki) obsahuje extrémne množstvo vitamínu C. Údajne má 100 g tohto ovocia rovnaké množstvo vitamínu C ako 2 kilá pomarančov. Plody môžeme konzumovať rôzne, ideálne je roztlačiť ich s medom a vytvoriť tak aspoň trošku sladký sirup. Môžeme pridať kurkumu.

Turecký šafran je bylina, ktorej olej má mnohé využitia, priaznivo pôsobí aj na astmu.

Momordika. Horký melón alebo horká uhorka môže mať na naše zdravie mnoho pozitívnych účinkov, jedným z nich je okrem iného tiež priaznivý vplyv na prejavy astmy. Konzumuje sa v podobe odvaru zo sušených mletých plodov, prípadne koreňa, ktorý zmiešame s medom.

Cesnak. Cesnak je prírodné antibiotikum, ktoré je pre organizmus doslova blahodárne. Aby cesnak mohol pomáhať s astmou, môžeme ho vyvariť v mlieku alebo pridať do zázvorového čaju.

Zdroj



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku