Zobraziť přihlasovací formulár

O čom je a o čom nie je v poriadku partnerovi klamať

  • Publikované:
O čom je a o čom nie je v poriadku partnerovi klamať

Definícia klamstva je zložitá vec. A čím sme starší, tým lepšie vieme, že niektorú realitu je vhodné „pozmeniť“, keď už o nej hovoríme. Ale keď hodíme klamstvo a zatajovanie informácií do jedného vreca, často sa stretneme s problémom, že vlastne nevieme, čo všetko je a čo už nie je v poriadku - a to obzvlášť, keď dôjde na partnerské vzťahy. Kedy je dobré hovoriť, kedy mlčať a kedy byť veľmi, veľmi diplomatickí?

Zdravý vzťah je založený na... dôkladne premyslenej úprimnosti. Niektoré informácie nie je potreba zdieľať, niektoré môžu ublížiť a niektoré treba zdieľať absolútne nutne, aj keď sa tak často nedeje. Ako na to ísť?

Drobnosti ako... dobre, možno posledná večera nebola úplne na Michelinskú hviezdu, tá košeľa, čo si partner kúpil, sa vám nepáči, ale on je nadšený. Keď nejaká maličkosť stála úsilie alebo je ten druhý nadšený, prečo to kaziť. Trošku zaklamať, že chutilo alebo tá fialová veľmi pristane, je v poriadku.

Keď dôjde na peniaze... trebárs sa nám posledné nákupy trošku vymkli z ruky, alebo sa nebodaj objavili vrúbky z minulosti, niečo nezaplatené, minuté, dlh. Peniaze sú niečo, na čom (väčšinou) obaja partneri tvrdo pracujú a všetko je pre dobro rodiny. Je na každom páre, ako si finančné otázky nastaví, avšak peniaze by nikdy nemali byť tabu. Ale všeobecne zatajovať výdavky, záväzky alebo pohľadávky v poriadku nie je.

Keď to má čo robiť s deťmi... „ale nehovor to otcovi, ano?“ Koľkokrát už sme takú vetu počuli...? Alebo jednoducho podobnú? Keď príde na deti, mali by rodičia vystupovať jednotne, hoci sa nám to v daný okamih moc nepáči alebo nehodí. Ušetríme si tak veľa výchovných problémov s nedorozumení. Dieťa by (aspoň do určitého veku) malo vedieť, že z rodinného rozhodovania nemôže byť jeden rodič jednoducho vynechaný. Rodičia sú jedni, majú rovnakú zodpovednosť, mali by mať teda rovnaké informácie. Tajiť, nehovoriť alebo klamať o čomkoľvek okolo detí teda moc v poriadku nie je.

Keď je pravda neznesiteľná konkrétne v ten moment... môžeme s ňou počkať. Potrebujete partnerovi oznámiť, že vaše dieťa vyhodili zo školy, ale ten toho má moc v práci a chodí domov po desiatej večer? Tá informácia počká (chvíľu). Ak si nie ste istí, odpovedzte si na otázky - je potrebné, aby sme to povedali? Je potrebné, aby sme to povedali práve my? A je potrebné, aby sme to povedali práve teraz? Ak je odpoveď aspoň na jednu z týchto otázok záporná, môžeme s informáciou počkať. Tu je to remíza.

Ak sa to týka rodiny... Sťažuje sa vaša matka, že váš partner stále chodí neskoro/skáče do reči/jazdí moc rýchlo v aute? Nie teda, že by sa jej niekto pýtal... Je však dôležité, aby ste s partnerom obaja navzájom vedeli, ako si stojíte s rodinami toho druhého. Ak vaša matka jednoducho nemôže vášho partnera vystáť, je dobré, aby to partner vedel, ale nemusíme doslova citovať. Stačí povedať, že mamička je trošku podráždená, pretože *doplňte sami* a konkrétne dôvody zmieňovať netreba. Remíza druhýkrát.

Keď príde na dámsku jazdu... rozhodne nie je potrebné rozprávať všetky pikantné detaily. Ani tie o pohľadnom mužovi, ktorý vám a vašim kamarátkam kúpil drink a mámil z vás telefónne číslo. Nie je potrebné ich tajiť, ale hranica medzi tým, čo hovoriť, a čo už je moc, je veľmi tenká. Ideálne je si to nasimulovať najskôr sami na sebe - ako by sme sa cítili, keby nám partner niečo podobné hovoril? Remíza tretíkrát.

Sexuálna história... myslené teda história sexuálnych nebezpečenstiev a potenciálu prípadných pohlavných chorôb. Rizikové správanie si nesmieme nikdy nechávať pre seba. Môžeme sa buď nechať sami otestovať, čo sa dá, a partnera do toho zatiahnuť len v prípade, že je niečo zle, ale zodpovedný prístup je nutný. Zatajovať svoje problémy v tomto smere v poriadku nie je.

Partnerské eskapády... je normálne, že keď sa s niekým zblížite, že o sebe viete všetko možné. Je normálne a žiaduce vedieť o minulých partneroch, vzťahoch a skúsenostiach, známosti na jednu noc alebo čo všetko sme vyskúšali... to si môžeme nechať pre seba. Remíza na záver.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku