Zobraziť přihlasovací formulár

Ako prekonať bolesť bez prášku

  • Publikované:
Ako prekonať bolesť bez prášku

Bolesť tela je veľmi subjektívna vec. Žiadny doktor vám nepovie, ako veľkú bolesť cítite, je to reakcia nášho mozgu na stimuly, ktoré prijíma od tela. Bolesť nás má chrániť, upozorňovať na nebezpečenstvo, ktoré nášmu telu hrozí, ale existuje „len“ v našej hlave. Aj preto stavy ako úzkosti, depresie alebo iné ochorenia duše bolesť vyvolávajú alebo zhoršujú bolesť tela. Bolesti kĺbov, chrbtice, hlavy, žalúdka... veľmi často ich môžeme zmierniť aj inak ako len za pomoci medikamentov.

Samozrejme, ak máme zlomenú nohu alebo sa hojíme po operácii, bolesť cítiť musíme. Ale možno ani v týchto prípadoch nie tak veľkú.

Trávenie času s rodinou a priateľmi. Pretože vám to robí radosť. A to produkuje endorfíny, ktoré v našom mozgu zariadia to, že sa cítime dobre. A prekvapivo i bolesť ustupuje. Naopak, sociálna izolácia vedie k chátraniu tela a rôznym bolestiam, ktoré by sme inak necítili.

Len sa zasmejte. Ďalšia z vecí, za ktoré by sme mali pripísať kredit za znižovanie bolesti endorfínom. Či už je to ono trávenie času s priateľmi, alebo napríklad dobrá komédia, smiech a dobrá nálada k redukcii bolesti prispievajú. Keď trpíte dlhodobou bolesťou, jedného prejde chuť na komédie, ale je to naozaj na prospech veci. Vyhľadávajte veci, ľudí a zážitky, ktoré vás rozosmejú.

Doprajte si masáž. Masáže vedia zmierniť naše vnímanie bolesti - a to aj keď opomenieme to, že môžeme napríklad trpieť bolesťami, ktoré spôsobujú zatnuté svaly (často preto bolia kĺby, chrbát alebo hlava). Masáže ale tiež stimulujú našu nervovú sústavu - vďaka vnímaniu dotyku iného človeka, koža na kožu, klesá produkcia stresových hormónov (predovšetkým kortizolu). Podobne na nás môže účinkovať akupresúra alebo napríklad sex. Ten je vôbec veľmi efektívny pri odbúravaní ako bolesti, tak stresu.

Zapoťte sa. Jedna americká štúdia dokazuje, že 25 minút aeróbneho cvičenia vie znížiť vnímanie bolesti až o 28% u ľudí s chronickými ťažkosťami driekovej chrbtice. A nie len vďaka posilňovaniu svalov, ale tým, že cvičenie všeobecne aktivuje opioidné receptory v našom mozgu, čo upokojí bolesť.

Pretiahnite sa. O pretiahnutí sa a o tom, aký má vplyv na naše telo i psychiku, si môžete prečítať v našom špeciálnom článku. Rovnako tak už sme písali o prekvapivo častom fenoméne, o ktorom sa zas až toľko nevie - totiž že bolesti drieku sú často spôsobené nepretiahnutými bedrami. Viac sa môžete dočítať tu (a rovnako tak sa naučiť, ako bedra správne preťahovať). Ak ste ešte neskúšali jogu a trpíte bolesťami, vyskúšajte ju. Jóga kombinuje pretiahnutie a posilňovanie tela a upokojenie mysle, čo všetko dohromady vedie k výraznej redukcii bolesti.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku