Zobraziť přihlasovací formulár

Joga v teple, prehľad, tipy, skúsenosti

  • Publikované:
Joga v teple, prehľad, tipy, skúsenosti

Bikram Choudhury priviedol na svetlo sveta trend, ktorý vládne módnemu cvičeniu už niekoľko rokov. Mnoho z vás iste už vyskúšalo údajne zázračnú Bikram jogu, ktorá sľubuje neuveriteľné výsledky a pozitívne vplyvy na naše zdravie. Ako je to naozaj? Aké sú pre a proti tohto netradičného cvičenia? A aký je rozdiel medzi hot a Bikram jogou? Prinášame vám veľký prehľad Bikram jogy, jej rizík, prínosov, histórie a skúseností.

História a obchod

O Bikramovi Choudhuryovi si môžete prečítať veľa článkov, dohľadať množstvo informácií. Z tohto dnes viac než sedemdesiatnika, jogína a rodáka z Kalkaty, sa vykľul veľmi šikovný biznismen a obchodník. Prišiel s nápadom, vďaka ktorému sa k nemu do amerického Los Angeles chodia školiť lektori jogy z celého sveta. A zďaleka nie zadarmo. Hoci sa mu aj cez veľkú právnu snahu nepodarilo svoj systém patentovať, dlho platilo, že posvätenie a licencia udelená Bikramom Choudhurym je jediný spôsob, ako Bikram jogu lektorovat. Na svoju sekvenciu cvikov si teda zariadil ochrannú známku a svojím menom a menom inštitútu Bikram's Yoga College of India ďalej udeľuje licencie po absolvovaní deväťtýždňového kurzu.

Odporcovia akéhokoľvek obchodovania s jogou, teda umením starým tisíce rokov, hovoria, že nikto nemá právo na patentovanie kombinácie cvikov, ktoré všetci poznajú (je to, ako by sme chceli patentovať sekvenciu 20 drepov, 40 brušákov, desať výskokov na lavici a minútu dosky
 a vyhlásili , že sme to vymysleli my a nikto iný to nesmie cvičiť). Bikrama sa ale nevyhli ani ďalšie škandály, tie sa týkajú predovšetkým obvinenia zo sexuálneho obťažovania. Tak ako tak, mnoho štúdií, ktoré majú Bikramovu licenciu, sa aj teraz od neho odvracajú a vznikol nový pojem - hot jóga, ktorá kamufluje pôvodný názov kontroverzného jogového guru.

  • Hot joga ako taká však existuje. Rozdiel medzi hot a Bikram jogou spočíva v niekoľkých veciach, akými sú napríklad vybavenie štúdia (u hot jogy nemáme zrkadlá), trvanie (60 vs. 90 minút), požadované správanie (u Bikram jogy sa nehovorí ani nekladú otázky) a predovšetkým - u hot jogy je, na rozdiel od tej Bikramovej, každá lekcia iná. Dnes sa ale termíny veľmi často zamieňajú práve kvôli odklonu od Bikramovho učenia.

Ako Bikram joga prebieha?

Štúdio Bikram jogy je vyhriaté na 42 stupňov. Čaká vás 26 pozícií, ktoré sa opakujú každá v dvoch setoch (z ktorých prvý by mal trvať minútu, druhý pol) a ich postupnosť sa nemení - každú lekciu vás čaká to isté. Sekvencia cvikov je systematicky zostavená tak, aby každý cvik vedľa svojho samotného efektu tiež pripravoval telo na cvik nasledujúci, teda zapájal v menšej miere následne precvičované partie. Medzi akési pomyselné bloky, ktoré sa cvičia, patria cviky venované nohám, vnútornému stabilizačnému systému, chrbtu a čiastočne tiež pažiam a bruchu. Medzi jednotlivými cvikmi sú drobné pauzy, uprostred cvičenia je jedna dlhšia.

U Bikram jogy je striktne vyžadovaný zákaz rozprávania, nikto sa s nikým nebaví, celú lekcií vás sprevádza iba hlas lektora alebo lektorky. Extrémne dôležitá je hydratácia organizmu, avšak tá by mala prebiehať predovšetkým pred cvičením, počas celého dňa, a po ňom - nie počas (samozrejme vám nikto nezakáže sa napiť). Pohľad máte upretý do svojich vlastných očí v zrkadlách, pred ktorými sa cvičí, alebo na záchytné body na vlastnom tele.

Pod fitness drobnohľadom

Bikram jóga sa potýka s dvoma veľkými nešvármi, a to sú veľká komercionalizácia a kvalifikácia lektorov. Vzhľadom na to, že štúdiá Bikram jogy sú extrémne náročné na vybavenie i prevádzku, sú lekcie pomerne drahé - a bohužiaľ veľmi často na nich nie je obmedzený počet miest.

  • Kontraindikácie - vzhľadom na to, že namáhate svoje telo pri dosť neštandardných podmienkach, má to svoje obmedzenia. Ľudia s kardiovaskulárnymi ťažkosťami, roztrúsenou sklerózou, epilepsiou, ale tiež napríklad s akútnymi zápalovými ochoreniami (napríklad močových ciest), bolesťami zubov by sa mali o takomto druhu cvičenia rozhodne poradiť s lekárom.

  • Cvičenie Bikram jogy môže mať znateľný excitačný účinok, ak trpíte napríklad nespavosťou, je možné, že vás jóga síce unaví, ale nabudí tak, že sa vám nebude chcieť spať ešte viac.

  • Aby mala Bikram joga efekt, je treba ju považovať ako cvičenie pre pokročilých. Keď sa stretne niekoľko faktorov - ste nováčik, na lekcii je veľa ľudí alebo nemáte najskúsenejšiu lektorku alebo lektora, ľahko z pozícií nenačerpáte patričné benefity alebo ich neurobíte tak, ako by ste mali.

  • Pokročilosť je potrebná tiež preto, že cvičenie v horúčave môže byť potenciálne nebezpečné. Akonáhle nepoznáte svoje telo, neviete ho počúvať a chcete ísť moc „na doraz“, môžete si ublížiť (napríklad natiahnuť svaly).

  • Kolísavá teplota. Predovšetkým kvôli nestabilnému počtu ľudí a s tým súvisiacej vlhkosti je možno miestnosť vykúrená na 42 stupňov, ale pocitová teplota môže byť oveľa vyššia. Tiež záleží, či idete na prvú lekciu v ten deň, alebo je miestnosť už predhriata... S tým sa bohužiaľ nedá nič moc robiť.

  • Pite, pite, pite. A to celý deň pred cvičením, dosť aj po ňom, rozhodne nejedzte priamo pred lekciou (alebo len niečo ako čokoládu alebo banán).

  • Bikram jóga je zaujímavou kombináciou anaeróbneho a prekvapivo tiež aeróbneho cvičenia. Vďaka cvikom posilňujete, vďaka zahriatia organizmu a svalovej námahe spaľujete.

  • Bikram jóga je vynikajúca na bolesti chrbtice spôsobenej sedavým štýlom života. Je možné, že vás po prvej návšteve bude bolieť hlava, pravdepodobné ale je aj to, že aj svaly. A to je dobre.

  • Ako skoro každé cvičenie, aj Bikram joga sa dá „flákať“. Najviac sa ochudobníte o precvičenie paží a brucha, tie vyžadujú vašu vôľu. Ak potrebujete odpočívať, riaďte sa radami lektora/lektorky, v akých pozíciách, neprekračujte svoje limity, každá joga chce čas.

  • Hoci by sa mohlo zdať, že opakujúcich sa 26 pozícií pri každom cvičení môže byť „nuda“, je to vynikajúci prostriedok na meranie pokroku. Pri každej pozícii budete presne vedieť, že sa vám robí lepšie, zvládnete väčší rozsah, vydržíte dlhšie bez odpočinku... a budete vedieť, že to nie je ničím iným naž vaším progresom, pretože cvičenie je stále rovnaké.

  • Zvýši sa vaša ohybnosť. A bolesti chrbta väčšinou zmiznú ako mávnutím čarovného prútika (mimochodom na posilňovanie svalov okolo bedrovej chrbtice je Bikram joga ideálna). Zmizne všetka svalová zatuhlosť, ktorú neodstránime žiadnym iným cvičením.

  • Môže sa vám zmeniť termoregulácia. Všeobecne je možné, že vďaka pravidelným návštevám budete lepšie znášať horúco a budete menej cítiť chlad.

     

Názory na cvičenie

 

Cvičila som Bikram jogu pol roka, dvakrát až trikrát týždenne. Bolo to perfektné, cítila som sa skvele. Okrem teda toho, že som začala znateľne ubúdať na objeme, pripadalo mi, že som akoby povyrástla, normálne som cítila, že to pretiahnutie chrbtice malo efekt aj na moju výšku. Prestala som na ňu chodiť, pretože to bolo časovo a finančne náročné, ale bolo to asi najlepšie cvičenie, aké som skúsila.“

Magdaléna, 25

 

Ako bývalá fitness trénerka rada skúšam nové veci, ale joge som sa dlho vyhýbala - nechcela som chodiť na cvičenie, ktoré je spojené s nejakou filozofiou. Na Bikram jogu ma prehovorila sestra, tak som išla a neľutovala, bolelo ma celé telo, tak pretiahnutá som nebola snáď nikdy. A zadné stehná ma na druhý deň boleli ako po záťažovom tréningu! Iba som ľutovala lektorky, keď sa vám zídu začiatočníci, profesionáli a celkovo máte asi 30 ľudí, proste to poriadne všetko vysvetliť nejde. A sama som si musela hľadať triky na svoje vlastné telo, ako niektoré pozície vykonávať, že tu je potrebné sa uvoľniť v páse, tu viac predsadiť panvu, tu povoliť bedro... ale keď na to prídete, spoznáte to. Chvíľu som sa zmierovala s tým, že niektoré pozície jednoducho neurobím, trošku mi to pošramotilo ego, ale potom som videla cvičiť aj lektorky, ktoré tiež niektoré pozície nedokončovali. Potom sme sa o tom bavili a ony sa mi smiali - na jogu má človek celý život. Nie je to o výkone, ale o procese. Moc sa mi cvičenie páčilo.“

 

Barbora, 30

 

Mala som problémy s priateľom, sebavedomie hlboko pod nulou. Začala som s kamarátkou chodiť na Bikram jogu. Zo začiatku som si pripadala veľmi neohrabane, ale s každou lekciou to bolo lepšie a lepšie. Boli to dve hodiny môjho času, ktoré som venovala len sebe. S nikým som nehovorila, myslela len na pohyb svojho tela, bola to krásna očista duše spojená so starostlivosťou o telo. Mám všeobecne problémy so zadržiavaním vody, na Bikram joge som krásne „odpuchla“, pripadala som si moc dobre. Len bohužiaľ, čas a peniaze, cvičenie trvá hodinu a pol a verte mi, že zo štúdia nevyjdete úplne najkrajšia (červená som prestala byť až tak po dvoch hodinách po cvičení), takže sa mi ranné lekcie moc neosvedčili.“

 

Anna, 30  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku