Zobraziť přihlasovací formulár

Rozmarín nepatrí len do kuchyne

  • Publikované:
Rozmarín nepatrí len do kuchyne

Pôvodne stredomorská bylina, rozmarín lekársky, je určite neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne, možno aj záhradiek alebo kvetináčov. Rosmarinus officinalis je liečivka, obsahuje množstvo zdravých látok a my ju môžeme využiť mnohými spôsobmi, zďaleka nie len na prípravu vynikajúceho mäsa alebo ovoňaných zemiakov. Bylinka je to vždyzelená a dokonca existuje jej previsnutá odnož, ktorá je nádherne dekoračná. Prečo mať rozmarín rozhodne doma?

Rozmarín je ker, ktorý môže dorastať až do výšky dvoch metrov. Svojou sivou farbou stoniek a bledo zelenou farbou lístkov nám úplne evokuje stredomorie, odkiaľ pôvodne pochádza. Neznáša teda moc hutné a mokré pôdy, potrebuje teplo, slnko a dobré odvodnenie, v zime ochranu pred krutým mrazom a vlhkom.

Čo rozmarín obsahuje a ako pomáha?

Rozmarín obsahuje veľa telu prospešných látok. Sú to predovšetkým silice (napríklad gáfor, po ktorom rozmarín aj ľahko chutí), triesloviny, flavonoidy a špeciálne kyseliny, ako je kávová, rozmarínová, oleanová, ursulovú alebo chlorgenová. Vďaka skoro až zázračnému zloženiu má veľmi priaznivý vplyv na hlavu, teda na pamäť alebo bolesti hlavy z vyčerpávajúcej duševnej námahy alebo stresu. V takom prípade je ideálne konzumovať odvar z rozmarínu, rozmarínový čaj.

Ďalej potom obsahuje významné množstvo vitamínov A, B a C, železa (100 g čerstvých lístkov nám pokryje až 80% odporúčanej dennej dávky), antioxidanty a ďalšie, telu prospešné látky.

Kyselina rozmarínová, ktorá sa okrem iného vyskytuje aj v tymiáne, mäte, oregane alebo šalvii, má protizápalové, antibakteriálne a antifungálne účinky.

Rozmarínová aróma pomôže so sústredením, psychickým výkonom a znižovaním stresu, esenciálne oleje sú ideálnou náplňou do aromalampičiek, keď sa učíme, pracujeme alebo pripravujeme na dôležitú schôdzku.

Rozmarín tiež veľmi pomáha pri zažívacích ťažkostiach, nadúvaní alebo bolestiach svalov.

  • Pozor, rozmarín pomáha tiež s nízkym tlakom (upravuje cirkuláciu krvi), vie ho zdvihnúť - preto by sa jeho nadmernému užívaniu mali vyhnúť osoby trpiace opačným problémom, teda tlakom vysokým.

Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam vie rozmarín (rozdrvený v teplej vode) odstrániť tiež prípadný zápach z úst - takto pripravenou vodou môžeme vykloktať, prepláchnuť ústa a hotovo.

Rozmarín a rast vlasov

Po celé stáročia je rozmarín v mnohých kultúrach využívaný ako prostriedok proti vypadávaniu a na rýchlejší rast vlasov. Dokonca sa rozmarín využíva tiež pri pomoci s patologickou stratou vlasov, akou je napríklad alopécia. Ideálny je rozmarínový olej, poprípade rozmarínový v kombinácii s levanduľovým, cédrovým alebo olivovým.

  • Ako si pripraviť rozmarínový olej na podporu rastu vlasov doma? Vezmite zhruba 150 ml olivového oleja a dve lyžičky sušených rozmarínových lístkov. Ingrediencie zahrejte vo vodnom kúpeli, nechajte vychladnúť a odstáť tri dni. Aplikujte malé množstvo takto upraveného oleja na pokožku hlavy vždy pred umývaním a na večer, nech môže pôsobiť cez noc. Intenzívne tak podporíte rast vlasov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku