Zobraziť přihlasovací formulár

Nálev z uhoriek sa nevylieva!

  • Publikované:
Nálev z uhoriek sa nevylieva!

...alebo vlastne vylieva, ale je to škoda. Pretože je zložený z mnohých prospešných látok, navyše po dobu, čo sú v ňom uhorky a ďalšie veci naložené, absorbuje látky tiež z nich a vlastne je v ňom obsiahnuté všetko dobré nielen z ingrediencií, ale tiež okolia. Hovoríme predovšetkým o soliach, draslíku, chloridu vápenatom a v neposlednom rade o octe, elektrolytoch a antioxidantoch. Je proste až moc dobrý na to, aby sme ho ďalej nepoužili. Ale ako?

Nálev z uhoriek môžeme využiť vďaka jeho zloženiu mnohými spôsobmi. Ako
zvonku, tak vnútorne, kvôli obsahu jednotlivých látok, kvôli nezanedbateľnému podielu octu, ktorý je sám o sebe malý zázrak, ale tiež už len napríklad preto, že nálev nasáva schopnosti vecí v ňom naložených - a zďaleka nejde len o uhorky. Medzi najčastejšie ingrediencie patrí kôpor, klinčeky, horčičné semienko a korenie.

Samotný nálev sa väčšinou skladá z vody, cukru, soli, octu a kyseliny citrónovej - v pomeroch a s prímesou tajných ingrediencií, ktoré robia práve tie naše uhorky takými, aké ich máme radi. Ale späť k využitiu nálevu. Akonáhle si dáme uhorky, ktoré tvoria neodmysliteľnú súčasť našej kuchyne, čo s ním?

Na jedlo. Tento variant sa sám ponúka, pretože uhorkový nálev bol pôvodne „jedlo“, tak ho tak môžeme aj ďalej používať.

  • Na nakladanie ďalších potravín. Predstavivosti sa medze nekladú, od zeleniny po natvrdo uvarené vajíčka, špekáčiky - na to všetko môžete využiť už hotový a ochutený nálev.

  • Pokvapkajte ražný chlieb. Predtým, než urobíte obložené chleby, toasty alebo iné pochutiny, skúste celozrnné pečivo spikantniť pár kvapkami nálevu. Skvele sa chuťovo dopĺňajú!

  • Naložte mäso. Nálev sa skvele hodí na nakladanie bravčového alebo hovädzieho mäsa, doplniť môžete cesnak, bylinky, cibuľu, horčicu... experimentujte, ako sa vám páči. Vďaka octu a soliam v náleve bude mäso neuveriteľne krehké.

  • Zálievka do šalátu. Namiesto octovej zálievky môžete použiť nálev, výborný je napríklad do akéhokoľvek šalátu s kôprom.

Pre zdravie. Nálev obsahuje unikátnu kombináciu solí, kyslého octu, minerálov a vitamínov, ktorú využijeme najmä v nasledujúcich prípadoch.

  • Svalové kŕče a výkon. Nálev obsahuje draslík, ktorý svaly relaxuje, a ostatné ingrediencie, ako chlorid vápenatý a ocot, ho pomáhajú vstrebať. Rovnako tak priaznivo pôsobí pri menštruačných bolestiach.

  • Ako iontový nápoj. Z podobného dôvodu a ešte naviac obsahom elektrolytov je nálev vynikajúci aj ako iontový nápoj, ktorý počas výkonu dopĺňa telu potrebné látky, ktoré sme vypotili.

  • Liek na opicu. Soli, kyslosť a elektrolyty, to je v „istých situáciách“ presne to pravé. Mimo nálevu poslúži aj kapustová šťava alebo tá z citróna rozmiešaná vo vode. Nálev z uhoriek tiež vyčistí ústa od alkoholového zápachu.

  • Upokojuje žalúdok. Ak trpíte na pálenie záhy alebo gastroezofageálnym refluxom, trocha nálevu pomôže vytvoriť žalúdku presne tie látky, ktoré potrebuje. Rovnako tak bojuje proti niektorým mikróbom a baktériám.

  • Upokojenie pre slnkom popálenú pokožku. Ideálne nálev vytiahnutý z chladničky je skvelou prvou pomocou na popálenú pokožku.

Ostatné. Ale to nie je zďaleka všetko, nálev vie aj ďalšie veci.

  • Hnojivo. Draslík je dôležitý na prospievanie našich rastlín, preto môžete nálevom podlievať izbové rastliny.

  • Čistí zozelenalú meď. V dôsledku oxidácie meď zelená, ale od toho vám pomôže nálev z uhoriek.

Tip Mimibazara: Nálev môžeme využiť na vynikajúci alkoholický koktail! Do mixéra dajte ľad a vodku s nálevom v pomere 1:2, rozmixujte a máte skvelý alkoholický osviežujúci kokteil. Servírujte v martini alebo inom poháriku s obsahom cca 1 - 1,5 dcl.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku