Zobraziť přihlasovací formulár

Ako si ubližujeme a ani to nevieme

  • Publikované:
Ako si ubližujeme a ani to nevieme

Veľkú časť nášho času strávime zapnutí na autopilota, našu pozornosť pútajú skôr veci nové než rutina. A tak nášmu telu môžeme každý deň nevedomky škodiť, pretože sme si jednoducho zvykli na nejaký režim, ktorý nie je úplne najlepší, ale vôbec to nevieme. Pritom zmeny, ktoré môžeme urobiť, sú naskrz maličké, ale s obrovským dopadom. Každý z nás má vinu aspoň na niekoľkých nasledujúcich bodoch...

Dýchame plytko.
Ak ste sa niekedy venovali joge alebo iným relaxačným technikám, viete, že existuje veľká kopa typov dýchania. Ale nám bohato stačí vedieť, že existujú dva - plytké do hrudníka a hlboké do brucha. Oboje má svoje opodstatnenie, ale na dýchanie zhlboka sme akosi pozabudli. Pritom nám pomôže ovládať stres, zmierniť svalovú únavu, zlepšiť výkon alebo znížiť krvný tlak.

Cvičíme moc často. Niekedy „čím viac, tým lepšie“ neplatí. Sporná je hranica cvičenia šesťkrát týždenne - telo nemá čas na regeneráciu a ide v záťažovom režime vlastne nonstop. Aj keď máme dojem, že by sme mali, akonáhle nie je pohybová aktivita súčasťou multitaskingu, často sami seba uvádzame do stresu - cvičenie nám okrem energie okupuje tiež veľké množstvo času, ktorý je na úkor iných povinností alebo inak tráveného voľného času. Niekedy prehnaná námaha môže mať za následok aj to, že sa nám nedarí dosiahnuť stanovené ciele, či už hovoríme o chudnutí alebo naberaní svaloviny.

Nosíme zlé topánky. Toto je kategória, ktorej by mali pozornosť venovať predovšetkým dámy. Topánky, ktoré nerešpektujú prirodzenú stavbu chodidla a poťažmo tiež tela, máme v botníku každá, dokonca možno tvoria väčšinu nášho obutia. Balerínky, podpätky, platformy, kliny, úzke topánky, široké... to nevadí, že sú trošku nepohodlné, hlavne nech pristanú! Bohužiaľ, nesprávne obutie môže mať vplyv nielen na naše chodidlo, klenbu, prsty a ich defekty, tiež trebárs na naše kĺby a chrbticu. Dokonca nás z nich môže bolieť hlava.

Moc sa umývame. Niektoré pramene uvádzajú, že človeku stačí sa sprchovať čo dva až tri dni. Pri častejšom umývaní sa narúšajú prirodzené ochranné bariéry či už na pokožke, tvári alebo vlasoch. Toto samozrejme je pre mnohých z nás nepredstaviteľné, isté ale je, že dlhé, horúce a časté kúpele jednoducho vysušujú pokožku. A akonáhle trošku flinkáme starostlivosť po kúpaní, rozhodne si moc nepomáhame.

Používame agresívne mydlá. Keď už sme pri tom umývaní - antibakteriálne nie je vždy žiaduce. Niektoré baktérie totiž na rukách (poťažmo celom tele) potrebujeme, aby sme úspešne bojovali s infekciami. A mydlá nerobia rozdiel, zahubia všetky. Imunitu oveľa lepšie pestujeme občasným vystavením sa nepriaznivým vplyvom než úzkostným vyhýbaním sa im. A čo viac, niektoré obzvlášť agresívne mydlá vedia zamávať aj s hladinou našich hormónov.

Nečistíme práčku. Baktérie áno, ale všetko má svoje medze - a naša bielizeň zďaleka nemusí byť tak čistá, ako by sme si mysleli. To, že vonia, ešte neznamená, že neobsahuje škodlivé baktérie (predovšetkým sa v práčkach nachádza Escherichia coli, ktorá v tme, teple a vlhku nielen prežíva, ale rada sa tiež množí). Ak v práčke perieme extrémne zašpinené, prepotené alebo inak znečistené oblečenie, baktérie sa môžu v práčke udržať až do ďalšieho prania a pekne nakaziť to, čo príde.

Spíme málo, spíme moc. Nie je viac závažnejších prehreškov, ktoré na sebe každý deň páchame, než tých, ktoré sa týkajú spania. Spánok berieme väčšinou ako variabilnú premennú, z ktorej sa dá ukrojiť alebo jej pridať podľa toho, ako sa nám to zrovna hodí. Bohužiaľ, takto telo nefunguje. Pre kvalitu spánku nie je dôležité len prostredie, v ktorom spíme, ale aj jeho pravidelnosť a podriadenosť cirkadiánnemu rytmu. A že je spánku málo, to si vieme predstaviť. Ale môže ho byť aj moc!

Sedíme. Nie je potrebné, aby sme sedeli zle, stačí, že sedíme moc. A to skoro všetci. Pri nedostatočnej kompenzácii pohybom a prekladaní samotného sedenia aspoň občasnou aktivitou, si zarábame na vážne zdravotné problémy. Aj prechádzka po kancelárii je lepšia ako nič. A pár drepov alebo pretiahnutie sa tiež väčšinou dá urobiť. Inak môžeme vo svojej zdravotnej karte privítať kardiovaskulárne ochorenia, problémy s chrbticou, nervovou sústavou, so svalmi, s kĺbmi alebo napríklad veľmi nepríjemnú ťažkosť - hemoroidy.

Vyškrtneme celú skupinu jedál. Môžeme byť vegetariáni alebo vyznávači akéhokoľvek alternatívneho spôsobu stravovania, len keď prijímame živiny zo všetkých skupín, ktoré telo potrebuje. Nie nadarmo je človek všežravec, a cukry, tuky a bielkoviny potrebujeme všetci. Môžeme krátkodobo skupiny obmedziť alebo ich striedať, ale v dlhodobej perspektíve naše telo pri nedostatku živín trpí, čo sa môže prejavovať rôzne. Môžeme sa stravovať nízkosacharidovo, ale nie bezsacharidovo. Rovnako tak s tukom alebo bielkovinami. A všetky deficity je potrebné kompenzovať zdravým príjmom iných skupín, všetko podľa individuálnej potreby tela.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku