Zobraziť přihlasovací formulár

Sociálna fóbia - každodenná úzkosť

  • Publikované:
Sociálna fóbia - každodenná úzkosť

Už ste niekedy narazili na výraz sociálnej fóbie? Alebo anglický výraz social anxiety disorder - teda sociálna úzkostná porucha? Úzkostné poruchy patria k najbežnejším psychickým ochoreniam, do ich škály spadajú všetky fóbie, posttraumatické poruchy, obsedantno kompulzívne poruchy a tak ďalej. Strach z interakcie s inými ľuďmi je dnes ale čím ďalej tým rozšírenejší. Aké sú jeho typy, príznaky a prečo sú vlastne sociálno úzkostliví ľudia jedni z najlepších?

Úzkostné poruchy si zaslúžili samostatný článok
. Tu sa budeme venovať jednému z typov úzkostných porúch, ktorý by sa dal súhrnne nazvať ako strach z interakcie s ostatnými ľuďmi. V istých vývojových fázach je normálny, ba dokonca žiaduci. Ako malé deti nás učia „nebaviť sa s cudzími ľuďmi“. Najintenzívnejšie ho prežívajú teenageri, ktorí si veľmi strážia svoj sociálny obraz - pred svojimi kamarátmi, spolužiakmi, ale aj autoritami atď. No a potom je tu úzkosť z interakcie, ktorá buď pretrvá, alebo si ju vypestujeme.

Teoreticky ju môžeme rozdeliť do dvoch typov:

  • Úzkosť, ktorá je prítomná vždy a všade, kde sú ešte ďalší ľudia.

  • Úzkosť z verejného vystúpenia, prejavenia názoru pred skupinou ľudí, prezentácie...

Išla som na dohovorenú schôdzku s priateľmi do reštaurácie. Dorazila som žiaľ ako prvá, keď som šla k stolu, cítila som na sebe pohľady všetkých, nevedela som, či nemám nejaké zlé oblečenie, make-up, zrazu som si pripadala strašne tučná. Ponáhľala som k stolu, myslela som, že mi tam bude lepšie, ale neprešlo to, kým nedorazili kamaráti a trošku ma od ostatných nezatienili.


Jana, 51


Oba typy sa prelínajú, väčšinou máme všetci mix rôznych intenzít oboch. Tak ako tak sa obe varianty prejavujú podobne - fyzicky. Zvýšené potenie, tlkot srdca, slabosti a závraty, ťažkosti s dychom a ďalšie.

Ľudia s týmito typmi ťažkostí potrebujú väčšinou rôznu pomoc, ako v miere, tak v type. Dôležité je predovšetkým získať oboznámenosť s touto poruchou, ktorá sa môže prejavovať miernym diskomfortom až po veľké obmedzenia ako pracovné, tak aj v osobnom živote.

  • Ľudia so sociálnou fóbiou sú veľmi náchylní k užívaniu alkoholu. Ten im totiž odbúrava bariéry a oni sa stávajú viac spoločenskými, menej nervóznymi a zrazu si dokážu užiť aj situácie, ktoré by pre nich za triezva boli nepodstoupitelné.

Ako z toho preč?

Človek musí nájsť sám na seba
manuál, ako sa upokojiť a predovšetkým - ako nechať prevládnuť rozum nad emóciami.

Veľa ľudí trpí sociálnou fóbiou preto, že si nechcú
priznať, že ju majú. Priznanie tohto elementu vášho života je veľmi dôležité, nie je treba popierať - akonáhle si priznáme túto anomáliu, definujeme ju a budeme s ňou môcť oveľa fundovane bojovať.

Rovnako ako skoro u všetkých fóbií, je potrebné sa
„otužovať“. Vystupovaním zo svojej komfortnej zóny ju značne rozširujeme, takže si môžeme stanovovať malé, postupné, ale napriek tomu ciele, ako čeliť svojmu strachu z ľudí. Môžeme začať drobnou otázkou na smer cesty položenej cudziemu človeku a pokračovať ďalej a ďalej.

Predvídajte - bojíte sa pracovného pohovoru? Skúste sa pripraviť na potenciálne najhoršiu situáciu alebo otázky. Idete niekam, kde je možnosť, že budete musieť vystúpiť verejne? Pripravte si reč, čokoľvek čo vám pomôže problém prekonať. Predvídať a pripraviť sa.

Skúste
terapiu. Na desenzibilizácii fobických podnetov sa špecializuje kognitívno behaviorálna terapia, pomocou ktorej si skúsite preprogramovať systém reakcií na určité situácie. Rovnako tak sa môžete naučiť relaxačné a upokojujúce techniky pre akútne i preventívne prípady.

Sociálni fobici sú najlepší

Na internete existuje mnoho podporných komunít vrátane tých, ktoré sa sústredia na sociálne fóbie. A ako ukazujú, že sociálna fóbia z nás robí vlastne dobrého človeka?

Na instagramovej stránke @sociallystrong formulovali hneď niekoľko dôvodov, prečo mať rád ľudí so sociálnou fóbiou. A všetky vychádzajú z perspektívy, že keď nechcete byť v strede záujmu, svoj vlastný záujem upierate na druhých.

  • Nie sú v zajatí svojho vlastného ega.

  • Dajú vám možnosť, aby ste sa vyjadrili.

  • Hlboko rozumejú emóciám ostatných ľudí.

  • Sú etickí a starostliví.

  • Vedia načúvať.

  • Nikdy nešikanují ostatných ľudí.

  • Sú dobrí.

  • Majú úprimné pochopenie pre vašu bolesť, pretože si ju s najväčšou pravdepodobnosťou tiež prežili.

  • Nie sú poháňaní túžbou všetkých ostatných prekonať, tromfnúť.

  • Sú nesebeckí a milí.

Niektoré strachy z nás naozaj vedia urobiť lepších ľudí, ale aj tak je treba s nimi bojovať. Introvertizmus nevadí, na to má každý právo, ale akonáhle nám naše strachy zasahujú do bežného fungovania a my s nimi žiť nechceme, musíme zobrať všetku silu, podporu okolia a vyraziť do boja - ktorý býva víťazný!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku